18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Lekapcsolták a rendszert, emiatt szökött meg a tarpai pedofil edző

2024.02.23. 09:29
A rendőrség körözést adott ki az 54 éves tarpai edző ellen, aki megszökött a házi őrizetből egy rendszerhiba miatt. A férfit kiskorúak ellen elkövetett szexuális erőszakkal vádolják, és attól tartanak, hogy visszaszökött Ukrajnába, ahonnan érkezett.

Ahogy arról mi is beszámoltunk az Indexen, megszökött egy pedofil bűnelkövető a házi őrizetből. Az 54 éves Nemes Lászlónak – aki a tarpai fociakadémián edzőként dolgozott – nagyon súlyos vádakkal kell szembenéznie, ugyanis több kiskorúval szemben is nemi erőszakot követhetett el egy diákszálláson. Úgy tudni, a férfira összesen 42 ukrán állampolgárságú, kárpátaljai gyermek felügyelete, kísérése volt rábízva a diákszálláson.

A férfi majdnem egy éven át, 2022. december 6-tól 2023. november 7-ig letartóztatásban volt, majd akkor a bíróság elrendelte a bűnügyi felügyeletét azzal, hogy a számára kijelölt ingatlant nem hagyhatja el. Ezt a gyanúsított nem tartotta be, mert 2023. november 19-én ismeretlen helyre távozott. Jelenleg fogolyszökés miatt is nyomozás folyik ellene. Az ügyészség határozatával távollévő terheltté nyilvánította a gyanúsítottat, az eljárás a távollétében folytatódik majd.

A 444 cikkéből az derül ki, hogy a szökés nem is véletlen volt, hiszen 

a szökéshez vezető hiba azért lépett fel, mert a lábbilincsek által kibocsátott információkat tároló szerver megtelt, és nem volt, aki karbantartsa. 

Az ehhez a rendszerhez kapcsoló szupportszerződés lejárt és még nem újították meg.

A nyomkövető működése

A nyomkövető a bűnügyi felügyelet alá vont személy mozgását GPS-koordinátákkal négyzetméteres pontossággal képes meghatározni. Az eszköz több alkotórészből tevődik össze. Az egyik alkotóeleme egy beltéri egység, amely képes ellenőrizni, hogy a terhelt a kijelölt lakásban tartózkodik-e. Abban az esetben, ha a terhelt elhagyja a kijelölt területet, az eszköz azonnal jelzést küld az illetékes rendőrségnek. Ezzel egyidejűleg a felszerelt „lábbilincs” rezgéssel jelez a viselőjének. Ezt követően az eszköz GPS-jeladásra vált, amely következtében a rendőrség pontosan meg tudja ismerni az eszköz viselőjének aktuális tartózkodási helyét, illetve folyamatosan követni tudja a mozgását. Ez nagyban megkönnyíti a magatartási szabályokat megsértő terhelt megtalálását. Fontos megjegyezni, hogy a beltéri egység telepítését követően, azt a hálózatról leválasztani nem lehet. Abban az esetben, ha valamilyen külső ok (például: áramszünet) akadályozza a hálózathoz történő csatlakozást, arról azonnal értesíteni kell az illetékes hatóságot (forrás: janklovics.com).

A rendszert 2013-ban indították, amelyre 2023-ban új keretszerződést írtak ki, ezt a 27 milliárd forint keretösszegű tendert pedig a Communication Technologies Kft. meg is nyerte (akik részt vettek a Pegasus kémprogram beszerzésében is), viszont a kormány máig nem adott zöld utat a több mint tízéves rendszer korszerűsítésére. Időközben pedig nem volt, aki karbantartsa a rendszert, így az ezzel megfigyelt őrizetesek hetekre magukra maradtak, őrizet nélkül.

Az őrizetesek elvileg nem tudták, hogy a rendszer nem működik, viszont az feltűnhetett nekik – akár Nemes Lászlónak is –, hogy a készülék sokkal lassabban merül le. Ebből pedig következtethettek arra, hogy azért, mert nem küld jeleket a hálózatnak. A bíróságok elvileg tudtak a problémáról, akár onnan is kitudódhatott az információ. Az Országos Rendőr-főkapitányság a portál megkeresésére az alábbi választ küldte:

„Az ilyen és ehhez hasonló összetett rendszerek, informatikai hálózatok működése során fordulhatnak és fordulnak is elő üzemzavarok, de azok kezelésére és soron kívüli javítására – szükség esetén pótlására – megfelelő eljárásrendeket dolgoztunk ki. (…) A személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedések hatálya alatt lévők között – függetlenül attól, hogy az ellenőrzéshez elektronikus eszközt használunk-e – előfordul a magatartási szabályok megszegése vagy szökés. Ilyenkor a terheltet általában előállítjuk vagy ellene körözést adunk ki. Az ismeretlen helyen tartózkodókat többnyire rövid időn – a legtöbbször órákon vagy napokon – belül sikerül elfognunk és előállítanunk.”

Frissítés: 

Cikkünk megjelenése után egy volt BRFK-informatikus írta meg lapunknak, hogy

nem a szerver telt meg és okozta a hibát, hanem fedezethiány miatt 2023 végén és 2024 elején 3 hónapig az üzemeltető lekapcsolta a rendszert, ezt több volt PMRFK és ORFK informatikus kollégám is megerősítette

– írta az anonimitását kérő forrás.

Ezen szervezeteknél egyébként a lábbilincsek cseréjét is az informatikusok végzik.

Van segítség

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20-as számon vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek fenntartott segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.