Brenner Koloman nem tágít, bizottsággal vizsgáltatná ki a Lánchíd ügyét

2024.01.23. 20:15
Brenner Koloman, a Jobbik – Konzervatívok frakcióvezetője az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendége volt, ahol arról beszélt, hogy bár nem lát összefüggést az A-Híd korrupciós ügye és a Lánchíd felújítása körüli problémák között, mégis vizsgálóbizottságot hozna létre az ügy kivizsgálására.

Ahogy arról az Indexen is beszámoltunk, Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője számonkérte Karácsony Gergelyen azt, hogy a Lánchíd felújítása 5 milliárd forinttal többe került, mint tervezték, kevesebb műszaki tartalommal adták át, valamint hogy hatvan százalékkal megemelték a fizetendő előleget, de megfelezték a fizetendő kötbért. 

Ráadásul a NAV házkutatást végzett az A-HÍDnál, a Lánchíd felújítását végző cégnél.

Az A-Híd Zrt. szerint semmi összefüggés nincs a két ügy között.

Brenner Kolomann és pártja, a Jobbik – Konzervatívok azonban azt gyanítja, hogy összefüggés lehet a felújítást övező problémák és a házkutatás között, valamint külön vizsgálóbizottság felállítását szorgalmazza az ügy kivizsgálására. 

Az előző heti Egyenes beszédben erre Karácsony Gergely annyit reagált, hogy „ez egy marhaság”, és határozottan visszautasítja a vizsgálóbizottság felállításának ötletét.

Felvetődik a gyanú

A jobbik főpolgármester-jelöltje Strasbourgból, Skype-on jelentkezett be Rónai Egonhoz az ATV stúdiójába.

„Nem az én feladatom megválaszolni, hogy van-e kapcsolat a két ügy között” – kezdte Brenner Koloman, de továbbra is gyanúsnak tartja, hogy 1,4 milliárd forintnyi átutalást készpénzben felvett a gyanúsított – egy praxisától eltiltott ügyvéd –, így felvetődik a korrupció gyanúja. Továbbra is kitart amellett, hogy

minden polgár érdeke a független vizsgálóbizottság felállítása.

Ezt azzal támasztja alá, hogy egy politikai vizsgálóbizottság a döntésmechanikai dolgokat is átlátja, nem úgy, mint a nyomozó hatóságok. A Fidesz egypárti többsége miatt nincs már parlamenti vizsgálóbizottság sem, pedig az is rendkívül hasznos volt – fűzte hozzá.

Egy parlamenti vizsgálóbizottság is jó lenne

Ha már a Fidesz szóba került, akkor kifejtette azt is, hogy bár a kormánypárt csatlakozott a vizsgálóbizottság felállításának kezdeményezéséhez, de nem fél attól, hogy így a politika eszközévé válhat a kezdeményezés.

Jó lenne, ha a Fidesz támogatná a parlamenti vizsgálóbizottság visszaállítását is

– zárta a gondolatsort.

Végül kifejtette, hogy nem lát összefüggő szálat az A-Híd korrupciós ügye és a Lánchíd felújítása körüli problémák között, de kíváncsi rá, hogy van-e ilyen, éppen ezért nem mond le a vizsgálóbizottság létrehozásáról.

Én lennék a legboldogabb, ha kiderülne, hogy a két ügynek semmi köze nincs egymáshoz

– búcsúzott Rónai Egon műsorvezetőtől.