Kiderült, mennyire támogatják az ellenzéki pártok Karácsony Gergely közös listáját

2024.02.02. 20:04
Karácsony Gergely egy közös fővárosi ellenzéki listát állítana az önkormányzati választásokra, amelyet főpolgármester-jelöltként vezetne. Bedő Dávid, a Momentum országgyűlési képviselője elárulta, milyen döntés születhet a Párbeszéd, a DK, az MSZP, a Momentum és az LMP részéről.

Ahogy az Index beszámolt róla, Karácsony Gergely január 18-án jelentette be, hogy politikai ajánlatot tett a Demokratikus Koalíció, a Momentum, az MSZP, a Párbeszéd, valamint az LMP elnökének.

A főpolgármester javaslatának része, hogy a fővárosi listás választáson az ellenzéki pártok közösen fogalmazzák meg a politikai ajánlatukat Budapestnek. Karácsony Gergely főpolgármester-jelöltként vállalná a lista vezetését.

Bedő Dávid, a Momentum országgyűlési képviselője az ATV Híradó kérdésére elmondta, hogy az LMP-t leszámítva mind a négy párt között egyetértés volt. A Párbeszéd, a DK, az MSZP és Momentum is Karácsony Gergelyt támogatja főpolgármester-jelöltként. Emellett abban is közös álláspontot képviselnek, hogy mind a 23 kerületben egy jelölt legyen a fideszes kihívóval szemben.

A politikus kérdésesnek látja, hogy az LMP az ellenzék része, vagy inkább a „másik csapatban fociznak". 

A momentumos politikus szerint az LMP és az összes többi ellenzéki párt között van feszültség, nem konkrétan a Momentum és az LMP között.

„A négy párt egyetért abban, hogy a testületi többség megőrzése a fontos, és hogy Karácsony Gergely legyen a főpolgármester június 9. után is. Az LMP láthatóan nem hozott döntést, pedzeget alternatívákat, és ez okozhatja ezt a feszültséget a négy párt és az LMP között” – fogalmazott az ATV-nek Bedő Dávid.

Hozzátette, az ellenzéki pártok februárig döntenek, hogy márciusban készülhessenek az előválasztásokra azokban a kerületekben, ahol nem tudnak dönteni a jelöltről.

Az LMP nem kér az ellenzéki összefogásból

Mint írtuk, Ungár Péter, az LMP frakcióvezetője a párt budapesti kongresszusán is éles hangvételű kritikát fogalmazott meg az ellenzéki összefogásról. Leszögezte, hogy önállóan indulnak az európai parlamenti választáson, emellett nem támogatnak olyan jelöltet főpolgármesterként, akinek nincs tartalmi állítása. Hozzátette, hogy az ellenzéki összefogás már 2022 áprilisában összeomlott.

Korábban még csak találgatások voltak arról, hogy az LMP Vitézy Dávidot indítaná főpolgármester-jelöltként az önkormányzati választáson, azonban Ungár Péter, az LMP társelnöke egy tavalyi interjúban elismerte, hogy valóban tárgyalt erről a volt közlekedési államtitkárral. 

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke nemrég arról beszélt, hogy lát még esélyt az ellenzéki összefogásra, így gyűjtik az aláírásokat a közös önkormányzati és európai parlamenti indulásért. Az Index megkereste az ellenzéki pártokat is, hogy kiderüljön, mi az álláspontjuk. Az LMP rövid válaszában sok sikert kívánt a szocialista pártnak, hozzátéve, hogy nem tartják az LMP szempontjából relevánsnak a kezdeményezést.