Magyar Péter lejáratásáról írt Donáth Anna

2024.04.17. 07:37
Donáth Anna arról írt közösségi oldalán, hogy aki ellenzékiként Magyar Péter lejáratásában a Fidesz oldalára áll, az csak „nehezebbé teszi a kormány leváltását″. A Momentum elnöke, európai parlamenti képviselője szerint alapvető szolidaritással tartoznak a Tisztelet és Szabadság Párt (Tisza Párt) alelnöke felé.

Az elmúlt időszakban az ellenzéki és a kormánypárti politikusok is élesen bírálták Magyar Pétert. A Tisza Párt alelnökének Európa-politikájáról Donáth Anna is negatív véleményt fogalmazott meg, majd közölte, hogy a céljaik közösek, mégis aggódik a személye miatt kialakult veszélyes magatartásminták miatt. A Momentum elnöke arról írt közösségi oldalán, hogy az ellenzék nem kerül közelebb a kormány megbuktatásához azzal, ha csatlakoznak a jogász ellen indított „gyűlöletcunamihoz″.

Aki ellenzékiként Magyar Péter lejáratásában a Fidesz és a Megafon oldalára áll, az csak nehezebbé teszi a kormány leváltását. Nagyon rövid távú gondolkodás a Magyar Péter mögött álló tömeget azzal vádolni, hogy ne a rendszer bukását akarnák. Ezt senki nem kérdőjelezheti meg

– fogalmazott Facebook-bejegyzésében Donáth Anna. 

A Momentum elnöke jogos észrevételnek tartja, hogy Magyar Péter nem képvisel liberális és baloldali értékeket. Véleménye szerint a Tisza Párt alelnökének európai uniós és Ukrajnával kapcsolatos kijelentéseit is jogos szóvá tenni, de úgy látja, hogy „alapvető szolidaritással” tartoznak felé, abban a „gyűlöletcunamiban, amit a Megafon rászabadított”.

Donáth Anna szerint borzasztó üzenet a változást akaró tömegeknek, ha az ellenzéki szereplők nem képesek kulturáltan megvívni a politikai vitáikat. Mint írta: „Az ellenzéki közegnek az a dolga, hogy minden erejével és erőforrásával a kormány buktatásán dolgozzon – nem az, hogy egyes pártok a másikat gyalázzák fizetett hirdetésekben” – tette hozzá.

DK-közeli portálnak üzent, nem maradt el a válasz 

A Momentum politikusa a poszt alatt, egy kommentben egyértelművé tette, hogy a bejegyzéssel a DK-közeli Nyugati Fény portálnak szeretne üzenni elsősorban, amelyről a napokban kiderült, hogy több millió forintot költött el a Facebookon a Magyar Péterről szóló, negatív hangvételű cikkek hirdetésére.

A Nyugati Fény válaszolt is Donáth Annának kommentben, azt írták: „Anna, a lejáratás az, amit ti műveltetek Kovács Gergővel, hogy még a választások előtt börtönbe fog menni. Mi Magyar Péter ténylegesen elhangzott kijelentéseire hívtuk fel a figyelmet, pl. hogy az ellenzékkel nem lépne koalícióra, csak egy Orbán nélküli Fidesszel. Illetve idéztük párttársaitok, pl. Tompos Márton véleményét, aki szerint orosz propagandát terjesztett a háborúról, valamint a szintén momentumos Hadházy Ákos nem túl hízelgő véleményét róla.”

Hozzátették: „Akkor ezt lesztek szívesek párton belül megbeszélni, hogy szabad-e kritizálni Magyart, vagy sem. De olyan nincs, hogy ha valamit Tompos és Hadházy mond, az oké, ha meg a NYF idézi őket, az »gyalázkodás«. Ezért tart 3-4 százalékon a pártod, mert összevissza beszélsz.”

Magyar Pétert az ellenzéki oldalról bírálta többek között Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) EP-képviselője, Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke, Toroczkai László, valamint Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció vezetője is.