Karácsony Gergelynek katasztrofális vereségre kell készülnie?

20221210143830 PAP 3425
2024.01.22. 17:48
Sokan meglepődhettek azon, hogy az újraválasztásáért legerősebb pozícióból ringbe szálló Karácsony Gergely is helyet kapott a Párbeszéd EP-listáján. Vannak, akik a főpolgármester elbizonytalanodását látják a jelöltségben, mások csupán szimbolikusnak tekintik a lépést. Az általunk megkérdezett politológusok, elemzők egybehangzóan állítják, hogy az ellenzéki párt hihetetlenül nehéz helyzetben van és ezen még a regnáló főpolgármester népszerűsége sem tud javítani. Egyetértettek abban is, hogy a túlélésért küzdő Párbeszédnek egyértelmű érdeke, hogy az európai parlamenti és a fővárosi önkormányzati választásokon is közös listát állítsanak az ellenzéki formációk.

Megtartotta idei első kongresszusát a Párbeszéd – Zöldek, ahol az európai parlamenti (EP-) választási listáról és a két korábban lemondott elnökségi tag pótlásáról is döntöttek. A szavazások eredményeként „erős, zöld, civilekből és aktivistákból álló EP-lista jött létre Jávor Benedekkel az élen, aki Karácsony Gergely főpolgármesterrel együtt újra bekerült a párt elnökségébe” – közölte az ellenzéki formáció. A főpolgármester a lista ötödik helyén kapott helyet.

A Párbeszéd európai parlamenti listáján az első tíz helyre került:

  • Jávor Benedek elnökségi tag, Budapest brüsszeli irodájának vezetője, korábbi EP-képviselő,
  • Hlavács Judit civil akkumulátorgyár-ellenes aktivista, korábbi gödi önkormányzati képviselő,
  • Kocsis Krisztián neurobiológus-kutató, a Roma Műhely vezetője,
  • Szabó Tímea parlamenti frakcióvezető,
  • Karácsony Gergely főpolgármester, elnökségi tag,
  • Machac-Tóth Mia diákmozgalmár,
  • Barabás Richárd, a párt szóvivője, Újbuda alpolgármestere,
  • Szaszkó Andrea civil akkumulátorgyár-ellenes aktivista,
  • Erőss Gábor, a párt VIII. kerületi alpolgármestere,
  • Szabó Rebeka, a párt társelnöke, országgyűlési képviselője.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet igazgatója szerint a főpolgármester nem gondolkodott előre, amikor helyet foglalt a listán.

Az biztos, hogy Karácsony Gergely nem gondolkodott előre, mert valóban az a látszat alakult ki, hogy nem bízik a saját győzelmében a főpolgármester-választáson. Ez kontraproduktív a számára, de ha őszinték akarunk lenni, akkor a Párbeszédnek semmi esélye arra, hogy az ötszázalékos küszöböt átlépje, és a listájukról bárki bejusson az Európai Parlamentbe. Az első helyről sem, nemhogy az ötödikről

– mondta az elemző, aki jelképesnek látja Karácsony Gergely szerepét az Párbeszéd EP-listáján, ám szerinte azt sem szabad elfelejteni, hogy megindult egy alkufolyamat a fővárosban, amelynek fő kérdése, hogy közös vagy önálló, esetleg két külön listán induljanak az ellenzéki pártok az önkormányzati választásokon. „Úgy látom, hogy csupán benevezett a versenybe, és az alkupozícióit akarja javítani, de nem figyelt a látszatra” – tette hozzá Mráz Ágoston Sámuel, aki szerint a Párbeszéd lényegében egy nem létező politikai formáció.

Üzenet a közösségnek

Böcskei Balázs, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója szerint a főpolgármester lépése nem több, mint szimbolikus elismerése a saját politikai közösségének.

Karácsony Gergely egyértelműen állást foglalt arra vonatkozóan, hogy milyen politikai ambíciói vannak. A párt legismertebb, legnépszerűbb politikusa egy olyan helyen szerepel a listán, amely várhatóan nem jelent mandátumot. Részéről ez nem jelent többet, mint hogy szimbolikusan elismerte a saját politikai közösségét, tulajdonképpen gesztusértékű lépésről van szó. Nem Karácsony Gergely az egyetlen ilyen politikus Európában, sem a történelemben, nem is ő lesz az utolsó, aki él a sokadik helyen való jelöléssel. A listán szerepel Szabó Tímea és Szabó Rebeka is, ez szintén a szimbolika része

– fogalmazott Böcskei Balázs. Nagy Attila Tibor politikai elemző nem várta, hogy Karácsony Gergely akár szimbolikusan is szerepelni fog az ellenzéki párt EP-listáján.

