Reagált Óbuda polgármestere az önkormányzatot is érintő korrupciós ügyre

2024.03.07. 12:12
Ügyészségi közlemény szerint négy embert őrizetbe vettek szerdán egy korrupciós ügy kivizsgálása során. A hírek szerint a III. kerületi önkormányzat is érintett lehet az ügyben, erre viszont Kiss László, a kerület polgármestere válaszában annyit mondott: elkezdődött a Fidesz kampánya Óbudán.

Amint arról beszámoltunk az Indexen, ügyészségi közlemény szerint „vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés” bűntette és más bűncselekmények miatt szerdán több helyszínen „eljárási cselekményeket foganatosított” és négy ember őrizetét rendelte el az ügyészség.

A gyanú szerint egy férfi a cégén keresztül szolgáltatások nyújtására, valamint eszközbeszerzésekre fiktív szerződéseket kötött a III. kerületi önkormányzattal, illetve az egyik gyanúsított társa által kijelölt két gazdasági társasággal.

A szálak P. Gáborhoz, Gajda Péter kispesti polgármester bizalmi emberéhez vezettek, aki az Anonymus által még 2022-ben nyilvánosságra hozott hangfelvételek szerint többmilliónyi kenőpénzt osztott vissza a III. kerületi önkormányzat által, ingatlanfejlesztések megcsapolásáról beszélt, és Lackner Csaba kispesti önkormányzati képviselő szerint az „önkormányzatnál bármit el tud intézni”. 

„A Fidesz elkezdte a választási kampányát a III. kerületben”

Kiss László, Óbuda DK-s polgármestere szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye szerint számítottak arra, hogy megtorlás következik a „hatalom” részéről, hiszen

sosem tűrtük meg a tisztességtelenséget a helyi közéletben, és a kormányzatot átszövő, pedofil bűncselekményben érintetteket mentegető hálózat elleni küzdelem élére álltunk

– írta Kiss. A közlemény szerint március 6-án, 95 nappal az önkormányzati választások előtt iratbetekintés céljából kopogott be hozzájuk néhány nyomozó, és iratok szkennelését kérte, az önkormányzat pedig együttműködött. 

A dokumentumok többévesek, teljesen nyílt eljárásokra vonatkoznak, és ezért érthetetlen számunkra, hogy miért nem a szokásos módon, írásban kérték be ezeket. Az önkormányzat minden szerződése szabályos, és valós teljesítésen alapul, ez kizárja a jogszerűtlenséget

– írta a polgármester. „Az iratbetekintést követően más nem történt, az eljárás hivatali dolgozót, önkormányzati tisztségviselőt, illetve az intézményrendszerünkben dolgozó munkatársunkat nem érinti” – szögezte le Kiss.

Az önkormányzat szerint ez az ügy tökéletesen illeszkedik abba a sorozatba, amellyel a hivatalban lévő ellenzéki politikusokat, illetve önkormányzatokat akarja ellehetetleníteni a kormány. Szerinte nem ők az elsők, és nem is az utolsók, akik ki vannak téve egy ilyen afférnak, és

az eljárás, aminek önkormányzatunkat kitették, méltatlan, és tisztán a kampánnyal összefüggő politikai szándékot tükröz

– véli a polgármester. Véleménye szerint ez a „válaszlépés” annak a bizonyítéka, hogy Óbudán a kampány elkezdődött.