Korrupció és vesztegetés miatt vettek őrizetbe négy embert, az óbudai önkormányzathoz vezetnek a szálak

2024.03.07. 06:47
„Vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés” bűntette és más bűncselekmények miatt intézkedtek a rendőrök Óbudán. Minden jel arra mutat, hogy a III. kerületi önkormányzat is érintett az ügyben.

Az ügyészségi közlemény szerint „vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés” bűntette és más bűncselekmények miatt szerdán több helyszínen „eljárási cselekményeket foganatosított” és négy ember őrizetét rendelte el az ügyészség.

A gyanú szerint egy férfi a cégén keresztül szolgáltatások nyújtására, illetve eszközbeszerzésekre fiktív szerződéseket kötött a III. kerületi önkormányzattal, illetve az egyik gyanúsított társa által kijelölt két gazdasági társasággal.

A gyanúsítottak a fiktív szerződések ellenértékeként beérkezett pénzösszegeket készpénzben felvették, és korrupciós célokra fordították. A bűncselekmények elkövetéséhez használt cég azóta megszűnt, a gyanúsított a cég könyvelési iratainak őrzéséről a törvényi követelmények ellenére sem gondoskodott.

A nyomozó ügyészség a négy személlyel korrupciós és gazdasági bűncselekmények gyanúját közölte – olvasható a közleményben.

A szálak ugyanoda vezetnek?

A Magyar Hírlap beszámolója szerint az ügy összefüggésben állhat a 2022-es Anonymus-szivárogtatással, melynek keretében arról beszélt, hogy P. Gábor (Gajda Péter kispesti szocialista polgármester bizalmi embere) – hangfelvételek szerint – bármit el tud intézni a III. kerületi önkormányzatnál. Legalábbis Lackner Csaba kispesti önkormányzati képviselő erről beszélt rajtuk. 

Anonymus bemutatott egy videót is, amelyen P. és egy ismeretlen személy egy autóban feltételezhetően több millió forintnyi kenőpénzt számol, majd papírzacskóba teszi. A szivárogtató szerint a III. kerületi önkormányzat által visszaosztott pénzről volt szó. Egy másik videón egy pestszentlőrinci ingatlanfejlesztés megcsapolásáról beszélgetett P., egy másik nyilvánosságra hozott dokumentum szerint pedig még Karácsony Gergely előválasztásában is tevékenyen részt vett. 

Például egy 2021-es plakátkampányban P. 123 plakáthelyet tudott elintézni 51 millió forint helyett 5,2 millió forintért, aminek a megrendelője a Key Price Kft.-n keresztül a Párbeszéd Párt volt, de a felhasználója már a 99 Mozgalom. Anonymus szerint 46 millió forintos kedvezményt P. csak törvénytelen úton tudott elérni a JCDecaux Hungary Zrt-től.