Republikon: Némileg gyengült a Fidesz, rengeteg a bizonytalan szavazó

2023.10.09. 11:17
Csúcsot döntött idén a bizonytalan szavazók aránya, és egy lépéssel távolabb kerültünk a kétpártrendszerre emlékeztető politikai színtértől – derül ki a Republikon Intézet reprezentatív kutatásából, melynek eredményei érdekes változásokat mutatnak a magyar politika szereplőinek népszerűségéről; különösképp annak változásairól.

Egyéves csúcsot döntött azoknak a magyar szavazópolgároknak az aránya, akik nem tudnának választani a hazai politikai paletta kínálatából: szeptemberben 28-ról 32 százalékra nőtt a bizonytalanok aránya a Republikon Intézet kutatása szerint.

Ebben a hónapban több párt is veszített elméleti szavazatokat; konkrétan a Fidesz–KDNP, a Momentum, a Jobbik, az LMP és a Párbeszéd. Mint a Republicon is felhívja a figyelmet,

ezek hibahatáron belüli eltérések, amelyek köré nem érdemes elméleteket szőni.

Az intézet kutatása szerint az elmúlt egy évben kismértékben átrendeződött a magyar politikai erőtér. A legjelentősebb trendek közé tartozik a Fidesz–KDNP fokozatos, kismértékű népszerűségvesztése, illetve az a jelenség, hogy a Mi Hazánk és az MKKP szavazói lassan a pártválasztók egyötödét teszik ki, vagyis a DK után a két legerősebb ellenzéki párttá nőtték ki magukat.

Összességében valamivel messzebb került a politikai létkép a kétpártrendszerre hajazó állapottól, még ha nem is számottevő mértékben.

A Republicon kutatása 1000 fő telefonos megkérdezésével készült szeptember 18–25. között. A kutatás nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentatív az ország felnőtt lakosságára.

A kutatás legfőbb eredményeit az egyes pártok teljesítményére vonatkozóan alább részletezzük.

Pártpreferenciák

Fidesz–KDNP támogatottsága egyetlen százalékponttal csökkent szeptemberben, ami hibahatáron belüli érték. Jelenleg a teljes népesség 29 százaléka szavazna rá. A pártválasztók között továbbra is 42 százalék a kormánypártok támogatottsága. Tavaly október óta 6 százalékpontot veszített a Fidesz–KDNP népszerűségéből a teljes népesség és a pártválasztók körében.

A DK népszerűsége nem változott, továbbra is 12 százalékon áll a teljes népesség körében, ami megegyezik a 2022-es értékkel, vagyis azóta nem történt lényegi változás. A pártválasztók körében egy százalékponttal nőtt a párt támogatottsága, közülük 18 százalék szavazna a DK-ra.

A Momentum több hónapos javulást követően szeptemberben egy százalékpontot veszített népszerűségéből a teljes népességben (6 százalék), és két százalékpontot a pártválasztók között (8 százalék).

A Mi Hazánk támogatottsága a DK-hoz hasonlóan nem változott szeptemberben. A teljes népesség 7, a pártválasztók 10 százaléka szavazna a pártra.

A Momentum visszaesésének köszönhetően a Mi Hazánk jelenleg ismét az ellenzék második legerősebb pártja. Az elmúlt évben a párt át nem lépte, de második hónapja képes volt megtartani a 10 százalékos személyes csúcsot.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) szeptemberben utolérte a Momentumot. A párt több hónapja egyre népszerűbb, szeptemberben 1-1 százalékponttal erősödött a teljes népesség körében (6 százalék) és a pártválasztók között (8 százalék). A párt a támogatottság növekedésében abszolút győztes a pártok között: egy év alatt 4, illetve 6 százalékponttal erősödött.

Az MSZP támogatottsága a teljes népességben továbbra is 3 százalék, a pártválasztók körében egy százalékponttal nőtt (5 százalékra). Ezzel ismét elérte a parlamenti küszöböt.

A Jobbik, az LMP és a Párbeszéd jelenleg nem jutna be a parlamentbe. A Jobbik támogatottsága több hónapos stagnálás után 1-1 százalékponttal esett vissza (jelenleg 2 százalék szavazna rájuk a teljes népesség körében és 3 százalék a pártválasztók között). Az LMP támogatottsága szeptemberben egy százalékponttal csökkent a teljes népesség körében, a pártválasztók körében viszont nem volt változás. Ebben a pillanatban 2, illetve 4 százalék szavazna a pártra. A Párbeszéd támogatottsága egy százalékpontra esett vissza a teljes népesség körében, a pártválasztók körében továbbra is a szavazatok 2 százalékát tudhatja magáénak.

Több szem többet lát

A Medián is készített szeptember végén, ezer fő telefonos megkérdezésével közvélemény-kutatást, melynek eredményei összességében megegyeznek a Republikonéival, de kisebb eltéréseket azért felfedezhetünk.

A Medián is arról számolt be eredményei alapján, hogy az elmúlt időszakban szimpatizánsokat veszített a Fidesz–KDNP, de az ő eredményeik 46 százalékos támogatottságot mutattak ki a kormánypártok részéről.

A bizonytalanok népes tömegét a Medián is kimutatta, a népesség 34 százalékát sorolva közéjük, ami még a Republikon által megállapított 28–32 százalékot is meghaladja. 

A Medián eredményeit részletesen ebben a cikkben közöltük az Indexen.

A Závrcz Research szeptemberben végzett közvélemény-kutatásáról pedig itt, az Iránytű Intézet negyedéves adatairól pedig itt írtunk.