Képzésre küldené a tanárokat a belügyminiszter, rendelettel szabályozná a mobilozásukat

2024.08.06. 14:03
Megjelent Pintér Sándor belügyminiszter rendelettervezete a pedagógusok képzéséről, amelyet augusztus 13-ig lehet véleményezni társadalmi egyeztetés keretében. A tárcavezető a mobilhasználatot is keretek közé szorítaná, fő szabály szerint csak a neveléssel-oktatással összefüggő célokra lehetne használni az eszközöket.

Pintér Sándor belügyminiszter társadalmi egyeztetésre bocsátotta a nevelő-oktató munka során alkalmazott tartalomszabályozók ismeretéről és az elrendelhető képzés teljesítési kötelezettségéről szóló miniszteri rendelettervezetét. Az észrevételeket augusztus 13-ig várják.

Az óvodákban, általános iskolákban, gimnáziumokban, szakgimnáziumokban, szakiskolákban és készségfejlesztő iskolákban foglalkoztatott pedagógusokra kiterjedő, szeptember 1-től hatályba lépő rendelettel tanulni és vizsgázni küldené az oktatókat a tárcavezető. A nevelő-oktató munka során alkalmazott tartalomszabályozókkal összefüggő ismereteit képzés keretében kellene megújítaniuk a pedagógusoknak, a képzést követően pedig számot kellene adniuk az ismeretekről.

Az óvodapedagógus munkakörben foglalkoztatott pedagógusoknak az Óvodai nevelés országos alapprogramjával kapcsolatos, a tanító, a tanár munkakörben foglalkoztatott pedagógusoknak a Nemzeti alaptanterv és az azon alapuló, végzettségéhez és szakképzettségéhez kapcsolódó kerettantervek, alapprogramok, irányelvek, valamint az érettségi vizsgakövetelményekben foglaltak, munkakörének és szakképzettségének megfelelő ismeretéről kellene számot adnia.

A képzést és a számonkérést az Oktatási Hivatal a Nemzeti Közszolgálati Egyetem bevonásával szervezi meg, tízórás távoktatási képzés keretében kell teljesíteni egy alkalommal, az NKE által működtetett informatikai továbbképzési rendszerben.

A pedagógus egy, az NKE által meghatározott képzési-számonkérési időszakban venne részt, a képzéshez kapcsolódó számonkérést 2024. szeptember 1. és 2025. január 31. között lehetne teljesíteni. A sikeres teljesítéshez a pedagógusnak húsz kérdésből legalább tizenöt kérdésre kellene helyesen válaszolnia.

Sikertelen számonkérés esetén, azt követően a számonkérést kettő alkalommal ismételheti meg a képzési-számonkérési időszakban. A képzés teljesítését követően a hivatal a pedagógus részére tanúsítványt állít ki, amely megfelelt vagy nem megfelelt eredményt tartalmazhat.

A pedagógusnak a tanúsítványt annak kézhezvételét követő három napon belül a munkáltatója részére, új jogviszony létesítésekor az új munkáltatónak is be kellene mutatnia. Átirányítás esetén a képzést egy alkalommal kell teljesíteni azzal, hogy ha az átirányítást megelőzően a képzést már adott szakképzettség alapján teljesítette a pedagógus, az átirányítást követően már nem kell új képzést elvégezni.

Szabályoznák a telefonhasználatot is

Pintér Sándor rendelettervezete egy korábbi rendeletet is kiegészítene, módosítaná a pedagógusok mobiltelefon-használatát. A normaszöveg szerint a pedagógus a tanórai és egyéb foglalkozások ideje alatt, valamint tanulói felügyelet ellátása során a birtokában lévő mobiltelefont és egyéb digitális, infokommunikációs eszközt csak

a neveléssel-oktatással összefüggő célokra használhatja.

Kivételt képeznének az iskola pedagógiai programjában szereplő, intézményen kívül szervezett programok, valamint azok az esetek, amikor a nevelő saját vagy más életét, testi épségét, vagyonát közvetlenül fenyegető veszélyt más módon nem tudja elhárítani, ha szabálysértés vagy bűncselekmény elkövetésének elhárítása, elkövetése érdekében segítségkérésért folyamodna.