K. Endre nem először kereste fel a bicskei áldozatot

2024.03.17. 07:49
A bűnsegédként elkövetett kényszerítés miatt elítélt – később államfői kegyelemben részesített – K. Endre ítélete után, 2021-ben is felkereste a fiatalt, aki vallomásával hozzájárult ahhoz, hogy a bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettese börtönbe kerüljön. A volt igazgatóhelyettes étellel és cigarettával próbált segíteni a helyzeten, végül megkapta a fiataltól a papírt, amelyet kért.

Nemcsak az elnöki kegyelem után, hanem korábban – ítéletét követően, 2021-ben – is felkereste az egykori áldozatot a bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettese, a bűnsegédként elkövetett kényszerítés miatt elítélt – később államfői kegyelmet kapott – K. Endre – derült ki az RTL Híradó szombat esti adásában.

K. Endre – aki Novák Katalin lemondásával végződő államfői kegyelmet kapott – arra kérte a korábbi áldozatot, akinek a vallomása 2021-ben börtönbe juttatta, hogy a telefonjára mondjon fel egy olyan szöveget, amely igazolja a volt igazgatóhelyettes ártatlanságát. Három ilyen felvétel készült.

Akkor a fiúnak arról beszélt, hogy lehet, a nemrégen felvett videókat módosítani kell, mert az ügyvédje szerint hangsúlyosabban kellene beszélnie az ártatlanságáról.

„Én már minden tőlem telhetőt megtettem. Nem értem, hogy még mire, mire lennék én” – kérdezte a fiatal K. Endrét.

Tehát, hogy itt határozottabban bemondani esetleg. Jó volt nagyjából, hogy kihangsúlyozni, igen: nem írattam én alá semmit, nem tudtam, nem voltam ott a beszélgetéseken, amiket János bácsi beszélt

– fogalmazott a köztársasági-elnöki kegyelemben részesített K. Endre, utalva a bicskei gyermekotthon azóta elítélt igazgatójára, V. Jánosra.

A bíróság első és másodfokon is 3 év és 4 hónap börtönbüntetésre ítélte K. Endrét, mert az akkori igazgató által szexuálisan zaklatott gyereket – bűnsegédként – arra kényszerítette, hogy vonja vissza vallomását. A Kúria is helybenhagyta az ítéletet.

A fiatal elmondta, a volt igazgatóhelyettes jogerős ítélete után, 2021-ben is felkereste őt, még mielőtt börtönbe vonult.

„Régebben, a Budafoki úton… Jött, aztán, ja… Mielőtt be kellett volna vonulnia. A Budafoki út 107. szám alatt, a XI. kerületben. Ez egy hajléktalanszálló” – mondta a fiú, aki hozzátette, hogy anyja számát találta meg az egykori igazgatóhelyettes. „Jött, hogy segítségre van szüksége, írjam le a papírra, hogy ártatlan.”

Ugyanúgy elvitt mekizni, kaját vett nekünk, cigit anyának

– mondta a fiú, aki végül leírta, amit K. Endre kért.

A gyerekotthon volt igazgatóhelyettese két napja újabb posztot tett közzé a Facebookon. Azt állítja, mivel a fiú első nyilatkozata nem volt egyértelmű, pontosítani szerette volna, ezért a fiútól „a nyilvánosság számára közzé tehető támogató nyilatkozatot” kért.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20 számon, vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.”