Ismét fokozottan védett farkasokat lőttek ki Borsodban

2024.02.01. 09:44
Természetkárosítás miatt indított eljárást a rendőrség három borsodi férfi ellen. A gyanúsítottak évek óta rendszeresen lőtték ki illegálisan a fokozottan védett szürke farkasokat. A múlt szerdán tartott rendőri akcióban a Terrorelhárítási Központ (TEK) emberei is részt vettek.

A rendőrség tavaly ősszel indított büntetőeljárást, miután felvetődött a gyanú, hogy ismeretlenek szürke farkasokat pusztítanak – írja a police.hu.

Az elkövetők a vadállomány megtartása érdekében évek óta rendszeresen, illegálisan lőtték ki a fokozottan védett szürke farkasokat.

Az állatok természetvédelmi értéke egyedenként 250 ezer forint. 

A természetkárosítással egy 33 és egy 49 éves putnoki, valamint egy 43 éves edelényi vadászt gyanúsítanak a nyomozók. A három férfi különböző vadásztársaságok tagja, évek óta vadásztak, így tisztában voltak vele, hogy a védett ragadozók pusztítása tiltott.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda és Terrorelhárítási Központ műveleti egysége összehangolt akcióban január 24-én fogta el a gyanúsítottakat. A nyomozók házkutatást tartottak az ingatlanokban, ahol több megerősítő tárgyi bizonyítékot is találtak: köztük elejtett farkasok koponyáját, fogazatát, valamint elpusztított állatokat tartalmazó elektronikus adatokat.

A bizonyítékokat, valamint mindhárom férfi engedéllyel tartott vadászfegyvereit és lőszereit is lefoglalták. Az elejtett állatok tetemeit szakértő vizsgálja. A nyomozás tovább folytatódik, így a gyanúsítotti kör tovább bővülhet a jövőben.

Ahogy az Index beszámolt róla, még egy év sem telt el azóta, hogy tavaly áprilisban kilőtték a Svájcból Magyarországra vándorolt jeladós farkast. A felháborodást keltő ügyben azóta két férfit vettek őrizetbe.