2024. június 15. 15:00
Magyarország 1
Svájc 3
RheinEnergieStadion I. forduló
2024. június 15. 18:00
Spanyolország 3
Horvátország 0
Olympiastadion I. forduló
2024. június 15. 21:00 ÉLŐ
Olaszország 2
Albánia 1

Újabb részletek a verőcei tragédiáról: ittas lehetett a motorcsónak vezetője

2024.05.22. 15:59 Módosítva: 2024.05.22. 17:20
Egy szlovák lapnak nyilatkozott a Pest Vármegyei Főügyészség szóvivője, aki közölte, hogy a tragikus verőcei hajóbalesetben érintett szállodahajó kapitánya az ügyészség javaslatára nem hagyhatja el Budapestet. Frissítés: időközben egy budapesti bíróság is újabb részleteket közölt, többek közt arról, hogy a motorcsónak vezetője ittas lehetett.

A szlovák TASR állami hírügynökség arról ír, hogy a Budakörnyéki Járásbíróság szerdán dönt a verőcei hajóbalesetben érintett szállodahajó őrizetbe vett kapitányának további sorsáról, akit bűnügyi felügyeletbe helyezne a Pest Vármegyei Főügyészség. A hajóskapitány az ellene felhozott vádakat tagadja.

A lapnak a Pest Vármegyei Főügyészség szóvivője, Nisóczi József Levente nyilatkozott a kapitány ügyéről. A szóvivő elmondása alapján a tengerjáró hajó 60 éves kapitányának állandó lakhelye Szlovákiában van, bár ő maga cseh állampolgár.

Nisóczi szerint az ügyészség azt javasolta, hogy a kapitány ne hagyhassa el Budapest területét.

A cseh férfit őrizetbe vette a Budapesti Rendőr-főkapitányság, gyanúsítottként hallgatták ki kétrendbeli, halált eredményező segítségnyújtás elmulasztása bűntett, valamint hatrendbeli segítségnyújtás elmulasztása vétség miatt. A férfi nem tett érdemi vallomást, és a 24.hu információi szerint panasszal élt a gyanúsítás ellen, mondván, hogy nem követte el a terhére rótt bűncselekményt. 

Budapesti bíróság: megindult az eljárás, a motorcsónak vezetője ittas lehetett

Frissítés: a Budapest Környéki Törvényszék szerda délután szintén kiadott egy közleményt az ügyben, amelyben arról számoltak be, hogy  „a Budapesti Rendőr-főkapitányság segítségnyújtás halált okozó elmulasztásának bűntette és más bűncselekmények miatt indított eljárást, a Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója pedig 2024. május 22-én elrendelte a gyanúsított bűnügyi felügyeletét”.

A baleset körülményeiről azt írták, hogy „nagy hanggal csapódott a kisgéphajó a szállodahajónak, mégsem állt meg segítséget nyújtani a kapitány. A szerencsétlenségben legalább két ember vesztette életét”. Mint fogalmaztak, „a gyanúsított az esti órákban hegymenetben közlekedett az általa vezetett szállodahajóval, amelyen a kapitányi feladatokat látta el. A jármű – 33 utassal a fedélzetén – Budapest irányából Komárom felé haladt”. Ezután hozzátették: 

Ugyanebben az időben a gyanúsítottal szemben, vele ellentétes irányban, völgymenetben közlekedett – az elsődleges adatok alapján – ittas állapotban az egyik sértett az általa vezetett kisgéphajóval, melyen hét utast szállított. Motorcsónakját a sértett a folyó teljes szélességét kihasználva, indokolatlan irányváltoztatásokkal irányította.

„Közben a gyanúsított a szállodahajó automata vezérlésével haladt, amikor a jobb part felől a sértett irányt váltott kisgéphajójával a bal part felé, ahonnan egyenesen a szállodahajó felé kormányzott. Amikor a szállodahajó orrához érkezett, hirtelen jobbra kormányzott, azonban az ütközést nem tudta elkerülni és nagy sebességgel nekihajtott a nagy méretű járműnek.”

Az ütközés miatt a kisgéphajó olyan mértékben rongálódott, hogy elveszítette felúszóképességét, és az elsődleges adatok alapján a motorcsónakot és utasait a szállodahajó maga alá gyűrte. A kisgéphajót irányító sértett és egy női utas azonnal életét vesztette, egy másik utas súlyos sérüléseket szenvedett, de a partra tudott úszni. A motorcsónak többi utasának felkutatására tett intézkedések eddig nem vezettek eredményre, keresésük folyamatban van

– fogalmaztak.

Három évig terjedő szabadságvesztés lehet a büntetés – írták 

Ezután azzal folytatták a közleményt: „Bár a szállodahajó kapitánya észlelte a becsapódást, anélkül, hogy meggyőződött volna arról, hogy a jármű minek ütközött neki, a baleset helyszínén nem állt meg, a hajóval változatlan sebességgel továbbhaladt, a balesetben megsérült és vízbe esett személyeknek nem nyújtott segítséget, a személyzetet nem értesítette, a mentési protokollt nem hajtotta végre, valamint a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján a segélyhívóra sem tett bejelentést, hanem az eredetileg kijelölt úti célja irányába folytatta útját. Ily módon több rá vonatkozó hajózási és vízi közlekedési szabályt megszegett”.

Hozzátették azt is: 

A terhelt cseh állampolgár, azonban Magyarországon bejelentett tartózkodási hellyel rendelkezik. Figyelemmel a terhére rótt cselekmény súlyára és a kiszabható büntetés mértékére – három évig terjedő szabadságvesztés – megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén a büntetőeljárásban elérhetetlenné válna, megszökne vagy elrejtőzne.

„Továbbá figyelemmel a többszörös halmazatra és a baleset rendkívül súlyos kimenetelére, az ügyészi indítvány szerint a férfi jelenléte a büntetőeljárásban kizárólag személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedés alkalmazásával, bűnügyi felügyelet elrendelésével biztosítható. A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója meghallgatta a gyanúsítottat, és az ügyészi indítvánnyal egyetértve elrendelte a bűnügyi felügyeletét az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2024. szeptember 22-ig. A döntést az ügyész tudomásul vette, a gyanúsított és a védő fellebbezést nyújtott be ellene, így a végzés nem végleges, de végrehajtható” – írták. 

Előzmények 

Mint megírtuk, halálos hajóbaleset történt Verőcénél szombat éjjel, ahol egy szállodahajó ütközött egy kisgéphajóval. Egy buliból hazafelé tartó társaság utazott a motorcsónakon. Ennek tulajdonosa és a húga, a szomszéd lány és annak szerelme, valamint még három barátjuk ment közösen szórakozni. A rendőrség tájékoztatása szerint a szállodahajónak ütköző motorcsónakban nyolcan utaztak, közülük egy férfi kijutott a partra, két embernek a holttestét találták meg, öt embert jelenleg is keresnek. A történtekkel kapcsolatban a tragédia szerelmespárjának iskolája közleményt is kiadott.

Tóth Mihály, a Magyar Hajózási Országos Szövetség (Mahosz) szóvivője hétfőn az M1-en úgy nyilatkozott: a motorcsónak típusából arra lehet következtetni, hogy nagy sebességre volt képes a hobbihajó, a roncsokból ítélve pedig gyaníthatóan nagy sebességgel is ütközött.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport