Magyar Péter visszatért az ATV-be, és megmondta, mikor legyen nagy az arca Szentkirályi Alexandrának

2024.08.14. 21:12
A Tisza Párt elnöke legutóbbi kirohanása után ismét meghívást kapott az ATV stúdiójába, ám az Egyenes beszédben ezúttal nem Rónai Egonnal, hanem Szöllősi Györgyivel beszélgetett. A témák között felmerült a magyar kórházak és az egészségügy helyzete, a Fővárosi Közgyűlésben létrejövő koalíciók lehetősége, de szóba került a 2036-os budapesti olimpia és az áfacsökkentés is.

Ahogy arról beszámoltunk, a szerdai Egyenes beszédben Magyar Péter ismét az ATV stúdiójába látogatott, ám ezúttal nem Rónai Egonnal beszélgetett – akitől anno látványosan kivonult, miután egy piros dossziét kapott a műsorvezetőtől –, hanem Szöllősi Györgyivel. A témák között a Tisza Párt elnökének fővárosi frakcióvezetőkkel történt tárgyalásai és a kórházak bejárása, ellenőrzése kapott helyet.

A beszélgetés a Péterfy Sándor Utcai Kórházban tett látogatással kezdődött. Kulja Andrással együtt ment az intézménybe, ahol beengedték – ellentétben az ATV és az RTL stábjával –, ugyanis szerette volna ellenőrizni a kormány állítását, miszerint megoldották a kórházak problémáit. Olyan leveleket is tucatszámra kaptak, hogy ennek az ellenkezője az igaz. Kedden a Szent János kórházban a főigazgató és egy kiemelt orvosi team fogadta őket, háromórás körbevezetést kaptak, melynek során megmutattak minden problémát: nem működnek a klímák, át kellett ütemezni műtéteket, és ez csak a jéghegy csúcsa.

Takács Péter egészségügyi államtitkárral nem futottak össze – ők az Uzsokit ellenőrizték Müller Cecíliával –, „de annak örülök, hogy egy ilyen veszélyhelyzetben Orbán Viktor legalább hazarendelte Takács Pétert, ha már ő nem jött haza az Adriáról”. Magyar szerint Takács a valóságot nem akarta látni, „a János kórház úgy néz ki, mint egy háborús övezet”, nyitva volt minden ablak, és „elképesztő állapotok vannak”. Egy hónapja nincsen fűtés – kezdte Szöllősi Györgyi, de Magyar kijavította, hogy „öt éve”, a műtők egyharmadában pedig nincs is klíma, amiben van, azok is mind elavultak. 

Magyar Péter szerint Varga Mihály pénzügyminiszter feladata lenne ellátni mindennel a kórházakat, amire szükségük van, ám

„Semmelweis Ignác hazájában nincs a vécékben fertőtlenítőszer és szappan”.

A miértre a János kórházban az a válasz, hogy még nem érkezett meg az alkatrész, amit megrendeltek az első hőhullám alatt – de Magyar szerint sokkal nagyobb kérdés, hogy miért csak akkor rendelték meg, amikor már mindegy volt. Viszont több mint ezer e-mailben számoltak be a párt szimpatizánsai, hogy országszerte vannak olyan kórházak, ahol 42 fokot is mértek. 

Az utolsó utáni segélykiáltás

Hozzátette, hogy az első hőhullámnál neki és a Tisza Pártnak köszönhetően indult meg a gyűjtés a kórházak számára, és nem kis mértékben az ő érdemük, hogy több tíz millió forint jött össze kórházfelújításra.

Ez a magyar egészségügy utolsó utáni segélykiáltása, a huszonötödik órában vagyunk. A Péterfy utcai kórház főbejáratát lánccal és lakattal zárták le, és a betegek nem tudtak bejönni, hogy kinn tartsák a híradók stábjait. Pintér Sándor biztonsági cégének volt ez köszönhető

– mondta a pártelnök.

„Orvosok sírtak nekünk, hogy ne hagyjuk őket magukra, de nem tudnak nyilatkozni, mert a Fidesz nem engedi nekik, ezért nem tudják elmondani, hogy milyen állapotban van a magyar egészségügy” – folytatta Magyar. 

