Kiengedhetik a fegyházból a Hajógyári-sziget hírhedt urát

2024.02.03. 19:39
Egy tavaly decemberi döntés értelmében idén szabadulhat a fegyházból Vizoviczki László. A Hajógyári-sziget volt urát a rendőrök megvesztegetése és költségvetési csalás miatt ítélték el. Az ügyészség fellebbezett.

Még ebben az évben szabadon engedhetik a Hajógyári-sziget egykori urát, Vizoviczki Lászlót – értesült a Magyar Nemzet. A bírósági határozatot a Fővárosi Törvényszék is megerősítette a lapnak. 

Mint írták, Vizoviczki két ítéletét összbüntetésbe foglalták, ami jogerősen gyors szabadulást jelenthet. A Hajógyári-sziget volt ura a rendőrök megvesztegetéséért és költségvetési csalás miatt hét év fegyházbüntetést kapott jogerősen.

Tavaly decemberben egy újabb, nem jogerős döntés született, amelynek értelmében Vizoviczki letartóztatását, a házi őrizetet és a bűnügyi felügyeletben töltött időszakot is beszámítanák a büntetésébe. Az ügyészség fellebbezést nyújtott be, ugyanis ha jogerőre emelkedik a határozat, úgy a „diszkócsászár” néven elhíresült férfi már az idén elhagyhatja a fegyházat.

Magyarország legnagyobb óvadékát tették le

Vizoviczki Lászlót 2012 májusában az irodájából vitték el a rendőrök. 2016-ban Magyarország akkori legnagyobb óvadékát, 250 millió forint óvadékot fizetett ki valaki azért, hogy az üzletember kijöhessen az előzetesből.

A lap információi szerint Vizoviczki ennek segítségével egy időre elkerülte a letartóztatást, majd a jogerős ítélet letöltésének megkezdése után visszaadták a pénzt az érintettnek. Hozzátették, ahhoz, hogy az elítélt kiszabadulhasson, még legalább 100 millió forintot meghaladó pénzbüntetést is ki kell fizetnie. Amennyiben ezt nem teszi meg, úgy meghosszabbodhat a büntetése, mivel a pénzbüntetést további „börtönnapokká” számítják át.

Megjegyezték, hogy a hatóságok már az 1990-es években felfigyeltek Vizoviczkire, ám sokáig nem tudták előállítani. A lap szerint anyagi támogatását az alvilág egykori rettegett szereplőjétől, Portik Tamástól kapta a diszkóbirodalmának kiépítéséhez. 

A korrupt rendőröket is elítélték

Ahogy az Index beszámolt róla, a Fővárosi Ítélőtábla tavaly 1 év felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta a Vizoviczki-ügyben korrupciós bűncselekménnyel vádolt, magas beosztású volt rendőrtiszteket.

A Központi Nyomozó Főügyészség 2014. augusztus 21-én jelentette be, hogy vádat emelt a rendőrségi vesztegetési botrányban ismertté vált, a Hajógyári-szigeten és a belvárosban szórakozóhelyeket működtető Vizoviczki László ügyeiben, amelyekben 33 vezető beosztású hivatalos személy is érintett volt.

A vádlottak között szerepelt hét korábbi rendőr, köztük öt volt vezető beosztású rendőrtiszt, korábbi tűzoltó százados, pénzügyőr főhadnagy, egy önkormányzat köztisztviselője és egy közegészségügyi felügyelő is.