Ehhez képest visszatért a Párbeszéd elnökségébe, egy 0 és 1 százalék között mért párt vezetőségébe is. Úgy értelmeztem Karácsony Gergely egy korábbi interjúját, hogyha esetleg szorosabbá válna az ellenzéki együttműködés az európai parlamenti szinten, akkor szerepelne a listán. Szerintem a főpolgármesternek nem hiányzik, hogy egy esélytelen párt listáján szerepeljen, de úgy tűnik, hogy maradt még benne szolidaritás a saját pártjával szemben. Egy húzóembert kellett a listára tenni, mert a Párbeszéd katasztrofális helyzetben van

– mondta Nagy Attila Tibor, aki szerint Karácsony Gergely választási esélyei az önkormányzati választásokon jelenleg nem olyan jók, mint 2019-ben voltak, annak ellenére, hogy nem ismerjük a kormánypártok jelöltjét. Az elemző szerint a választási törvény módosítása és Vitézy Dávid esetleges jelöltsége elbizonytalaníthatta a regnáló főpolgármestert, és megzavarta az ellenzék fővárosi felkészülését a választásokra.

Súlyos vereség jöhet? 

„A Párbeszédnek azzal a lehetősséggel kell számolnia, hogy katasztrofális vereséget szenved az európai parlamenti választásokon. Ez a veszély fennáll, hogyha nem sikerül olyan partnert találnia, amellyel össze tudna fogni. Logikus lenne a szocialista párttal közös listát állítani, ha már az MSZP társelnöke egyébként is sokszor beszél az összefogás szükségességéről, de ebben az esetben is felmerül egy újabb probléma: meg kéne állapodni arról, hogy ki szerepeljen a közös lista első helyén” – tette hozzá az elemző. Nagy Attila Tibor úgy véli, hogy a Párbeszéd az önkormányzati választásokon is szorult helyzetben van. Egyrészt, mert nem tudott megállapodni a másik zöld párttal, az LMP-vel, amely láthatóan távolodik a korábbi összefogás pártjaitól, másrészt nem látszik, hogy ki lehetne természetes szövetségese az ellenzéki oldalon.

Mráz Ágoston Sámuel úgy véli, hogy a jelenlegi támogatottsági adatok alapján öngyilkossággal érne fel, ha a Párbeszéd egyedül indulna az EP-választáson. A Nézőpont Intézet igazgatója szerint a Párbeszéd és a Momentum közeledése figyelhető meg az elmúlt időszakban.

Ha más párttal indulnak együtt, akkor könnyen elképzelhető, hogy az a párt integrálja vagy teljesen felfalja a Párbeszéd minimális tagságát és gyönge szervezeti hálóját

– tette hozzá a politológus.

Karácsony a Párbeszéd utolsó reménye?

Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint a Párbeszéd nem tudott erősödni az elmúlt időszakban, és a Tordai Bence–Szabó Tímea-kettős ígérete ellenére sem tudta ötszázalékos erővé emelni a formációt. „A Párbeszédnek gyakorlatilag nullaszázalék körül van a támogatottsága, kimutatható érdemi támogatottsággal nem rendelkezik. Abban reménykednek, hogy Karácsony Gergely személye erősíti a Párbeszédet. Kérdéses, hogy ez mennyire lesz sikeres, hiszen eddig is a Párbeszéd politikusa volt, mégsem tudta megerősíteni a pártot. Ráadásul, a nemzetközi diplomáciában betöltött szerepe eddig sem volt túl erős. Nem igazán beszél idegen nyelveket, tehát az emberek nehezen képzelik el róla, hogy EP-képviselőként tárgyalásokat folytasson a külföldi szereplőkkel és politikusokkal” – fogalmazott Deák Dániel, aki szerint a Párbeszéd politikusai a párt megerősítését tűzték ki célul, de gyakorlatilag eltűntek az ország nyilvánossága elől.

Deák Dániel úgy véli, Karácsony Gergelynek és pártjának egyértelmű érdeke, hogy az EP-választásokon és a fővárosban is közös lista jöjjön létre.

(Borítókép: Karácsony Gergely 2022. december 10-én. Fotó: Papajcsik Péter / Index)