Újabb fejlemény a gólyatáborbotrányban, nyílt levelet írt a HÖOK

2024.08.29. 17:58
Nyílt levelet küldött a hallgatói képviselőknek és a gólyatáborok szervezőinek az elmúlt hetek eseményeire való tekintettel a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) választmánya – tájékoztatta a szervezet csütörtökön az MTI-t. Mindeközben a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) is jelezte egy MTI-hez eljuttatott közleményben, hogy a gólyatáborokat a hallgatói etikai kódex szerint kell megszervezni.

Mint előzőleg írtuk, az utóbbi napokban először a BME gólyatábora okozott botrányt, majd kiderült, hogy a Pécsi Tudományegyetemen is volt egy olyan esemény, amely nagy port kavart.  

A HÖOK mostani közleményében kiemelték: az egyetemi rendezvények, különösen a gólyatáborok fontossága megkérdőjelezhetetlen a hallgatói közösségek kialakulásában, ezek nélkül a hallgatói lét is biztosan kevesebb lenne, az elsőéves hallgatók egyetemi beilleszkedése pedig sérülne. Megszervezésük azonban nem pusztán örömteli feladat, hanem felelősség is, és ennek részeként biztosítani kell mindenki számára a biztonságos, tiszteletteljes és támogató légkört, a táborokban és az egyetemen egyaránt.

Hozzátették: ennek érdekében – az elmúlt hetekben kialakult helyzetre való tekintettel – a HÖOK választmánya

az ország valamennyi gólyatáborának szervezésében részt vevő hallgató részére írt egy ötpontos nyílt levelet.

A dokumentumban kijelentik, hogy az emberi méltóság, a tiszteletteljes bánásmód olyan alapértékek, amelyek semmilyen körülmények között sem sérülhetnek az egyetemi élet, különösen a gólyatáborok alatt. „Elvárjuk, hogy az elsőéves hallgatók beilleszkedését célzó rendezvények szervezése során minden intézmény olyan környezetet biztosítson, amely garantálja a résztvevők biztonságát és méltóságának megőrzését, továbbá elvárjuk, hogy az ezzel ellentétes intézményi szokások haladéktalanul kerüljenek kivezetésre” – fogalmaztak.

Elvárják továbbá a hallgatói képviselet valamennyi tisztségviselőjétől, hogy amennyiben az előbbivel szembemenő eset tudomásukra jut, úgy haladéktalanul járjanak el az emberi méltóságot sértő gyakorlat megszüntetésének érdekében, a hasonló esetek megelőzéséért. A gólyatáborok szervezői biztosítsák, hogy bármely programon, amely a résztvevő megítélése szerint nem komfortos, ne legyen kötelező a részvétel, valamint erre a lehetőségre kifejezetten hívják fel a figyelmüket a rendezvény lebonyolítása során – írták.

A HÖOK választmánya elvárja azt is, hogy a rendezvény résztvevőit megfelelően tájékoztassák arról, kihez tudnak fordulni, amennyiben nem megfelelő bánásmódban van részük. Emlékeztettek arra is, hogy a HÖOK alapszabályának részét képező etikai chartában foglaltak ismerete és betartása valamennyi hallgatói képviselőre nézve kötelező érvényű.

A HÖOK választmánya felhívta minden tagintézmény figyelmét, hogy a fentiekben megfogalmazottakat szigorúan tartsák be, és ennek érdekében folyamatosan értékeljék és felügyeljék a gólyatáborok és egyéb hallgatói rendezvények szervezését, valamint lebonyolítását. Továbbá kérik a tagintézményeket, gondoskodjanak arról, hogy valamennyi képviselő és gólyatábor szervezésben érintett hallgató megkapja a levelet, ezzel hozzájárulva a rendezvények emberi méltóságot maradéktalanul tiszteletben tartó és biztonságos lebonyolításához. A HÖOK választmánya kijelentette továbbá, hogy felülvizsgálja az etikai charta jelenlegi állapotát, és országos egyeztetést indít annak fejlesztése céljából.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium is hasonló felszólítást intézett a szervezőkhöz

A KIM egyrészt arról számolt be közleményében, hogy a tárca felsőoktatásért, szak- és felnőttképzésért, fiatalokért felelős államtitkára, Varga-Bajusz Veronika szerdán egyeztetett a hallgatók érdekképviseletét ellátó Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) vezetésével. Mint a közleményben írták, az államtitkár a találkozón (a HÖOK álláspontjával összhangban) kiemelte: 

Az emberi méltóság megsértése bármilyen módon és formában megengedhetetlen.

A minisztérium közölte: a cél az, hogy a jövőben a gólyák részére szervezett táborokat a megújult hallgatói etikai kódex szerint szervezzék meg, így garantálva az elsőéves hallgatók lelki és testi biztonságát.

Varga-Bajusz Veronika a HÖOK képviselőivel áttekintette a gólyatáborok szervezésére vonatkozó jogi és egyetemi szabályozásokat is. A megbeszélésen elfogadott közös javaslat értelmében a HÖOK vállalta, hogy a gólyatáborok szervezéséhez kapcsolódó Etikai Chartát felülvizsgálják és aktualizálják, valamint a szervezők számára kötelező érvényűvé teszik megvalósítását – írták a közleményben, amelyben hozzátették:

Az államtitkárság támogatásával a szervezők egy képzésen is részt fognak venni minden évben. 

Az államtitkár arról is tájékoztatta a hallgatói képviselet vezetését, hogy a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem vezetésétől azonnali írásbeli tájékoztatást kért a gólyatábori történésekkel kapcsolatban. Az egyetem által megfogalmazott szabályozási és szervezési módosításokat pedig – amelyeket a BME jelentett be – jóváhagyta.