Több mint 18 ezerrel nőtt egy év alatt az elektromos autók száma

2024.07.27. 10:17
Az elektromos autók számának változásáról jelent meg nemrég egy új közlemény, amelyben részletesen

A Jövő Mobilitása Szövetség adatai szerint 2023 júniusának végétől számítva a tisztán elektromos hajtású járművek száma 41 386 ról 59 209-re növekedett Magyarországon. A növelt hatótávolságú, külső töltésű hibrid elektromos gépkocsik mennyisége 21 874-ről 29 646-ra emelkedett, míg a plug-in-hibrid modellek száma 10 829-ről 12 358-ra módosult.  A valamilyen elektromos hajtással is rendelkező gépkocsik száma 74 089-ről 101 213-ra emelkedett.

A Jövő Mobilitása Szövetség becslése szerint, bár a nyilvános töltőpontok száma megközelíti a 3 ezret, bár tapasztalataik szerint a legtöbben továbbra is otthon töltik az akkumulátorokat.

A kommüniké szerint a jövőben a nyilvánosan elérhető töltők számának további növekedésére lehet majd számítani. A töltési sebességek javulása az ultragyors (100 kW feletti) töltőtelepítéseknek köszönhető.

Egy hosszabb út megtervezésekor kulcsfontosságú, hogy előre tájékozódjanak, töltőpontok helyéről, és milyen gyakorisággal van rájuk szükség az autó típusától függően. Az elektromos autók autópályás használata során a hatótáv akár 30 százalékkal kis alacsonyabb lehet, a nagy sebesség miatt, ezen felül a klíma használata és a csomagok súlya is nagyobb fogyasztást idéz elő.

További növekedésre lehet számítani 

Ahogy arról az Index is beszámolt, a jövőben tovább fogja bővíteni az elektromos autók piacát a további akkumulátorgyárak megépülése és a töltőállomások folyamatos telepítése.

Továbbá a kormány a vállalatokat is ösztönzi a környezetkímélő autók vásárlására, egy 30 milliárd forintos keretösszegű támogatási programmal.