Gyurcsány Ferenc odakommentelt Orbán Viktor Facebook-oldalára

2024.07.28. 16:17
Váratlan vendég járt Orbán Viktor Facebook-oldalán, miután a magyar miniszterelnök a közösségi médiában is közzétette a Tusványoson elmondott beszédének egy részét. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke hozzászólásban jelezte, hogy nem ért egyet Orbán Viktorral. Szerinte a Fidesz elnöke egy történelmi, politikai bűnöző markában van.

Orbán Viktor a Facebookon is közzétette a Tusványoson elmondott beszédének egy részét. A magyar miniszterelnök az orosz–ukrán háborúról értekezett, és az Európai Uniót kritizálta, amiért az az Egyesült Államok demokrata párti külpolitikáját követi. A magyar miniszterelnök gondolatait azonban nem osztotta mindenki. Közéjük tartozik Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke is, aki hozzászólásban közölte ellenvéleményét.

A DK politikusa kőkemény kritikát fogalmazott meg a magyar miniszterelnökkel szemben, de Oroszország sem úszta meg Gyurcsány Ferenc fejmosását. Magyarország egykori miniszterelnöke szerint Orbán Viktor „a gyilkost menti, és az áldozatot hibáztatja”.

A háború csak két dolgot mutatott meg. Azt, hogy Oroszország ma bűnözőként viselkedik, és azt, hogy a magyar kormányfő, nevezetesen Ön egy történelmi, politikai bűnöző markában van. Semmi más nem magyarázza, hogy Ön menti a gyilkost, és hibáztatja az áldozatot. Amit Oroszország csinál, az trógerság, és Ön ebben bűntársa Putyinnak

– áll a DK elnökének hozzászólásában.

Gyurcsány Ferenc szerint Magyarország nem azért van biztonságban, mert Orbán Viktor vezeti a kormányt, hanem mert NATO- és EU-tagok vagyunk. „Ez utóbbit Ön mindennap kockára teszi. Zavaros és hamis stratégiai fejtegetései csak végtelen romlottságának, bűnös politikájának leplezésére szolgálhatnak. Ha bármire” – tette hozzá a baloldali politikus.

Orbán Viktor és a Mátrix

Az említett Facebook-bejegyzésben Orbán Viktor arról írt, hogy a „háború felfedi azt a valóságot, amiben élünk. Ez a valóság nem volt látható és nem volt leírható eddig, de a háborús rakéták villanó fényénél azzá vált”.

A magyar miniszterelnök az egészet a Mátrix című filmhez hasonlította, amelyben „a főhős előtt egy döntés áll, két bogyóból választhat, ha a kék bogyót nyeli le, akkor maradhat a látszatok világában, ha a piros bogyót, akkor megnézheti és leereszkedhet a valóságba”. Szerinte a háború a mi piros bogyónk.

A háború a maga könyörtelenségével elvisz bennünket egy új megfigyelőállásra, egy magaslesre, és onnan egy teljesen más, eddig nem ismert perspektívát ad. Ebben az igazi valóságban elvesztik az erejüket az ideológiák. (...) Elvesztik az erejüket a médiatorzítások, a politikusok taktikai füllentései, nincs többé relevanciája a széles körben elterjedt téveszméknek, sőt még az összeesküvés-elméleteknek sem, marad a pőre és brutális valóság

– fejtette ki Orbán Viktor.

Úgy gondolja, hogy az európai politika összeomlott, mivel feladta a saját érdekeinek védelmét. A Fidesz elnöke szerint Európa nem tesz mást, mint az USA demokrata párti külpolitikájának feltétel nélküli követését. „A szankciók, amelyeket bevezettünk, alapvető európai érdekeket sértenek, fölviszik az energia árát, és versenyképtelenné teszik az európai gazdaságot” – zárta gondolatait a miniszterelnök.

Helyszíni stábunk a magyar miniszterelnök beszédén kívül a 33. Tusványosról beszámolt:

  • A megnyitóról, ahol Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának kormánypárti elnöke letakarta a jobb fülét, így emlékeztetve a Donald Trump elleni támadásra.
  • Később többek között Németh Zsolt és Mesterházy Attila, a Szocialisták és Demokraták elnöke, az MSZP volt vezetője vitázott a magyar külpolitikáról.
  • Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter egy kulináris hasonlattal mutatta be a magyar uniós elnökség eddigi tevékenységét.
  • Schiffer András ügyvéd, volt országgyűlési képviselő is Tusnádfürdőn van, ahol kezdésként Molnár Attila Károly eszmetörténésszel vitázott.
  • Németh Zsolttal videós interjút is készítettünk.
  • Szerdán pedig kétszer is felhőszakadás volt.
  • Csütörtökön Orbán Balázzsal, a miniszterelnök politikai igazgatójával és a magyar stratégiával indítottunk.
  • Megtartották a hagyományos pártpolitikai vitát is ellenzéki és kormánypárti képviselők részvételével.
  • Van olyan téma, amelyben egy ellenzéki képviselő és egy miniszterhelyettes egyetértett.
  • Baloldali politikusokat kérdeztünk a magyarországi baloldal helyzetéről.
  • Pénteken újra a színpadon volt Schiffer András, ezúttal Lánczi Tamással, a Szuverenitásvédelmi Hivatal vezetőjével vitázott.
  • Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter az Erasmus- és a Horizon-ügyek hátteréről beszélt.
  • Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével a színpadon ülve többek között Magyar Péterről és az Európai Néppártról is beszélt.