Mit kínálnak a főpolgármester-jelöltek a választóknak?

Untitled-1
2024.04.10. 16:42
Egyre közelebb az önkormányzati választások időpontja így joggal merül fel a kérdés, hogy mit üzen és kínál a budapesti választóknak Karácsony Gergely, Szentkirályi Alexandra, Vitézy Dávid, Brenner Koloman és Grundtner András.

Az önkormányzati választások időpontja egyre közelebb van, s miután tudható, kik szállnak ringbe a főpolgármesteri címért, érdemes lehet megvizsgálni mit kommunikálnak, kínálnak a budapestieknek azon felül, hogy egymást élesen kritizálják. A közvélemény-kutatások szerint a voksolás legnagyobb esélyese a regnáló főpolgármester, Karácsony Gergely, akit szorosan követ Szentkirályi Alexandra volt kormányszóvivő, a Fidesz jelöltje és Vitézy Dávid, aki az LMP támogatásával méretteti meg magát. A Jobbik – Konzervatívok Brenner Kolomant, a Mi Hazánk Mozgalom pedig Grundtner Andrást indítja a fővárosban június 9-én.

Budapesti Lakógyűlés a maxi-Dubajról

A főpolgármester amellett, hogy az Orbán-kormánnyal szemben határozza meg politikáját, láthatóan kampánya legfontosabb témájává a mini- vagy éppen maxi-Dubaj néven futó beruházást tette. Meghirdette a második Budapesti Lakógyűlést, amely révén a következő kérdést teszi fel a fővárosi választópolgároknak:

Megfizethető lakások és parkok vagy luxuslakások és felhőkarcolók? Döntsünk együtt, hogy mi épüljön Rákosrendezőn, vegyél részt Te is a Budapesti Lakógyűlésen!

Karácsony Gergely és a Fővárosi Önkormányzat tiltakozik a projekt ellen, amelyről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Thani bin Ahmed Al Zeyoudi, az Egyesült Arab Emírségek külkereskedelmi államminisztere már aláírta a megállapodást. A főpolgármester szerint „az erőszaktevő állam most Budapestre akar erőszakolni egy magánérdekeket szolgáló, a városképet romboló, a lakhatási és klímaválságot is súlyosbító beruházást”. Karácsony a maxi-Dubaj helyett Parkvárost szeretne az érintett területen, ahol a megfizethető lakhatás biztosítható lehetne, közparkok kialakításával. Úgy véli, hogy ha a kormánnyal közös fejlesztési terv készülne a terület beépítésére, akkor a nagy nemzetközi ingatlanfejlesztők sorba állnának megvalósításának lehetőségéért.

Már nyilvánvalóan a kampány részeként bejelentette, hogy felülvizsgálták és módosítják a Duna-parti Építési Szabályzatot. A szabályzat lényegét a következőképpen foglalta össze: „rendet teszünk a Duna-parton, száműzzük a lakók életét megkeserítő, és a panorámát elcsúfító hajókat a belvárosból, megteremtjük a lehetőségét annak, hogy a Duna-partok a jelenleginél sokkal jobban szolgálhassák a budapestieket. Az a célunk, hogy a kikötő hajók által okozott terhelés a lehető legkisebb legyen, és minél egészségesebb egyensúlyt teremtsünk a folyó különböző célú használata közben”. Gyaníthatóan szintén a választásokra készülve csökkentette a Budapest-bérlet árát. „Csupa jó hírem van! Március 1. után is érvényes marad a Budapest-bérlet minden városon belüli közösségi közlekedési szolgáltatóra, ráadásul tíz év után ismét csökkentjük az árát: 9500 helyett 8950 forintba kerül majd” – jelentette be.

A kampány felé közelítve újra terítékre került a Lakásügynökség kérdésköre. A főpolgármester szerint a Fővárosi Lakásügynökség célja, hogy a most üresen álló lakásokat a tulajdonosoktól bérbe vegye, és biztonságos, megfizethető lakhatást biztosítson az arra rászorulóknak. A szervezet munkájával kapcsolatban arról írt, hogy jelenleg 20–100 négyzetméter nagyságú, lakható állapotú magánlakásokat keresnek Budapest teljes területén, amelyeket aztán a piaci árakhoz képest 30 százalékkal olcsóbban adnak bérbe. A tulajdonosok 15 százalékkal alacsonyabb összeget kapnának kézhez, a másik 15 százalékot a lakásügynökség adná oda a bérlőknek támogatásként.

Fókuszban a kritika

Szentkirályi Alexandra, a Fidesz főpolgármester-jelöltje kezdésként egy olyan új videósorozattal jelentkezett, amelyben a regnáló főpolgármester öt évvel ezelőtt tett ígéreteit veszi sorra, utánajár, hogy a Karácsony Gergely-féle programpontokból mi valósult meg. A sorozat címe: Kamuméter.

„Jön a kampány, és ilyenkor jönnek az ígéretek is. Üres ígérgetésekben pedig Karácsony Gergely a legjobb. De vajon mi valósult meg 5 évvel ezelőtti vállalásaiból?” – tette fel a kérdést Szentkirályi Alexandra. Elsőként a Városháza parkba látogatott el. Szerinte a főpolgármester öt évvel ezelőtt azt ígérte, „szép, zöld, szemléletformáló és kellemes parkká”, sőt „városi köztérré, agorává alakítja” át. Szentkirályi úgy véli, hogy ebből a választási ígéretből nem sok valósult meg.

Ennél ez a város sokkal többet érdemel. Budapesten változás kell!

A volt kormányszóvivő egyik legfontosabb ígérete a Városháza megtisztítása. Úgy véli, Budapest Gyurcsány Ferenc fogságába esett, mert ő csinált főpolgármestert Karácsonyból, és azóta is bábként rángatja, és a DK elnökének emberei állnak a fővárosi cégek élén. „Szabadítsuk ki a fővárost Gyurcsány hálójából, és söpörjük ki az embereit a Városházáról” - hangoztatja Szentkirályi Alexandra.

Szentkirályi egyebek mellett lényegi problémának tartja, hogy „Budapest utcáit ellepte a szemét és a kosz”. Azt állítja, hogy a főpolgármester leszereltetett 3000 fővárosi kukát, és elvont 2 milliárd forintot a város köztisztaságáért felelős cégétől. A volt kormányszóvivő szerint nem véletlen, hogy a környező európai fővárosokkal összehasonlítva Budapest tisztaságával a legelégedetlenebbek az itt élők. „A budapestiek nem szemetes terekre, nem koszos utcákra vágynak, hanem otthonos és élhető Budapestet szeretnének” – üzeni Szentkirályi Alexandra.

A programalkotó

Vitézy Dávid szakmai múltjából fakadóan főleg a közlekedés, tömegközlekedés, beruházások kérdésében aktív a közösségi oldalán, és a főpolgármester-jelöltek között szinte az egyetlen, aki pontokba szedve meghirdette programját a főváros lakói számára.

A volt közlekedési államtitkár, a BKK egykori vezére öt programpontot hirdetett meg, illetve a következő problémákat szeretné orvosolni:

  1.  Nincs elég megfizethető lakás, és drága az albérlet.
  2. A körúton túli Budapestet, ahol a budapestiek háromnegyede él, magára hagyták, minden fejlesztési forrás a turistabelvárosba jut.
  3.  Az egészségügyi ellátásunk színvonala egyre csak romlik. Elavultak, lerobbantak a kórházaink, rengeteget kell várakozni, és teljes osztályok zárnak be személyzet híján.
  4. Rémes állapotban vannak a fővárosi utak. A köztereink nem elég otthonosak, nincs elég zöldfelület és sétálóutca.
  5. Nem elég jó a közösségi közlekedés a külső kerületekből és az agglomerációból. Emiatt van annyi dugó, és emiatt rossz a levegő.

Vitézy Dávid emellett meghirdette a BKK-rendészet életre hívását. A volt közlekedési államtitkár szerint közösségi közlekedésre figyelő kivonuló rendészeti szolgálat a legtöbb európai nagyvárosban működik, és arra is számos példa van – például Stockholmban –, hogy lehet az appon keresztül hívni rendészeti segítséget.

Úgy véli, szükség van a BKK-rendészetre, nap mint nap kap visszajelzést a budapestiektől, hogy egyre több antiszociális jelenséggel találkoznak a közösségi közlekedésen. „Nem mosom össze a hajléktalanságot az erőszakkal, de a tömegközlekedés nem lehet hajléktalanszálló, nem lehet szervezett koldusbandák munkahelye, nem lehet a zaklatók szabad terepe. Senki nem állította, hogy ezek azonos csoportok vagy problémák, ez a szavaim kiforgatása” – fogalmazott.

A főpolgármester-jelölttel készült interjúnkat alább tekintheti meg:

Tisztaság és rend

Brenner Koloman legfontosabb üzenete a következő: „Tegyük rendbe a közbiztonságot!” A Jobbik – Konzervatívok főpolgármester-jelöltje szerint nem a bűnözési statisztikákat kell kozmetikázni, hanem a budapesti polgárok biztonságérzetét kell növelni.

Nem lehet Budapesten olyan közterület, ahová a szülők félve engedik el a gyereküket, és nem lehet, hogy a közösségi közlekedés egyes járatait a polgárok inkább elkerüljék a rossz tapasztalatok és az atrocitásoktól való félelmeik miatt. Meg kell tízszerezni a térfigyelő kamerák számát, a fővárosi önkormányzat rendészeit nem parkolóőrként kell kezelni, és határozottan fel kell lépni az ellen, hogy a közterületeket és a közösségi közlekedés járműveit egyesek nyilvános WC-nek vagy melegedőnek használják

– fogalmazott a politikus, aki az Indexnek korábban arról is beszélt indulásával összefüggésben, hogy pártja már 2019-ben sem támogatta Karácsony Gergely jelöltségét, mert sok kérdésben nem értettek egyet vele, jelöltsége pedig nem róla szól, mert a Jobbik mindig is vagy önálló jelöltet indított Budapesten, vagy olyan jelöltet támogatott, aki a két nagy politikai szekértáboron túl egyfajta alternatívát igyekezett felmutatni a fővárosi választóknak.

Harcba hívás

A Mi Hazánk Mozgalom főpolgármester-jelöltjéről nem igazán tudhatjuk, hogy milyen elképzelései vannak Budapest jövőjéről. Facebook-oldalán rendre olyan országos politikai témákat feszeget, mint a készpénzhasználat, a migráció és a svéd NATO-csatlakozás kérdésköre. Egyedül a lakhatási válság ügyével foglalkozik behatóbban. Közösségi oldalát csupán 1200-an követik.

A választókat a következő üzenettel szeretné megszólítani: „Harcba hívom a budapesti nemzeti erőket! Hozzunk világosságot az embereknek. Mentsük meg Magyarországot!” A Grundtner András által képviselt program a Mi Hazánk Mozgalom hivatalos weboldalán található

Programpontjaik a következők: 

  1. Komplex Budapest-fejlesztési program elindítása. 
  2. A közbiztonság jelentős mértékű megerősítése – a közrend a főváros védelmének kulcsa! 
  3. A fővárosi és kerületi politikusbűnözés megszüntetése – zéró tolerancia a hivatali korrupcióra! 
  4. A tulajdonosi jogok fokozottabb védelme – deregulációt az ingatlanszabályozásban! 
  5. A bérlakásrendszer átalakítása, új lakbértámogatások bevezetése, helyi energiaközösségek – elviselhetőbb lakhatási költségterhek!
  6.  A családokat terhelő helyi adók mértékének csökkentése, a nagyvállalatok terheinek növelése mellett – igazságosabb közteherviselés a helyi adók rendszerében! 
  7. A társasházkezeléssel kapcsolatos törvényességi felügyeleti jogkör megerősítése – rendet teremtünk a társasházakban!
  8. Hatékonyabb gépjárműforgalom-kezelés – megszüntetjük Budapesten a „baloldali” közlekedést!
  9. A parkolási rendszer átalakítása – megregulázzuk a parkolási maffiát!
  10. Az épített örökség helyreállítása és állagmegóvása – a kulturális örökségünk a turizmus legfőbb vonzereje!
  11. Környezetfelügyelő parkőr- és erdőőrszolgálat bevezetése – kiszorítjuk a bűnözőket a zöldterületről!
  12. Hatékony betegirányítási rendszer bevezetése, a szociális ellátórendszerre vonatkozó eljárási határidők csökkentése, a szociális ellátásban dolgozók bérrendezése – mindenkinek joga van a tisztességes egészségügyi és szociális ellátáshoz! 
  13. Hagyományőrző, hazafias ifjúságnevelés, a kulturális- és sporttevékenység kiemel támogatása – az egészséges ifjúság a nemzet jövőjének a záloga!

Úgy vélik, hogy csak a turizmusnak köszönhetően budapestiek további százezreinek lehetne tisztességes fizetést biztosító munkája, „de koncepció híján a legtöbb fővárosi magyarnak csak az utcákat összehányó, részegen vagy kábítószer hatása alatt balhézó külföldiek látványa jut”. A párt szerint Budapestből partivárost, a belvárosból vigalmi negyedet csináltak, ahol a turistákat sokszor maffiamódszerekkel átverik, és ennek következtében külföldiek százezrei vihetik rossz hírünket a nagyvilágba.

(Borítókép: Szentkirályi Alexandra, Vitézy Dávid és Karácsony Gergely. Fotó: Németh Kata / Index, Vitézy Dávid, Papajcsik Péter / Index)