2024. július 2. 18:00
Románia
Hollandia
Fussballaréna München Nyolcaddöntő
2024. július 2. 21:00
Ausztria
Törökország

Végleg bezárja kapuit a CEU Budapesten

2024.06.08. 06:35
Jó ideje nem vettek már fel hallgatót a magyar akkreditációjú programokra, ezért nem tud tovább egyetemként működni Budapesten a Közép-európai Egyetem. A CEU tanácsa kezdeményezte az egyetem licencének visszavonását.

A CEU befejezi felsőoktatási tevékenységét Magyarországon, tanácsa kezdeményezni fogja a Közép-európai Egyetem licencének visszavonását, így az intézmény végleg bezár Budapesten – közölte az Akadémiai Dolgozók Fóruma (ADF) a Facebook-oldalán, a CEU volt hallgatóinak szóló hírlevél alapján.

A döntést azzal indokolták, hogy az egyetem egy jó ideje nem vett fel hallgatót a magyar akkreditációjú programokra, ezért nem tud egyetemként működni Budapesten. A budapesti kutatóintézetek maradnak, és egyéb, diplomát nem célzó képzéseiket is megtartják.

A hírlevél szerint a döntés az egyetem racionalizálását szolgálja, hiszen sem az amerikai, sem a magyar képzés már évek óta nem folyik Budapesten, egy oktatási tevékenységet nem folytató intézmény fenntartása pedig nem észszerű – tisztázta az ADF.

Az amerikai képzés akkreditációjából már korábban kivették a budapesti helyszínt. Most a magyar képzést papíron is beszüntetik. 

A közlemény felidézi, hogy 2011-ben Révész Máriusz fideszes képviselő még módosító indítványt nyújtott be a kormány felsőoktatási törvényjavaslatához, hogy a Közép-európai Egyetem (CEU) működését az Andrássy Gyula német nyelvű egyeteméhez hasonlóan szabályozzák. Szerinte a kormány javaslata indokolatlanul diszkrimináló volt, ráadásul a két intézmény közül a CEU-t sújtotta, amely „egy nemzetközi rangsorban a magyarországiak közül egyedüli egyetemként van a legjobb négyszáz között”. Az indoklás pedig a CEU magas szintű nemzetközi teljesítménye és nemzetgazdasági hasznossága volt.

Aztán hamarosan valami nagyon megváltozott. Sorosból ellenség lett, az általa alapított egyetem pedig kiűzendő intézmény, amely időközben elköltözött Bécsbe  – írta az ADF.

Az egyetem vezetésének döntése tényleg csak szimbolikus, de egy olyan kormányzati döntést véglegesít, amely nem tűrte meg a konkurenciát, és el akarta hallgattatni azokat, akik másként gondolkodnak. A CEU távozása nagy veszteség a hazai felsőoktatás számára

– összegezték az intézmény bezárását.