Nyílt levélben követeli a PDSZ az iskolai mobiltelefon-használat korlátázásáról szóló rendelet visszavonását

PAP 4568
2024.08.31. 16:23
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete pénteken nyílt levelet írt Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárnak és Pintér Sándor belügyminiszternek. A levél fő követelése az iskolai mobiltelefon-használatot korlátozó kormányrendelet hatályon kívül helyezése volt.

Az okoseszközök iskolai használatának korlátozásáról szóló kormányrendelet egyik leginkább kifogásolt pontja a mobiltelefonokra vonatkozott, e szerint minden reggel be kell őket szedni a tanulóktól, és csak tanítás után kaphatják vissza. Ezen kívül tételesen felsorolta azokat a tárgyakat is, amelyeket a 2024/2025-ös tanévtől kezdve tilos bevinni az iskolákba.

A PDSZ elsősorban a korlátozásról foglalta össze több pontban aggályait:

  1. A tulajdonhoz való jog megsértése: egyrészt sérti a diákok Alaptörvényben foglalt jogát, másrészt a mobiltelefonok jelentős anyagi értéket képviselnek, nem tartoznak olyan tárgyak közé, amelyek elkobzása ne volna indokolatlan és aránytalan beavatkozás ezen alkotmányos jogba. Kikapcsolásukkal elérhető ugyanaz a hatás, ehhez nem szükséges az eszköz leadása.
  2. A pedagógusok felelősségvállalásának kérdése: a pedagógusok számára jelentős anyagi és jogi kockázatot jelent az eszközökért való felelősségvállalás. Több millió forint értékű okostelefonért nem hárítható rájuk a felelősség, hiszen az intézmények nem rendelkeznek megfelelő biztosítással, ezért ha a telefonok megsérülnek vagy eltűnnek, a dolgozók nem tudják a károkat megtéríteni. Ezenkívül jogszabályi garancia sem szerepel a rendeletben, hogy a telefonokat megfelelően tárolják.
  3. Az oktatási autonómia és a pedagógiai szabadság korlátozása: az iskolák meglévő és működő házirendekkel rendelkeznek, ebből adódóan ez sérti az intézmények, valamint a pedagógusok szakmai autonómiáját. Az iskolák a digitális nevelés felelős használatára nevelnék diákjaikat, mely a 21. század egyik fontos készsége. Ezt hagyja figyelmen kívül a kormányrendelet, és korlátozza a tanárok hatékony nevelési módszereinek alkalmazását.
  4. Az iskolai semlegesség megsértése: a PDSZ szerint aggályos, hogy politikai nyomásgyakorlásról kaptak híreket, mely sérti az iskolák politikai semlegességét és az oktatási intézmények autonómiáját, valamint a pedagógiai munka szakmai függetlenségét.

A nyílt levél kiemeli, hogy a diákok nagy része jogilag cselekvőképtelen, kiskorú személy. Tulajdonukat a szülők megkérdezése nélkül korlátozná a kormányrendelet. A rendelet nem tartalmaz végrehajtási részt, az iskolákra bízza a megoldást. Végül pedig a PDSZ hangsúlyozza, hogy indokolatlan a mobiltelefon-használat korlátozása kormányrendelettel.

A rendelet egy hónappal az iskolakezdést megelőzően jelent meg, és nagy felháborodást váltott ki

Augusztus 9-én adta ki a kormány az iskolai mobiltelefon-használatot korlátozó rendeletet, mely részletezi, miként kell eljárnia a tanároknak, valamint az is szerepel a jogszabályban, milyen tárgyakat szabad az intézményekbe bevinni.

A rendelet szerint tehát az okostelefonokat és egyéb okoseszközöket ugyan a diákok magukkal vihetik az oktatási intézményekbe,

de a nap elején, a tanítási órák megkezdése előtt (vagy kollégiumban a foglalkozás megkezdése előtt) le kell adniuk azokat. 

Az eszközöket – a házirendben meghatározottak szerint – a nap végén visszakapják a tanulók.

A szakértők és a pedagógusok szerint azonban a teljes tiltás nem vezet eredményre, annak ellenére, hogy a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint egyetértenek a kormányrendelet bevezetésével.

Augusztus 19-én viszont a Madách Imre Gimnázium honlapján közölte, hogy nem fogják a diákjaiktól elvinni a digitális eszközöket a nap elején, mert azt életszerűtlennek tartják. Azt is megjegyezték, hogy házirendjük tartalmazza a mobiltelefonok iskolai használatát.

A Belügyminisztérium azonban augusztus 28-án felmentette a budapesti gimnázium igazgatóját, Mészáros Csabát, indoklása szerint azért, mert „egy jogszabályt be nem tartó, azzal nyíltan szembehelyezkedő vezető nem irányíthat állami intézményt.”

A diákok és a szülők nem nyugodtak bele a Belügyminisztérium döntésébe, és több tüntetést is szerveztek tiltakozásképpen. Az elsőt már szerdán este 19 órakor megtartották az iskola előtt, míg a másodikra szeptember 2-án este a minisztérium előtt kerül sor.

(Borítókép: A Madách Imre Gimnázium 2024. augusztus 28-án. Fotó: Papajcsik Péter / Index)