Feltételesen szabadlábra bocsáthatják a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatóját

2024.02.22. 10:28

Az egykori igazgatónak kedvező döntés esetén több mint két évvel a teljes ítélet leülése előtt feltételesen szabadlábra helyezhetik V. Jánost (ellenkező esetben viszont fegyházban kell maradnia). 

A Válasz Online emlékeztetett arra, hogy a bicskei gyermekotthon korábbi igazgatóját 

összesen 10 év 3 hónapra ítélték két különálló bírósági ítéletben.

2019-ben 8 év fegyházbüntetést kapott, majd 2021-ben – a K. Endréhez köthető perben, kényszerítés hatósági eljárásban bűntett miatt – további két év három hónap börtönt kapott amiatt, hogy a helyettesével együtt igyekezett eltussolni a bűncselekményt.

V. Jánost ugyanakkor – mivel egyik tette elkövetésekor sem volt még jogerős ítélet ellene – megillette az a kedvezmény, hogy a két bírósági döntést összbüntetésbe foglalták. Ennek eredményeképp a Székesfehérvári Törvényszék 9 év 6 hónap fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésben állapította meg V. János büntetését, és azt is előírták, hogy

a férfi legkorábban ennek kétharmadának letöltése után, vagyis hat év két hónap után szabadulhat.

Mivel az elítélt már a jogerős ítélet megszületése előtt éveket töltött előzetes letartóztatásban, így büntetésének kétharmada, a hat év két hónap már letelt. A büntetés-végrehajtásnak emiatt indítványoznia kellett a bv. bíró döntését, jelezve az álláspontját, hogy támogatja-e a szabadlábra helyezést. Az indoklást nem ismerjük, de azt a törvényszék szóvivője megerősítette, hogy ezt a bv. bíró nem támogatta, a gyerekotthon volt igazgatója 2023 januárjában nem szabadulhatott, továbbra is fegyházban kellett maradnia. Közben viszont eltelt egy év, ezért tartanak újabb meghallgatást a jövő héten – írta a Válasz Online.

A lap szerint a mostani meghallgatásra várhatóan a fegyházban kerül sor. Az eseményen a törvényszék büntetés-végrehajtási bírója, az elítélt (nyilván jogi képviselőjével), a büntetés-végrehajtás, valamint az ügyészség képviselője lesz jelen.

A bv. bíró a felek meghallgatása után dönt arról, hogy Vásárhelyit feltételes szabadlábra helyezik-e, vagyis kiengedik-e a börtönből, vagy továbbra is fogva tartják.

A Válasz Online azt is hozzátette, hogy az ilyen döntéseket az elítélt jó magatartására alapozhatják. Az intézkedés arra szolgál, hogy a nem visszaeső bűnelkövetőket érdekeltté tegyék a börtönben való jó magaviseletben, ami elősegítheti szabadulásuk után a társadalomba való visszailleszkedésüket. A 64 esztendős elítélt többé nem dolgozhat gyermekek között, a jogerős ítélet eltiltotta ettől – tették hozzá.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport