Orbán Viktor és Pintér Sándor is megszólalt Novák Katalin kegyelmi ügyéről

2024.04.09. 08:38
Orbán Viktor miniszterelnököt és Pintér Sándor belügyminisztert a kegyelmi ügyben vonták kérdőre a Parlamentben. A miniszterelnök a felelősségre vonatkozó kérdését azzal utasította el, hogy a kormány nem tárgyal kegyelmi ügyeket. Pintér Sándor belügyminiszter úgy fogalmazott, hogy ők nem bocsánatot kérnek, hanem intézkednek.

Még február elején robbant a hír, hogy a bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettese kegyelmet kapott Novák Katalin akkori köztársasági elnöktől. Azt, hogy ezt mivel érdemelte ki, azóta sem tudni. Április 8-án, hétfőn több ellenzéki politikus is ebben a témában szólalt fel a Parlamentben – számolt be róla az RTL.

A DK-s Arató Gergely a miniszterelnököt kérdezte. „Mikor vállalja végre ebben az ügyben a felelősségét, azért a felelősséget, hogy az ön emberei védik, mentegetik, szabadlábra helyezik és kiszabadítják a pedofilokat és a pedofilok segítőit” – fogalmazott az ellenzéki politikus. Orbán Viktor megismételte, amit már korábban is mondott: a kormány nem tárgyal kegyelmi ügyeket.

Az, hogy mindenben én döntenék, az kétségkívül hizlalja a májamat, de nem felel meg a valóságnak

– fogalmazott a miniszterelnök

„Mi akadályozza abban, hogy a kormány nevében bocsánatot kérjen a bicskei áldozatoktól?” – ezt a kérdést kapta Pintér Sándor belügyminiszter a momentumos Orosz Annától.

Mi nem bocsánatokat kérünk, mi intézkedünk. Ez a rendőrség feladata, és ez a rendőrségnek a célkitűzése

– válaszolta Pintér Sándor.

Novák Katalin belebukott a botrányba, Varga Judit volt igazságügyi miniszter – aki ellenjegyezte a kegyelmi kérvényt – vele együtt távozott a közéletből. A bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettesét korábban azért zárták börtönbe, mert leplezni próbálta, hogy a felettese szexuálisan bántalmazza a gondjaira bízott gyerekeket.

Továbbra sem érkezett magyarázat arra, hogy miért kapott kegyelmet a volt igazgatóhelyettes tavaly áprilisban.

Balog Zoltán, a köztársasági elnök tanácsadója szorgalmazta a döntést. Püspök maradt, csak a református egyház zsinati elnöki posztjáról mondott le. Az eltelt több mint két hónapban a volt igazgatóhelyettes felkeresett egy korábbi áldozatot, akit egy újabb, őt jobb színben feltüntető vallomásra próbált rávenni. Idő előtt szabadult a kegyelmi döntésnek köszönhetően.

Az a volt nevelő, aki a vádirat szerint négy fiúval is szexuális kapcsolatot létesített a gyermekotthonban, nem is volt börtönben, csak felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték. Svájcban kezdett új életet, egy magánbusztársaságnál sofőrként dolgozik, amelynek honlapja szerint a cég gyakran gyerekcsoportokat szállít például osztálykirándulásokra.