Rossz hírünk van a magyar dohányosok számára

2024.03.16. 06:28
Egy új tanulmány kimutatta, mennyire könnyű vagy nehéz leszokni a dohányzásról az Európai Unió egyes országaiban. Magyarország a lista hátsó felében, a sereghajtók között szerepelt.

A felmérésben – amelyet a Go Smoke Free nevű online e-cigaretta-áruház készített, és amelynek eredményeit e-mailben juttatták el az Indexhez – az összes uniós országot, valamint bónuszként az Egyesült Királyságot is megvizsgálták.

A felméréshez a Statista, a Smoke Free Partnership, valamint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által korábban szolgáltatott adatokat használták fel. Több tényezőt is elemeztek annak a meghatározásához, hogy melyik országban lehet a legkönnyebben leszokni. E tényezők között szerepelt a dohányzók aránya, a cigaretta átlagos ára, a füstmentes területek száma és az, hogy mekkora támogatást kapnak azok, akik le akarnak szokni.

Minden kategóriában 1-től 10-ig értékelték az országokat, majd kiszámolták, hogy átlagosan hány százalékot értek el az országok az egyes kategóriákban, és ezt adták meg végső pontszámként (vagyis egy ország 1 és 100 közti pontszámot kaphatott végül).

A TANULMÁNY KÉSZÍTŐI SZERINT ÍRORSZÁG LEHET AZ ORSZÁG, AHOL A LEGEGYSZERŰBB LESZOKNI A DOHÁNYZÁSRÓL.

Az írek 87,45 pontot értek el, és a cigaretta árára például 10-ből 10 pontot kaptak amiatt, hogy egy csomag cigi (átlagosan) 13,43 euróba kerül. Ez átszámítva körülbelül 5200 forintnak felel meg, és az íreknél ezzel 385 százalékkal drágább egy csomagnyi bagó, mint például Bulgáriában, ahol a legolcsóbb a cigaretta az egész unióban a felmérés készítői szerint (bár azt a jelek szerint nem vették itt figyelembe, hogy a két országban, valamint az összes többi államban jelentősen eltérnek a keresetek egymáshoz képest).

A második helyre Svédország került 85,50 ponttal (elsősorban azért, mert ott mindössze 7 százalék a dohányosok aránya, és ott van a legtöbb füstmentes terület: mindkét kategóriára 10 pontot kaptak). A harmadik helyezett az Egyesült Királyság lett 83,42 ponttal, ahol szintén csak 12 százalék dohányzik, és 10,26 euróba (kb. 4000 forintba) kerül egy csomag cigi, ami a második legdrágább volt a listán.

Magyarország ezzel szemben a lista másik felén volt megtalálható: 40,28 ponttal hátulról a lista 7. helyére kerültünk.

A közleményből az nem derült ki, hogy az egyes kategóriákban hány pontra értékelték Magyarországot.

Az abszolút sereghajtók a már említett bolgárok lettek 23,72 ponttal. Rajtuk kívül Horvátország (30,27 pont), Szlovénia (31,17 pont), Görögország (34,70 pont), Litvánia (37,76 pont), valamint Németország (39,39 pont) szerepelt még rosszabb helyen, mint Magyarország.

Nemrég írtunk arról is, hogy Magyarországon egyre többen használják a leszokás előszobájának tartott e-cigiket. A hazai piacon gyakran jelennek meg újabb és újabb termékek ebben a kategóriában.