„Az országnak joga van tudni, hogyan engedhették szabadon a pedofil igazgató bűnsegédjét”

2024.02.15. 15:12
A Demokratikus Koalíció (DK) közérdekű adatigénylést nyújt be, és pert indít annak érdekében, hogy adják ki a pedofilüggyel kapcsolatos összes iratot – erről a párt egy nemrég megjelent közleményben számolt be.

A Demokratikus Koalíció már a minap is tartott egy sajtótájékoztatót, amelyen azt állították: igazságügyi minisztériumi forrásoktól megtudták, Orbán Viktornak is szerepe volt abban, hogy K. Endre elnöki kegyelmet kapott (ugyanakkor ez az információjuk ellentmond egy korábbi sajtóértesülésnek).

Kálmán Olga, a DK frakciószóvivője most azt közölte, hogy a párt benyújtja a közérdekű adatigénylést, és pert indít azért, „hogy adják ki a kegyelmet előkészítő és minden, az üggyel kapcsolatos iratot.”

„Az országnak joga van tudni, hogyan engedhették szabadon a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatójának bűnsegédjét. Ki kérte a kegyelmet? Ki nyomta át Novák Katalinon és Varga Juditon? Ki mozgatja a szálakat a pedofilok védangyalaként a háttérben, akinek Novák Katalin és Varga Judit beáldozása sem volt drága egy pedofilsegítő szabadságáért? Talán egy magas rangú kormánytag, esetleg maga Orbán Viktor használja pedofilmentésre a közhatalmat? – írták közleményükben.

Novák Katalin korábbi mentora van most az ügy középpontjában

A kegyelmi ügy fókuszába a hét eleje óta Balog Zoltán református püspök került. Az egyházi vezető kedden közölte, nem mond le tisztségéről, de egy zsinatot hajlandó összehívni, ahol megtárgyalhatják, hogy az egyházban betöltött vezetői pozíciója összeegyeztethető-e a közéleti szereplésével.

Úgy tudni, hogy a püspökök közül többen is arra kérték Balogot, hogy fontolja meg a lemondást, bár ezzel kapcsolatban ellentmondásos információk is napvilágot láttak már.