Ellenáll egy budapesti gimnázium, nem veszik el a tanulóktól az okoseszközöket szeptembertől

2024.08.27. 05:48
A budapesti Madách Imre Gimnázium még augusztus 19-én közölte honlapján, hogy a digitális eszközöket nem veszik el a tanulóktól a nap elején, ugyanis az életszerűtlen lenne. A kormány rendelete szeptembertől lép hatályba.

Mint ismert, augusztus 8-án megjelent a rendelet az okoseszközök használatának iskolai korlátozásáról. A budapesti Madách Imre Gimnázium nevelőtestülete azonban közleményben tudatta a szülőkkel és a diákokkal, hogy szeretnének mindenkit megnyugtatni:

a digitális eszközöket – (iskolai) laptop, mobiltelefonok – a tanítás előtt (a rendelet 5. §-át alkalmazva) nem veszik el.

Közölték, hogy az iskola pedagógiai célja a digitális kultúra helyes használatára való nevelés, nem pedig a tiltás. Bármelyik órán sor kerülhet az eszközök alkalmazására, így életszerűtlen lenne az állandó beadás-kivétel – írták. 

Megjegyezték, hogy a mobiltelefonok iskolai használatát, a kép- és hangrögzítés korlátait házirendük már régóta tartalmazza, amit eddig is betartattak, ennek érvényesítése szigorúbb lesz. Minden diákot arra kérnek, hogy órai magatartásával senki se kockáztassa azt, hogy az okoseszközöket a tanítás előtt el kelljen venni.

A rendelet szerint le kell adni a telefonokat

Ahogy arról az Index is beszámolt, 2024. augusztus 9-én jelent meg a Magyar Közlönyben az iskolákba be nem vihető és korlátozottan bevihető tárgyakra vonatkozó egységes szabályozás. Használatban korlátozott eszköznek minősülnek a telekommunikációs eszközök – különösen a mobiltelefonok –, a kép- vagy hangrögzítésre alkalmas eszközök és az internetelérésre alkalmas okoseszközök. Tanítási nap folyamán az általános iskola 1–8 évfolyamán, a gimnázium 5–12. évfolyamán, a szakgimnázium 9–13. évfolyamán.

A rendelet szerint az okostelefonokat és egyéb okoseszközöket a diákok magukkal vihetik az oktatási intézményekbe,

de a nap elején, a tanítási órák megkezdése előtt (vagy kollégiumban a foglalkozás megkezdése előtt) le kell adniuk azokat. 

Az eszközöket – a házirendben meghatározottak szerint – a nap végén visszakapják a tanulók. A rendeletben ezen kívül konkrétan szerepel az is, hogy „A használatában korlátozott tárgyat az átvételt követően a nevelési-oktatási intézmény által a házirendben meghatározott elzárt helyen kell tárolni”, és e tárgyat „a házirendben meghatározott személy veszi át és tárolja visszaadásáig”.

A szakemberek és a Nemzeti Pedagógus Kar is egyetértenek a diákok telefonhasználatának iskolai korlátozásával. A rendelet helyességét gazdasági és pszichológiai érvekkel támasztották alá, míg az NPK arra mutat rá, hogy várhatóan technikai nehézségek adódnak a rendeletben foglaltak alkalmazása során. Arról, hogy mik lehetnek ezek, itt olvashat

Lapunk egy oktatáskutatót is megkérdezett az ügyben, Ercse Krisztina szerint a probléma korszerűbb pedagógiai módszereket és megközelítést kíván. 

Mint írtuk, nemcsak a diákok, de a pedagógusok számára is korlátozzák a mobiltelefon-használatot , emellett a Nemzeti alaptantervből [NAT], valamint az Óvodai Alapprogramból is  vizsgázniuk kell .