Karácsony Gergely beszólt Vitézy Dávidnak: Ha valami hápog, az kacsa

2024.02.18. 17:34
Karácsony Gergely főpolgármester egy interjúban arról beszélt, hogy a közelgő önkormányzati választásokat illetően a Fidesznek nem ajánlata, hanem hadüzenete van a budapestiek számára. Azt is elmondta, hogy teljesen biztos a saját győzelmében.

Az Országgyűlés 2022 nyarán határozott úgy, hogy 2024-ben már egy napon tartják az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat. A dupla voksolás dátuma június 9-e. A nagy nap vészesen közeleg, így egyre több politikus, közéleti szereplő szólal meg a témában.

Karácsony Gergely a Jelennek adott interjút, amelyben – a Mandiner beszámolója szerint – Vitézy Dávid volt közlekedési államtitkár főpolgármesteri címért való esetleges indulásáról is beszélt. Úgy véli, a Fidesznek nem ajánlata, hanem hadüzenete van a budapestiek számára.

Annyira lejáratták itt magukat, hogy könnyen lehet, hogy inkább egy függetlennek látszó jelöltet tolnak maguk elé. De ezzel a budapestieket nem lehet átverni. Ha valami hápog, az kacsa. Ha valaki az egész felnőtt életében a Fideszt szolgálta, az fideszes. Ezen szerintem kár vitatkozni

A hatalom teljes erkölcsi leépülése

Ezt követően Ungár Péterről, az LMP társelnökéről is szót ejtett:

Van ebben az országban bárki, aki elhiszi azt, amit Ungár Péter mond? Én biztosan nem tartozom közéjük.

A kegyelmi üggyel kapcsolatban kifejtette, hogy „most a választók milliói érezhetik át a hatalom teljes erkölcsi leépülését”. A főpolgármester a saját győzelmében teljesen biztos, ugyanis életpárti politikát csinálnak, „ahol nem a politikáról fog szólni az életünk, hanem a politika az életünkről”. Arról is meg van győződve, hogy a Fővárosi Közgyűlésben kevesebb képviselője lesz a Fidesznek, mint eddig.

Karácsony Gergely a visszavont járatritkításokról is beszélt. Azt mondta, valóban hibázott BKK és talán a városvezetés is. Ugyanakkor szerinte nem biztos, hogy egy intézkedés eleve rossz, csak azért, mert visszavonják.

Mit jelentett a járatritkítás?

Mint ismert, a BKK korábbi bejelentése szerint január 19-től a hétfői és pénteki napokon csúcsidőben több sűrűn közlekedő járat menetrendje is változott Budapesten. Az intézkedés értelmében azok a BKK-járatok, amelyek a mért utasforgalomhoz képest eddig sűrűbben vagy több párhuzamos járattal együtt közlekedtek, legfeljebb 1-2 perccel ritkábban jártak.

Karácsony Gergely főpolgármester úgy érvelt, hogy a „home office-nak és a rugalmas munkabeosztásnak köszönhetően az átlagosnál kevesebben utaznak”.

Később nagy port kavart a BKK vezérigazgatójának egy csütörtöki, a sajtó számára rendezett, zárt háttérbeszélgetésen elhangzott kijelentése, amelyben úgy magyarázta a járatritkításokat és az azokkal kapcsolatos egyeztetések elmaradását, hogy az utasokat ebbe a folyamatba nehéz lett volna bevonni, mert az olyan, mintha „hálaadás előtt megkérdeznék a pulykát, hogy mi legyen vele”.

A kijelentés után Vitézy Dávid volt közlekedési államtitkár, a Fidesz budapesti frakcióvezetője, valamint Ungár Péter, az LMP frakcióvezetője és társelnöke is azonnali lemondásra szólította fel a vezérigazgatót.