Szöllősi Györgyi rámutatott, hogy Takács Péter szerint ez a kórházbejárás csak olcsó politikai haszonszerzés, hiszen ez a klímahelyzet miatt van.

Magyar ezzel egyetértett, de szerinte a klímahelyzet csak a jéghegy csúcsa, ez pár milliárdból rendezhető lenne, „de miért nem lehetett 14 év alatt rendezni?” – tette fel a költői kérdést a politikus. „A Fidesz nem fog neki az egészségügy struktúrális reformjának, de 26 milliárddal támogatják a magánegészségügy beruházásait” – folytatta. Meglátása szerint az ápolók fele hiányzik, a kormány pedig (fejenként) 500 ezerrel kevesebbet költ a magyarok egészségére, mint például a cseh kormány.

„Évente minimum 500 milliárd kéne az egészségügyre” – szögezte le. Bár az államadósságot 10 év alatt megduplázta a kormány, de amikor a Tisza Párt hatalmat kap, akkor „azonnal 500 milliárdot átcsoportosítunk, és elkezdjük az egészségügy felzárkóztatását” – tette hozzá. Nem engedték be a Péterfybe a híradót, de a Metropol minden kijáratnál megtalálható – fűzte hozzá. 

Egyetértés ügyek mentén

Áttérve a Fővárosi Közgyűlésre Magyar elmondta, hogy három listavezetővel már egyeztetett, és Karácsony Gergely főpolgármesterrel is leül majd, viszont Szentkirályi Alexandra fideszes vezető visszautasította a találkozót. Magyar Péter annyit üzent neki, hogy

fizesse vissza a pénzt, amit a kampányára fordítottak, és utána legyen nagy arca.

A Tisza Párt elnöke szerint Budapesten vannak olyan ügyek, amelyek minden frakciónak ugyanúgy számítanak, így lehet együttműködni a Fidesszel, hiszen ezelőtt is voltak olyan ügyek, amelyeket nagy többséggel fogadott el a közgyűlés, és ezután is lesznek ilyenek. „Mi azért kaptunk sok budapesti embertől felhatalmazást – majdnem annyitól, mint a Fidesz –, hogy ügyek mentén Budapestről tárgyaljunk” – emelte ki.

Három listavezetővel ültem le eddig tárgyalni, és mindenhol voltak olyan ügyek, ahol biztosan fogunk tudni együttműködni

– mondta.

Olimpia

A politikus szerint a 2036-os olimpiáról majd az embereknek kell dönteni, de annyit elmondott, hogy „állítólag suttyomban már beadták a pályázatot”. Abban egyetért, hogy Budapestnek érdeke lehet egy olimpiai játékok, ha ez infrastrukturális fejlesztéssel jár. Viszont nem rohanna ennyire előre, „jussunk el odáig, hogy a kormány bevallja, hogy elindította a folyamatot, utána meglátjuk, hogy tudjuk-e támogatni” – tette hozzá.

De amikor 100 postahivatalt zárnak be és vasutvonalakat záratnak le, az állami szférában dolgozók fizetését csökkentik, miközben egyes miniszterei fizetését 27 százalékkal emelte a kormány, akkor vannak nagyobb problémák is

– hívta fel a figyelmet.

Magyarországon van a legmagasabb áfa az élelmiszereken, így ők azt javasolják, hogy azonnal, legalább a zöldség és a gyümölcs áfáját csökkentse a kormány – ők megtennék. „Spanyolországban és Nagy-Britanniában 0 százalék, Romániában 4–5 százalék, hogy lehet ez? Olcsóbbak az élelmiszerek Ausztriában, így mi inkább arról szeretnénk beszélni, hogy a több ezer milliárdos költségvetést hogy lehet átcsoportosítani” – terelte a témát Magyar.

Vona Gábor azon kijelentésére, hogy „egy populista Orbán Viktor helyett nem egy populista Magyar Péterre van szüksége Magyarországnak”, Magyar úgy válaszolt, hogy „nem politikai elemző vagyok, de egy 0,6 százalékot elért párt elnökének a kijelentésére nem reagálnék”. Magyar szerint inkább arról kéne beszélni, hogy az Európai Bíróság mekkora büntetést szabott ki a magyar kormányra, amire egyáltalán nem reagálnak, a kamatok viszont naponta milliókkal nőnek.