Orvosi kamara győri elnöke: Próbáljanak meg a politikusok 30 fokos kórteremben dolgozni

2024.07.28. 06:27
Súlyos gondokat okoz a kórházi klímák meghibásodása vagy teljes hiánya. A Magyar Orvosi Kamara győri elnöke szerint sokkal komolyabban kellene venni a kórházi klímák problémáját. Szijjártó László arra hívta fel a figyelmet, hogy a túlságosan magas hőmérséklet esetén nemcsak a fertőzésveszély nagyobb, de az egészségügyi dolgozók is nagyobb esélllyel hibázhatnak.

Egész nyáron problémát okoz a magyarországi kórházakban a klímák hiánya vagy meghibásodása, a kórtermek és műtők magas hőmérséklete. Az RTL a témában készített tudósításban tett fel kérdéseket kormánypárti politikusoknak a kórházi klímahelyzetről, válasz azonban csak ritkán érkezett. 

Tessely Zoltán fideszes országgyűlési képviselő volt az, aki hajlandó volt megszólalni a csatornának.

Nem tudok kórházi klímákról. Nincsen ezzel dolgom

– mondta, hozzátéve, hogy szerinte a kórházakban rendnek kell lennie, és kell, hogy legyen klíma, ha meleg van.

Sorra adták fel a harcot a kórházak klímaberendezései

Ahogy arról lapunk is beszámolt, több kórház működő klímaberendezés nélkül maradt a nagy hőségben. Az elmúlt hetekben több egészségügyi intézmény klímája is elromlott. Az Uzsoki utcai és a Szent János kórház klímaberendezései egyszerre hibásodtak meg. Előbbi intézményben valamennyi műtőben szüneteltették a műtéteket, míg a Szent János kórházban csak a traumatológián nem végezték el a beütemezett operációkat. A berendezések meghibásodása miatt a helyiségek annyira felforrósodtak, hogy az Uzsoki műtőiben 41,5 fokot mértek, a Jánosban pedig 38 fokos hőség bénította le az egészségügyi ellátást. Javításukról a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság rendelkezett.

Szent László kórház ugyanezzel a problémával nézett szembe, miután elromlott a légkondicionáló az intézmény transzplantációs osztályán. A kórház tájékoztatása szerint a berendezés javítását megkezdték. Eközben a tatabányai Szent Borbála kórház sürgősségi osztályán egy ventilátorral próbálták felvenni a harcot a hőséggel – sikertelenül.

A klímaprobléma a Bethesda Gyermekkórházon is kifogott. Az intézmény Facebook-posztban kezdett gyűjtésbe, miután önerőből képtelenek voltak finanszírozni a javítási költségeket. A javítási munkálatokra és az új készülékekre összesen 10 millió forintra volt szükségük, ami az adakozóknak köszönhetően össze is gyűlt. 

Magas a fertőzésveszély a meleg miatt

Több egészségügyi szakember is nyilatkozott arról, hogy a magas hőmérséklet a műtőben növeli a fertőzésveszélyt. A témában Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnél is érdeklődtek.

Az ifjúkori verseimről nem óhajt kérdezni?

– kérdezett vissza Semjén Zsolt, miután a kérdés hallatán belenevetett a kamerába.

Kásler Miklós volt egészségügyi miniszter is nyilatkozott. A korábbi orvos szerint az, hogy egy műtőben meleg van, nem jelenti azt, hogy ne lehessen ott dolgozni.

„Harminc évvel ezelőtt én 50 fokos műtőkben végeztem 10-12 órás műtéteket. Lehetséges volt, mert életmentő volt. Most ugyanez a helyzet” – mondta röviden az egykori miniszter.

A Magyar Orvosi Kamara győri elnöke, Szijjártó László szerint azonban nagyon komolyan kellene venni a kórházi klímák problémáját. Szerinte nincs olyan kórház Magyarországon, ahol ne jelentene gondot a meleg.

Kérem és javaslom azoknak a politikusoknak vagy döntéshozóknak, akik ezt kétségbe vonják vagy elbagatellizálják, hogy jöjjenek el hozzánk, és egy 30 fokos kórteremben töltsenek el egy éjszakát, próbáljanak meg ott dolgozni. Akkor talán ők is belátják, hogy ez egy nagy probléma

– mondta Szijjártó László.

Elmondása szerint amellett, hogy a magas hőmérséklet miatt nagyobb a fertőzésveszély, az orvosok és az ápolók is nagyobb eséllyel hibázhatnak, ha túl nagy melegben kénytelenek dolgozni.