Lázár János is reagált Magyar Péter állításaira

2024.03.01. 09:56
Az építési és közlekedési miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján Magyar Péter jogász állításai is szóba kerültek. Lázár János többek között arról is beszélt, hogy tapasztalt-e számonkérést Orbán Viktor feleségétől, Lévai Anikótól.

Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter volt férje a bicskei pedofilügyben adott kegyelmi botrány óta mindkét állami tisztségéről lemondott. A jogász az utóbbi időben rendszeresen fogalmaz meg rendszerkritikus véleményt a kormány működésével kapcsolatban.

Magyar Péter legutóbb a Telexnek nyilatkozott arról, hogy Orbán Viktor feleségének nagyon nagy ráhatása van a párton belüli ügyekre. Lázár János a csütörtöki sajtótájékoztatóján árulta el, hogy tapasztalt-e számonkérést Lévai Anikótól.

Lázár János a Népszava kérdésére elmondta, hogy a miniszterelnök feleségét közügyekben csak az Ökomenikus Szeretetszolgálatban végzett munkájával kapcsolatban látta szerepelni, amit egy nagyon fontos missziónak tart. Szerinte Lévai Anikó soha nem foglalkozott közügyekkel.

Nem beszélt képviselőkkel és miniszterekkel, mert ha valakivel beszélni akar, az a férje, Magyarország miniszterelnöke. Neki pedig mindig elmondja a véleményét, hiszen együtt neveltek fel öt gyereket és csinálták végig az elmúlt 35 évet, ebben a helyzetben ez pont elég

– fejtette ki az építési és közlekedési miniszter.

Lázár János hozzátette, hogy miniszterként soha nem voltak olyan tapasztalatai, mint amelyekről Magyar Péter beszámolt. Szerinte a jogász által említett témák még a kormányülésen sem kerültek elő.

Magyar Péternek március 15-re is vannak tervei

A legfrissebb információk szerint Magyar Péter már pártalapításon dolgozik. A jogász közösségi oldalán is arról írt, hogy ideje létrehozni egy új erőt, amely mentes a kormányzati és ellenzéki politikusoktól egyaránt.

Varga Judit volt férje pénteken már egy budapesti megemlékezésről posztolt, amelyet március 15-re tervez, az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc évfordulójára. 

Találkozzunk március 15-én délután Budapesten, és mondjuk el, mit kíván a magyar nemzet!

– írta Facebook-bejegyzésében Magyar Péter. A találkozó pontos részleteit egyelőre nem ismertette.

Feljelentések sorozata indult el Magyar Péter interjúja után

Mióta volt felesége, Varga Judit egykori igazságügyi miniszter lemondott, Magyar Péter folyamatosan jelentkezik a magyar kormányt bíráló bejegyzéseivel. Többek között üzent Tiborcz Istvánnak, a miniszterelnök vejének, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek, majd Orbán Viktor évértékelőjéről is írt, közölve, hogy a miniszterelnöktől vár válaszokat.

Magyar Péter partizános interjúja után a Demokratikus Koalíció jelezte, hogy feljelentést tesz a „kommunikációs túlárazások” miatt, amelyekről a Diákhitel Központtal kapcsolatban beszélt. 

Vona Gábor pártja, a Második Reformkor elnöksége szintén feljelentést helyezett kilátásba az ügyben, jelezve, hogy az Integritás Hatósághoz fordulnak. Dúró Dóra, a Mi Hazánk Mozgalom országgyűlési képviselője pedig arról számolt be, hogy pártja vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi Magyar Péter kijelentéseivel kapcsolatban.

Tényi István a rendőrséghez fordult. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) megerősítette, hogy Magyar Péter ügyében több bűncselekmény miatt is nyomoznak. A volt fideszes politikus a Telexnek adott interjú után ismét a Nemzeti Nyomozó Irodához fordult. 

A jogász a feljelentésére reagálva úgy fogalmazott, hogy a nyomozással egy újabb kör indult, amellyel az ellehetetlenítését célozzák. Magyar Péter szerdán már Tényi Istvánnak is üzent, valamint megköszönte a volt fideszes politikus közreműködését.

A politikusnak azt javasolta, hogy amennyiben van hozzá bátorsága, úgy „a jövőben ne rá legyen kihegyezve”, és ne ismeretlen tettes ellen tegyen feljelentéseket, hanem a valódi felelősöket és bűncselekményeket nevezze meg.