Szenvednek a recski sárömlésben érintett családok

2023.10.10. 07:35
Még mindig lakatlan a recski Hunyadi utca egy része, ahol a nyári nagy esőzések miatt sárlavina zúdult a házakra a hegyen kialakított bánya területéről. A félmilliárdos állami segítségért felelős cég szerint jelenleg is zajlik a kárfelmérés.

Augusztusban, két hónappal az első sárlavina után tizenegy ingatlan károsodott jelentősen, az utca hegy felőli házaiba azóta sem költöztek vissza, vagy azért, mert lakhatatlanná vált, vagy azért, mert félnek.

A bányához legközelebb lévő lakóházban egy kétgyermekes család élt. Házukat egy-másfél méteres magasságban lepte el a hegyről lezúduló iszap. A sárlavina az ajtót is kiszakította és a padlót is felmarta. A családapa elmondása szerint az egész szobát ellepte a sár, és minden bútort, szőnyeget ki kellett dobniuk.

Június 8. óta rokonoknál laknak egy komfort nélküli melléképületben, és csak mosni járnak vissza a saját házukba, de az ötéves gyermekük nem mer bemenni, az autóban várja meg őket ilyenkor – derült ki az RTL Házon kívül című műsorából.

A családanya azt mondta, ha felújítanák a házukat, akkor sem merne visszaköltözni, állítása szerint csak egy biztonságos otthont szeretne, még az is mindegy, hogy hol, csak ne a recski Hunyadi utcában. A család azt sem tudja, mikor és mennyi kárpótlást kaphatnak, ahogy azt sem, hogy maradniuk kell, vagy elköltözhetnek. Úgy érzik, már megint a fejük felett, a megkérdezésük nélkül döntöttek a sorsukról.

A kormány korábban félmilliárd forintot különített el a sérült és lakhatatlan házak tulajdonosainak, az összegről azonban a Református Szeretetszolgálat és a Máltai Szeretetszolgálat által működtetett MR Közösségi Lakásalap Nonprofit Kft. dönt. A Hunyadi utca lakói attól tartanak, hogy csak felújítás lesz.

Augusztus végén az utca fele még mindig lakatlan volt, a családok továbbra is rokonoknál húzzák meg magukat, és várnak. A Nonprofit Kft. azt közölte a csatornával, hogy három hónappal a sárlavina után a kárfelmérés még mindig folyamatban van, azért, hogy minden családnak megfelelő lakhatási megoldást találjanak.

Eközben továbbra is zavartalanul folyik a kitermelés a Hunyadi utca fölötti hegyen kialakított bányában. Az önkormányzat hivatalos úton kereste meg a bányacéget, hogy megtudják, mit tesz az Andezit-Bau Kft. azért, hogy a tragédia ne ismétlődhessen meg, válasz azonban egyelőre nem érkezett.