Simonka György: Lázár János azt mondta, ha az útjába állok, akkor elvágja a torkomat

2024.08.16. 07:15
A korrupciós botrányba keveredett Simonka György lesz Pusztaottlaka polgármestere októbertől. A politikus az ATV műsorában már a 2026-os választásokról is beszélt: ha a Tisza Párt fog nyerni, akkor nekik fog segíteni. Az ellene indított büntetőügyről azt mondta, nagyon sok esetben lépett már Lázár János tyúkszemére.

Simonka György egykori fideszes országgyűlési képviselő, Pusztaottlaka volt és jövőbeni polgármestere csütörtök este az ATV Egyenes beszéd vendége volt. A műsorban arról beszélt, hogy a 2026-os országgyűlési választáson függetlenként indul, és úgy gondolja, mindenképp meg fogja tudni azt nyerni a körzetében, „hiszen mind a Tisza Párt, mind a Fidesz, mind pedig a DK pártpolitizálnak, nem is tudnak ettől eltérni”. Mint mondta, ő egyetlen dolgot fog kérni az emberektől: „arra szavazzanak, hogy én Dél-Békést, a körzetünket képviseljem, ne pedig a pártpolitikát”.

Közölte azt is, hogy ő továbbra is a Fidesz tagja. „Abban a pillanatban megszűnik a tagságom, amikor elindulok valamelyik Fidesszel szemben” – tette hozzá. Az országos pártpolitikába nem szándékozik beavatkozni, kizárólag Dél-Békés érdekében kíván dolgozni. A 2026-os választással kapcsolatban hozzátette: a Fidesz és a Tisza Párt között 2026-ban „egy ki-ki meccs” várható.

A Tisza Párt már nem fog erősödni, de a Fidesz még sokat fog gyengülni, és valamelyikük meg fogja nyerni a választást. És hogyha az emberek úgy döntöttek, hogy valamelyik pártnak nagyobb bizalmat szavaznak, többséget szavaznak nekik a parlamentben, akkor én őket fogom támogatni. Ha a Tisza Párt fog nyerni és felkérnek és segítségre van szükség, akkor nekik fogok segíteni

– fogalmazott Simonka, hozzátéve, hogy ő azokkal a pártokkal fog együttműködni, amelyek valódi támogatást nyújtanak Dél-Békés fejlődéséhez, kivéve a Demokratikus Koalíciót, amellyel szerinte senki sem akar majd együtt dolgozni a közeljövőben.

A 2026-os választásokon való indulásáról azt mondta: szeretné bebizonyítani, hogy rossz döntés volt őt mellőzni a Fideszben, és „rossz döntés volt Erdős Norbertet kinevezni”.

Arról is szót ejtett, hogy mi áll az ellene indított büntetőügy hátterében: „Nagyon sok esetben léptem Lázár János tyúkszemére”, például akkor, amikor megpróbálta megakadályozni, hogy a miniszter „megszerezze a mezőhegyesi ménesbirtoknak az óriási vagyontömegét”. „Akkor ő, amikor kikísért a miniszterelnöktől, azt mondta, hogy ha az útjába állok, akkor elvágja a torkomat” – mondta Simonka az ATV műsorában. 

A politikus büntetőügye évek óta húzódik

Mint ismert, a június 9-i önkormányzati választáson Simonka György győzelmet aratott, így októbertől ő lesz Pusztaottlaka polgármestere. Az egykori fideszes politikus, aki 2006 és 2014 között volt már a falu polgármestere, 2022 elején távozott az országos politikából, és mondott le a választókerületi elnöki posztjáról is, miután korrupciós ügybe keveredett. Az ügyészség 850 millió forintos vagyonelkobzást is kért az ügyben tavaly decemberben. Simonka Györgyöt és 32 társát bűnszervezetben elkövetett, 1,4 milliárd forintnyi károkozással vádolják. 

Legutóbb idén januárban derült ki, hogy az egész eljárást újra kell kezdeni. Simonka György korábban több interjúban is azt állította, hogy ártatlan, és hogy törvénytelen módon zajlott ellene az eljárás. „Sok mindent elkövettem, én sem vagyok szent, de ami a vádiratban áll, azt nem” – mondta egy alkalommal a politikus. Büntetőperének folytatását novemberre halasztották. Állítólag Simonka a legmagasabb politikai szinten is próbálkozott ártatlansága bizonygatásával.

Frissítés! 

Lázár János építési és közlekedési miniszter péntek délelőtti sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre reagált az ügyre. „Biztos, hogy nem mondtam ilyet, már csak azért sem, mert ha én mondok valamit, azt meg is szoktam csinálni. Bukott politikusokkal, köztörvényes bűnözőkkel pedig nem foglalkozom” – zárta le a témát a tárcavezető.