Kökény Mihály: „Nettó hazugság”, amit Takács Péter egészségügyi államtitkár mond

2024.08.17. 13:40
Kökény Mihály volt egészségügyi miniszter szerint amit Takács Péter egészségügyi államtitkár állít a hazai kórházak klimatizálásáról, az nettó hazugság, politikai propaganda. Véleménye szerint egész egyszerűen azért nincsenek rendes klímaberendezések, mert nincs rá pénz. A Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke szerint pont ebből az okból kifolyólag nincs munkaerő sem az egészségügyi intézményekben.

Ahogy arról beszámoltunk az Indexen, Takács Péter egészségügyi államtitkár és Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke között igen éles ellentét bontakozott ki a magyar kórházak klimatizálásával kapcsolatban. Míg Magyarék egy hőmérővel járják a kórházakat, hogy bebizonyítsák, hogy elviselhetetlen a hőség és a kormány mindent megtesz, hogy ez ki ne derüljön, addig Takács szerint a Tisza Párt feltalálta a clickbait-politizálást, hiszen valótlanságokat állítanak, és a magyar egészségügy helyzete korántsem annyira rossz, mint ahogy azt Magyar Péter mondja, ráadásul amit akar, az kivitelezhetetlen.

Ebbe a harcba csatlakozott be Kökény Mihály volt egészségügyi miniszter, aki „nettó hazugságnak, politikai propagandának” nevezte Takács Péter szavait.

Takács az ATVEgyenes beszéd című műsorában azt mondta, hogy a kormány 10 milliárdot költött a problémásabb intézmények klimatizálására, a klímák cseréjére és felújítására, viszont sok helyen nem tudnak mit csinálni, mert az elektromos rendszer nem bírja a terhelést. 

Az orvosi béremelés éves hatása 300 milliárd forint, szakdolgozói béremelés éves hatása 240 milliárd forint. ezen túl az Egészséges Budapest programban és Covid alatt a kórházfelújítási programban Budapesten 233 milliárd forintot tettünk be a budapesti ellátórendszerbe

– sorolta a kormány költéseit Takács az elmúlt évekből hozzátéve, hogy Magyar Péter állításai mögött semmi tartalom nincsen.

Eső után köpönyeg

Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke szerint ezek valóban nem kis számok, viszont az emelésekre már akkor került sor, amikor már megvolt a baj és nagyon sokan elvándoroltak a magyar egészségügyből. 

És akkor ezt megpróbáljuk megállítani. az orvosoknál sikerült, a szakdolgozóknál nem tudom fog-e sikerülni, mert az előre meghirdetett 30 százalékos béremelésből most 14,3 százalékos keresetnövekedést látunk, tehát ez nem egy akkora nagy változás, ami majd visszatartja a kollégákat

– mondta Soós Adrianna.

Kökény Mihály kardiológus, korábbi egészségügyi miniszter viszont ennél is tovább ment, és azt mondta, hogy Magyarországon a bruttó nemzeti össztermék alig 4 százalékát költik egészségügyre, ha a közösségi költéseket nézzük, a költségvetésből pedig kevesebb, mint 10 százalékot, miközben az uniós átlag 15 százalék körül mozog.

Így tehát, amit

Takács Péter mond, az nettó hazugság. Ez egyszerűen egy politikai propaganda és hát az emberek túlnyomó többsége ezt nem tudja kontrollálni, de ezért is tisztességtelen, mert nem olvasnak nemzetközi statisztikákat. (…) Sajnos higgyenek a szemüknek és fülüknek, higgyenek abban, amit látnak az intézményekben

– nyilatkozta Kökény az ATV Híradójának. Hozzátette, hogy a kórházak klímaberendezéseit egészen egyszerűen azért nem javítják meg, mert nincs rá pénz.