Gyöngyösi Márton nyílt levelet írt Orbán Viktornak

2024.03.05. 11:38
Gyöngyösi Márton, a Jobbik – Konzervatívok elnöke kedden a Facebookon tette közzé nyílt levelét, amelyet Orbán Viktor miniszterelnöknek írt. A levélben kérdéseket is intéz a miniszterelnök felé, amelyekből szeretné megtudni, mi a Fidesz–KDNP pontos álláspontja a pedofíliát illetően.

Gyöngyösi Márton nyílt levélben fordult Orbán Viktorhoz. Mint írja, Novák Katalin kegyelmi döntése hatalmas vihart kavart a közéletben, de ez szerinte érthető, hiszen a pedofíliával összefüggésben elítélt K. Endrének adott kegyelem szembement az egyetemes emberi erkölcsökkel.

A Jobbik – Konzervatívok elnöke szerint különös fényt vet az ügyre, hogy mindez a Fidesz–KDNP-kormánynak az idején ment végbe, amely „évek óta a keresztény és konzervatív, jobboldali értékek védelmezőjeként, a családok támogatójaként hirdeti magát”.

Gyöngyösi Márton szerint a kegyelmi ügy meghasonulást idézett elő a Fidesszel szimpatizálók körében, mivel szerinte ezek az emberek azért támogatják a pártot, mert azt várják tőlük, hogy „a családok és a hagyományos jobboldali értékek védelmezői legyenek”.

Felidézett egy 2018-as esetet is, amikor a Fidesz–KDNP-kormányhoz közel álló szereplők a magyar kormány nevében Magyarországra hívták Milo Yiannopoulos brit–amerikai politikai kommentátort, korábbi Trump-támogatót, aki arról a nézetéről is ismert, hogy szerinte nincs probléma a 13 éves kisfiúk megrontásával.

Ennek dacára tízmilliós honoráriumért Budapestre hívták a pedofil kijelentéséről elhíresült influenszert előadni, és ezen az előadáson a Fidesz–KDNP véleményformáló és közhatalmat gyakorló tagjai is részt vettek

– írja a politikus. Hozzátette, hogy kereste azokat a nyilatkozatokat, amelyekben a megjelentek elhatárolódtak Milo Yiannopoulos nézeteitől, de nem talált ilyeneket.

Így arra következtetek, hogy a Fidesz–KDNP továbbra is egy vállalható véleményformáló személynek tartja a pedofíliát támogató Milo Yiannopoulost

– jegyzi meg Gyöngyösi Márton, majd kéri Orbán Viktort, hogy határolódjon el Milo Yiannopoulos kijelentéseitől.

Ezután az alábbi kérdéseket teszi fel a miniszterelnöknek:

  • Mi az Ön és a Fidesz–KDNP szellemi hátországának viszonya a pedofília kérdéséhez?
  • A pedofíliát vállaltan támogató Milo Yiannopoulos meghívása és szerepeltetése mennyiben képviseli a jobboldali-konzervatív értékrendet?
  • Fontosabb-e önnek és kollégáinak a politikai irányvonalhoz való hűség, mint a súlyos, pedofil bűncselekmények minden körülmények között való elítélése?

Mint írja, azért fontos tisztában lenni a Fidesz–KDNP pontos álláspontjával a pedofília kérdésében, hogy a következő hónapokban az állampolgárok felelős döntést tudjanak hozni szavazatukat illetően.

Kegyelmi botrány

Mint ismert, Novák Katalin köztársasági elnök kegyelmet adott K. Endrének, az elítélt pedofil V. János bűnöző bűntársának, amiről elsőként egy olvasói levél alapján utánajárva a 444.hu írt. 

K. Endre helyettese volt V. Jánosnak, a bicskei gyermekotthon igazgatójának, és próbált nyomást gyakorolni a gyerekekre, hogy vonják vissza vallomásaikat, és hamisan tanúskodjanak.

Ezek okán K. Endrét kényszerítés minősített bűncselekményért jogerősen 3 év 4 hónap börtönbüntetésre ítélték, mellékbüntetésként pedig öt évre eltiltották a foglalkozástól és a közügyek gyakorlásától is. Novák Katalin Ferenc pápa látogatására hivatkozva adott kegyelmet az elítéltnek. 

Lemondások és alkotmánymódosítás

A köztársasági elnök döntése hatalmas vihart kavart, az ügyben többen megszólaltak, és sokan a lemondását követelték, Orbán Viktor miniszterelnök alkotmánymódosítást nyújtott be.

Nyolc nappal később végül Novák Katalin, valamint a döntését ellenjegyző Varga Judit volt igazságügyi miniszter is benyújtotta lemondását, majd a kegyelmi botrányban szintén érintett Balog Zoltán is lemondott a zsinati elnöki tisztségéről, de a püspöki tisztéről nem.