Újabb párt szólította fel lemondásra Lázár Jánost

2024.08.26. 15:47
A Mindenki Magyarországa Néppárt közölte hétfőn, hogy felszólítják Lázár János építési és közlekedési minisztert a lemondásra a MÁV összeomlása miatt. Korábban Vitézy Dávid és az LMP is Lázár lemondását követelték.

„A Mindenki Magyarországa Néppárt mély megdöbbenéssel tapasztalja, hogy a magyar közlekedési és építésügyi miniszter, Lázár János nem képes megfékezni a MÁV összeomlását” – áll a párt közleményében.

Mint írták, a magyar közlekedési infrastruktúra működésképtelenné vált, már az utasok testi épségét fenyegeti a kialakult helyzet, és ma a MÁV-ot az állandó késések, műszaki meghibásodások, kommunikációs káosz, hiányos karbantartás és felújítási problémák, átláthatatlan pénzügyi helyzet és kiszámíthatatlan szolgáltatás jellemzi.

Ezek a problémák mind a MÁV vezetésének és a közlekedési tárca felelőtlenségének és szakmai hozzá nem értésének köszönhetőek. Lázár János miniszterként képtelen volt a MÁV működésének stabilizálására és az utasok biztonságos, pontos kiszolgálásának biztosítására

– közölték. 

A fentiek tekintetében felszólítják Lázár Jánost, hogy vállalja a felelősséget és haladéktalanul mondjon le pozíciójáról. Véleményük szerint a magyar közlekedésnek olyan új vezetőre van szüksége, akit nem politikai lojalitása, hanem szakértelme és vezetői képességei hatalmaznak fel a feladat ellátására, és aki képes lesz a szükséges reformokat végrehajtani és visszaállítani a közlekedési rendszer megbízhatóságát és biztonságát.

Petíciót is indítottak már Lázár lemondásáért

Mint írtuk, Vitézy Dávid volt főpolgármester-jelölt is reagált az elmúlt napok vasúti közlekedéssel kapcsolatos történéseire. Szerinte „a szemünk előtt omlik össze a magyar vasúti közlekedés”. Posztjában azt írta, hogy 2020 és 2022 között megállás nélkül azon dolgoztak a BFK-ban, „hogy ráirányítsák a nyilvánosság és a politikai döntéshozók figyelmét, milyen rémes állapotban van a budapesti vasúti infrastruktúra”. Ehhez képest, mint írta

Jött Lázár János, és a vidékre hivatkozással az összes budapesti vasúti beruházást leállította, a Keleti és a Nyugati környezetének megújítását egyaránt, persze a HÉV-ekkel együtt

– fejtette ki. 

Vitézy Dávid már másodízben kritizálta Lázár János közlekedési és építési minisztert, vasárnap azt írta, hogy „szégyen, hogy feláras távolsági vonatokként” közlekednek a több mint 50 éves vasúti kocsik, továbbá, hogy „bőven nemcsak elvont politikai, de közvetlen döntéshozói felelőssége is a közlekedési miniszternek – hiszen nem enyhítette, hanem minden lépésével csak mélyítette a magyar vasút egyre súlyosabb válságát az elmúlt időszakban”. 

Vitézy Dávid is kijelentette korábban, hogy Lázár Jánosnak le kéne mondania. Az LMP petíciót is indított Lázár János lemondásáért, ha a közlekedési miniszter nem tudja visszaállítani a pontosan érkező InterCity-járatok számát a 2022-es szintre szeptemberig.