Tűz pusztított a visegrádi Hotel Silvanusban, megismétlődött a 16 évvel ezelőtti katasztrófa

silvanus
2024.03.09. 11:09
Szombaton délelőtt tűz keletkezett egy visegrádi hotelben. A Panoráma útra riasztották a tűzoltókat, akik nagy erőkkel vonultak a helyszínre, és órákon át viaskodtak a lángokkal. Több mint 200 embert kellett kimenekíteni, személyi sérülés nem történt, az igazgató pedig sejti, mi okozta a problémát a hotelben, amely 16 évvel ezelőtt már átélt hasonló katasztrófát.

Kigyulladt, és teljes terjedelmében égett a visegrádi Hotel Silvanus negyedik szintje – írta a katasztrófavédelem.

A lángok a tetőszerkezetre is átcsaptak helyenként – mondta Csámpai Attila, a Pest Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, hozzátette: a tűzoltók a legmagasabb riasztási fokozatnak megfelelő erőkkel, több vízsugárral oltottak, és igyekezték megakadályozni a tűz továbbterjedését.

A katasztrófavédelmi műveleti szolgálat mellett szentendrei, esztergomi és fővárosi hivatásos, valamint szentendrei, szigetmonostori, visegrádi és leányfalvi önkéntes tűzoltók vonultak ki a tűzesethez.

A tűz mintegy 200-300 négyzetméteres részt érintett a hotelen belül, a szállodában körülbelül 230 ember tartózkodott – közölte.

Az Index egyik olvasója beszámolt róla, hogy a lángok olyan magasra csaptak, hogy azokat a Duna túlpartjáról is látni lehetett. Egy másik beszámoló szerint a túloldalról reggel 6 óra óta látni, ahogy az egész Visegrádi-hegyet befedte a füst.

A visegrádi káresemény helyszínéhez vezető utakat, a Panoráma utat és a Simontornyai utat a rendőrség teljes szélességében és hosszában lezárta. A falu belterületéről így órákon át nem lehetett megközelíteni a helyszínt, és mindenkit visszafordítottak.

Megkerestük az Országos Mentőszolgálatot is, akik beszámoltak arról, hogy három mentőhelikopter és számos mentőautó érkezett a helyszínre, valamint, hogy az épületet elhagyók számára a katasztrófavédelem segítségével egy Volánbuszt biztosítottak melegedési lehetőségként.

Az épületből mindenkit kimenekítettek, és egyelőre sérültet sem kellett ellátniuk.

Az M1 tudósítója a helyszínről beszámolt arról, hogy a tűzoltók vízhiánnyal küszködtek, ezért a tűzoltóegységek folyamatosan hozták az utánpótlást. A munkálatokat fővárosi, váci, gödöllői és budaörsi vízszállítók is segítették.

A csatorna videóján azt lehetett látni, ahogy

éppen kimenekítik a szálloda vendégeit. Többen közülük köntösben és törülközőben voltak, mivel hirtelen kellett elhagyniuk a lángoló épületet, ahol a tűz a szobáikra is kiterjedt.

Helyszínre érkezett tudósítónk arról számolt be 13 óra körül, hogy a bevezető út akkor már le volt zárva, a tűzoltók pedig vizsgálódtak, és az önkéntes tűzoltók továbbra is a helyszínen tartózkodtak. Az út addig zárva is marad, amíg ezzel nem végeznek – közölték érdeklődésünkre. A rendőrségtől azt az információt kaptuk, hogy senki nem maradt az épületben, az oltás viszont akkor még mindig javában zajlott. Egyúttal ők is megerősítették, hogy nincs sérültje az incidensnek.

A Hotel Silvanus a Facebookon reagált a történtekre, és megköszönte a megkereséseket. A nap folyamán előkerült egy videó, amelyben az látszik, hogy 2008-ban már volt egy hasonló tűzeset a hotelben.

Kollégánknak a helyszínen Némethy Zita, a Pest vármegyei tűzoltóság helyettes szóvivője elmondta: 25 gépjárműfecskendővel mintegy 100 tűzoltó próbálta megakadályozni a lángok továbbterjedését.  A tűzoltói munka befejezése után utómunkálatokat végeznek, és átvizsgálják, átszellőztetik az épületet.

A tűz keletkezési okát is vizsgálják majd. Mint ismert, a hotel igazgatója, Pintér Róbert azt mondta: a tüzet valószínűleg elektromos probléma okozta.

A szálloda igazgatója később azt is közölte, hogy a 151 szobával működő hotelnek mintegy kétszáz vendége volt – 143 szobát adtak ki –, amikor szombat délelőtt kigyulladt a negyedik emelet, ahol kizárólag szobák vannak.

Ön is látta? Van fotója vagy videója?
Küldje el nekünk!

(Borítókép: Olvasói fotó / Index)