Újabb botrányba került K. Endre, ezúttal barátja támadt az újságírókra

2024.03.12. 18:00
Egy újságíró autójának tolatott neki K. Endre hétfő reggel Bicskén, miután interjút szerettek volna készíteni vele. A kegyelmi ügy főszereplője az egyik ismerősét is a helyszínre hívta, aki agresszíven lépett fel és lökdösődni kezdett. K. Endre barátját végül a rendőrök előállították.

Bicskén szerettek volna interjút készíteni a Gulyáságyú Média újságírói, amikor K. Endre beletolatott a stáb autójába – számolt be róla a lap.

A portál szerint az ütközés után a bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettese nem szállt ki az autójából, és nem győződött meg a károkozásról. A helyszínre az egyik ismerősét riasztotta, aki agresszíven lépett fel és szidalmazni kezdte az újságírókat. 

K. Endre barátja kiütötte a mikrofont az egyik riporter kezéből, majd lökdösődni kezdett.

Mindeközben arra biztatta az autóban ülő K. Endrét, hogy hívja a rendőrséget. A férfi később arról számolt be, hogy már legalább harminc éve ismeri K. Endrét és ártatlannak tartja. 

Miután a rendőrök a helyszínre érkeztek, előállították K. Endre ismerősét, és garázdaság miatt eljárást indítottak ellene.

A portál egy videót is megosztott az incidensről:

Újabb vizsgálat indult K. Endre ellen

Mint írtuk, hétfőn vizsgálatot indított a rendőrség a bicskei gyermekotthon egyik áldozatának vallomásai ügyében. A fiú a Házon kívül című műsorban állította, K. Endre azt kérte tőle, hogy videóra mondja: a volt igazgatóhelyettesnek semmi köze nincs a gyermekotthonban történtekhez. Az áldozat azt állítja, tudatmódosító szerek hatása alatt volt, amikor beleegyezett, hogy elkészítsék a felvételeket.

A második találkozón az RTL stábja is részt vett, igaz, csak a távolból készítettek felvételeket. A találkozón a bicskei gyermekotthon egykori lakója azt kérte K. Endrétől, hogy töröljék a róla készült felvételeket, és ne is használják azokat a jövőben. K. Endre azonban arról beszélt neki, hogy azokat már továbbította ügyvédjének, aki segít majd tisztára mosni a nevét, ha megfelelőek lesznek erre a körülmények. Az áldozat azonban nem állt el kérésétől, így még a padon ülve mindhárom felvételt törölték K. Endre telefonjáról.

A bicskei gyermekotthon egykori lakója a műsorban elmondta, hogy K. Endre a szabadulása óta többször is kereste őt, volt olyan, hogy pénzt adott, bevásárolt, vagy cigarettát vett neki és családjának.

Lemondásokhoz és alkotmánymódosításhoz vezetett a kegyelmi botrány

A kegyelmi botrány után a magyar kormány szigorításokat vezet be a gyermekvédelem területén. Az első kormányrendelet már ki is jött: pszichológiai alkalmassági vizsgálatot rendelnek el a gyermekotthonok vezetőinél.

Az ügy februárban robbant ki, miután kiderült, hogy Novák Katalin volt köztársasági elnök kegyelmet adott K. Endrének, az elítélt pedofil, V. János bűntársának. Az ügyről elsőként a 444.hu írt egy olvasói levél alapján.

K. Endre helyettese volt V. Jánosnak, a bicskei gyermekotthon igazgatójának, és próbált nyomást gyakorolni a gyerekekre, hogy vonják vissza vallomásaikat, és hamisan tanúskodjanak. K. Endrét kényszerítés minősített bűncselekményért jogerősen 3 év 4 hónap börtönbüntetésre ítélték, mellékbüntetésként pedig öt évre eltiltották a foglalkozásától és a közügyek gyakorlásától. Novák Katalin Ferenc pápa látogatására hivatkozva adott kegyelmet az elítéltnek. 

A köztársasági elnök döntése hatalmas vihart kavart, a kegyelmi botrány miatt Orbán Viktor miniszterelnök alkotmánymódosítást nyújtott be. Nyolc nappal később végül Novák Katalin, valamint a döntését ellenjegyző Varga Judit volt igazságügyi miniszter is benyújtotta lemondását. A kegyelmi botrányban szintén érintett Balog Zoltán lemondott a zsinati elnöki tisztségéről, de a püspökiről nem.