Juhász Péter polgármesterjelöltként térhet vissza a politikába

2023.11.25. 08:19
Juhász Péter, az Együtt volt elnöke Budapest V. kerületének polgármesterjelöltjeként indulhat a 2024-es önkormányzati választáson. Szentgyörgyvölgyi Péter, a Fidesz–KDNP jelöltje csaknem tíz éve Lipótváros polgármestere.

A Milla egyesület és az Együtt párt volt elnöke az V. kerület polgármesterjelöltjeként indulhat el a jövőre tartott önkormányzati választáson – értesült a hvg.hu. A lap kérdésére Juhász Péter nem erősítette meg, de nem is cáfolta az értesülést. 

A politikus évekkel ezelőtt visszavonult a politikától. Felidézték, hogy amennyiben Juhász Péter az indulás mellett döntene, úgy 10 évvel az első próbálkozása után küzdene meg ismét a belvárosi polgármesteri címért.

Mint írták, 2014-ben a FideszKDNP jelöltje, Szentgyörgyvölgyi Péter lett az V. kerület polgármestere, a voksok 54 százalékával. Juhász Péter ekkor a második lett, viszont a Kompenzációs listának köszönhetően bejutott a kerületi képviselő-testületbe és önkormányzati képviselő lett.

A Fidesz–KDNP jelöltje csaknem tíz éve Lipótváros polgármestere 

Szentgyörgyvölgyi Péter közel tíz éve polgármester az V. kerületben. A 2019-es választáson 52 százalékkal győzött az összellenzéki Tüttő Kata ellen, aki a szavazatok 42 százalékával lett második.

A 2024-es önkormányzati választáson egyelőre két biztos kihívója akad Szentgyörgyvölgyinek.

Civil jelöltként indul a volt MSZP-s Kovács Alex Gábor önkormányzati képviselő és a momentumos Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes.

Juhász Péter 2013-ban Bajnai Gordon volt miniszterelnökkel alapított pártot Együtt – Korszakváltók néven, amelynek az elnöke is lett. Az Összefogás ellenzéki pártszövetség tagjaként a 2014-es parlamenti választáson is indult.

Hozzátették, hogy Juhász pártja, az Együtt a 2014-es európai parlamenti választáson is indult, ahol a Párbeszéd Magyarországért párttal közösen egy mandátumot tudtak szerezni. A 2018-as országgyűlési választáson már önállóan indult az Együtt. Mivel ekkor az 1 százalékot sem érték el, így a kampánypénz visszafizetése után megszűnt a párt. 

Juhász Péter a 2022-es parlamenti választásokat már külső szemlélőként nézte. Ahogy az Index beszámolt róla, ekkor az Együtt volt elnöke erős kritikát fogalmazott meg a Fidesz győzelméről az ellenzéki vezetőkkel szemben.

Kiemelte, hogy a Fidesz–KDNP zsinórban negyedik kétharmados parlamenti többséget hozó győzelme utáni gondolatvilágban nem a választásokhoz kell igazodni, mert „nem demokratikus rendszerben élünk, így demokratikus választáson nem lehet leváltani a Fideszt”.