2024. június 25. 18:00
Hollandia
Ausztria
Olympiastadion III. forduló
2024. június 25. 18:00
Franciaország
Lengyelország
BVB Stadion Dortmund III. forduló
2024. június 25. 21:00
Anglia
Szlovénia
Cologne Stadium III. forduló
2024. június 25. 21:00
Dánia
Szerbia

Kormányrendelet hoz változást a dohányboltok polcain és a cigisdobozokon is

2024.06.16. 11:17
A Magyar Közlönyben hétfőn megjelent kormányrendelet-módosítás ezentúl szabályozza a nikotinpárnák piacát, rendelkezik arról, hogy csak 20 szál lehet majd a cigarettásdobozokban, továbbá konkrét módosítást vezet be a hevített dohánytermékek csomagolásán is. Az új szabályok már június 25-én életbe lépnek, a változásra azonban hosszabb időt ad az új szabályozás.

Megjelent a kormány dohánytermékek előállításáról, forgalomba hozataláról és ellenőrzéséről, a kombinált figyelmeztetésekről, valamint az egészségvédelmi bírság alkalmazásának részletes szabályairól szóló rendeletének módosítása a hétfői Magyar Közlönyben. A 24.hu értesülései szerint ez a gyakorlatban leginkább a nikotinpárnák – hivatalos nevén nikotintasakok – fogyasztóit érinti majd leginkább a gyártók mellett.

Az Európai Unió tagállamai között folytatott, a szabályozásról szóló nyilvános egyeztetés során a dohányipari szereplők nagyobb részben megismerhették a tervezet részleteit, a módosítás megjelenésére már az év eleje óta számíthattak. Az uniós szabályok szerint a kormánynak tájékoztatnia kellett a többi tagországot is a tervezett változtatásról, amit véleményezni is lehetett.

A snüsszhöz – ez egy porózus, dohánykeverékkel teli tasak, amelyből a felső ajak alá téve a nyál felszabadítja a nikotint, ez pedig a véráramba kerül a fogíny vékony bőrén keresztül – hasonló nikotinpárnáknak eddig nem volt megfelelő szabályozása. A szájon át fogyasztható, dohányt nem tartalmazó termékből a hatóanyag a nyálkahártyán keresztül szívódik fel, előállításához cellulózt, ízesítőket, édesítőszereket, nikotint, vizet és stabilizátorként nátrium-kloridot használnak.

Most a dohányzást helyettesítő, nikotintartalmú, dohányt azonban nem tartalmazó termékekre vonatkozó szabályokat is rögzítette az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt módosítás.

A dobozokban eddig bármennyi nikotinpárnát lehetett értékesíteni, a rendeltben meghatározottnál jóval magasabb nikotintartalommal. A rendelet értelmében egy csomag legfeljebb 20 nikotintasakot tartalmazhat, ezek legmagasabb nikotintartalma fogyasztási egységenként pedig 17 milligramm lehet. Emellett a nikotintasakokat gyermekbiztos zárral kell majd ellátni, valamint tisztázták a fogyasztók részére biztosítandó tájékoztatás és az egészségvédő feliratok kérdését is.

A változás érinti a dohányboltok polcait és a cigisdobozokat is

A jövőben egyes termékek eltűnhetnek, vagy csak módosított formában maradhatnak a dohányboltok polcain. A hatóságoknak fokozottan kell majd figyelniük, ugyanis a szabályozás élénkülést okozhat a feketepiacon az érintett termékkategóriákban.

A kormány rendelkezett arról is, hogy mostantól 20 darab cigarettát tartalmazhat egy-egy doboz.

A korábbi 19 szálas dobozok helyett az eddigi szabályozás szerint a dobozokban legalább 20, de legfeljebb 25 szál cigaretta lehetett, így a mostani változtatással csak a gyártók lehetőségét vették el attól, hogy egy dobozba ennél többet csomagoljanak. A piacon jelenleg mindegyik cigaretta 20 szálas.

A hevített dohánytermékek csomagolásán ezentúl jelölni kell a dohánytermék típusát is, a „hevített dohánytermék” felirattal.

Az új szabályok június 25-én lépnek életbe, de a jelenleg is forgalmazott, módosítás hatálya alá tartozó termékek még egy évig a trafikokba kerülhetnek. A rendeletben meghatározottnál magasabb nikotintartalmú és 20-nál több terméket tartalmazó nikotinpárnákat azonban csak szeptember végéig lehet beszállítani a nemzeti dohányboltokba. A trafikok a meglévő készleteiket időbeli korlátozás nélkül értékesíthetik a fogyasztók számára. Lassan leállnak a karakteres ízű hevítéses dohánytermékek gyártásával is, amelyek még egy darabig elérhetőek lesznek.