A felszólalása miatt kirúgott lelkész vitatja Orbán Viktor kijelentését

2024.04.20. 09:21
Miközben Orbán Viktor azt mondta péntek reggel a Kossuth rádióban, hogy Magyarországon bárki szabadon hangoztathatja a véleményét, amiatt nem fogja hátrány érni a munkahelyén – szemben a Nyugattal –, mégis kirúgtak egy lelkészt, mert felszólalt Magyar Péter tüntetésén.

„Ha egy egyszerű melós, mondjuk, a munkahelyén a migrációról olyat mond nyíltan, ami nem vág egybe a hivatalos állásponttal, lehet, hogy másnap nincs állása” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádiónak adott interjújában.

Ám ezt nem Magyarországra, hanem Brüsszelre értette a kormányfő, célozva arra, hogy a héten rendőrök próbálták feloszlatni a belga fővárosban tartott konferenciáját – miközben előtte már két helyszínről elküldték őket.

Ennek nem az a legizgalmasabb része, hogy betiltották, hanem az, hogy megfenyegették a szállodásokat. […] Nyíltan megfenyegették őket

– mondta Orbán Viktor, aki szerint Nyugaton annak is következménye lehet, ha valaki a közösségi médiában kiírja a véleményét, de Magyarországon ez nem fordulhat elő.

Tarr Zoltán református lelkész nem így gondolja, hiszen vele pontosan ez történt, miután felszólalt Magyar Péter április 6-ai tüntetésén, másnap pedig elveszítette a munkáját. 

Nehéz azt állítani, hogy nem ennek a következménye volt az, hogy a következő munkanapon elbocsátottak az állásomból

– nyilatkozta az RTL Híradónak Tarr Zoltán.

Mivel még próbaidőn volt, indoklás sem kellett a Nemzetgazdasági Minisztérium háttérintézményének, hogy kirúgja a lelkészt. Erre Menczer Tamás, a Fidesz kommunikációs igazgatója azt írta, hogy „miért kellene a kormánynak egy olyan emberben megbíznia, aki meg akarja buktatni?!”

„Ez egyértelművé tette azt, hogy szemben azzal, amit a miniszterelnök úr a folyamatosan romló nyugati helyzettel kapcsolatosan megemlített, azért, mert mondtam valamit […], elvesztettem az egzisztenciámat” – mondta Tarr Zoltán, aki még nem döntötte el, hogy indít-e munkaügyi pert. 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke – aki EP-listájára tette Tarr Zoltánt – azt mondta, hogy „az állam valószínűleg vesztett egy nagyon jó szakembert, a magyar emberek pedig nyertek egy fantasztikus EP-képviselőt”. 

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) képviselője szerint ez egyáltalán nem egyedi eset, az elmúlt években többször képviseltek olyan ügyfeleket jogi ügyekben, akiket politikai véleményük miatt ért hátrány a munkahelyükön.