Tüntetők vonultak a kormányhivatalhoz, petíciót vittek a főispánnak

PAP 7305
A Magyar Evangéliumi Testvérközösség által fenntartott két budapesti iskola működési engedélyének visszavonása után az iskolától a fővárosi kormányhivatalhoz vonultak diákok és tanárok, ahol Sára Botond főispánnak próbálták átadni a petíciójukat. Élőben tudósítottunk a helyszínről, ahol felszólalt többek között Molnár Áron színész, aktivista, Iványi Gábor, a Magyar Evangéliumi Testvérközösség vezetője, továbbá egy érintett család is színpadra állt.

Fél 12 magasságában véget ért Iványi Gáborék fővárosi kormányhivatal elé szervezett keddi demonstrációja, amelynek részeként a Magyar Evangéliumi Testvérközösség által fenntartott két budapesti iskola vezetői, a szülői munkaközösség tagjai és politikusok vonultak a kormányhivatalhoz, majd nyújtották át az intézmények megmentésére irányuló petíciójukat. 

A tanévkezdés napjának estéjén, hétfőn 18 órától tüntettek a Belügyminisztérium előtt a Madách Imre Gimnázium igazgatójának felmentése és az iskolákban történő mobiltelefonhasználat-korlátozás bevezetése után. A demonstráción Iványi Júlia, a Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium intézményvezetője is beszédet mondott, amelyben többek között bejelentette, hogy kedd reggel petíciót visznek a fővárosi kormányhivatalhoz.

A petíciót – amelyet ide kattintva olvashatnak el teljes terjedelmében – azzal indokolják, hogy „Budapest Főváros Kormányhivatala augusztus 28-án, kedden azonnali hatállyal visszavonta a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) által fenntartott két budapesti iskolánk működési engedélyét, épp a tágas, korszerű, (nekünk) új épületünk teljes körű felújításának hajrájában, a tanévkezdés előtt 3 munkanappal. Mindkét intézményünk hiánypótló a magyar közoktatásban. A tanulóink olyan SNI, ADHD, BTMN és/vagy nehéz sorsú családok gyerekei, akiket az »átlagos magyar iskola« nem tud és nem is akar befogadni. Közel 300 gyerek érintett, óvodások és első osztályosoktól gimnazistákig. A döntés sokkolta mind a fenntartót, a munkatársakat, mind a szülőket és tanítványainkat is”.

A petíciót az Ifjúmunkás utcából gyalog vitték a fővárosi kormányhivatalhoz a demonstrálók, azonban amikor Iványi Júlia átadta volna azt Sára Botond főispánnak, kiderült, hogy a hivatal elköltözött, ezért az őr vette át a petíciót. 

A határozat felülvizsgálatát követelték

Az eseményen beszédet mondtak Staudt Eszter gyermekei (Gaján Attila és Gaján Eszter), Solt Péter (a MÁV-telepi Wesley szülői közösségének nevében), Molnár Áron, Simkó Edit, Iványi Gábor, Palugyai Sára, Erdős Virág, valamint Novákné Finta Csilla.

A petíció kitér arra, hogy a Kormányhivatal által az intézményben tanuló gyerekek számára javasolt iskolák esetenként több tíz vagy akár 100 kilométerre vannak az érintettek lakóhelyétől. A Wesley Kincsei Általános Iskola és Gimnázium, valamint a Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium szülői közössége ezt a mindennapokkal összeegyeztethetetlennek és elfogadhatatlannak tartja. Ráadásul, mint írták, a Kormányhivatal olyan intézményeket is kijelölt, amelyekben minimális vagy nincs férőhely, továbbá SNI-s gyermeket nem fogadnak, de ha fogadnak is, a megfelelő szakértői bizottság által előírt fejlesztéseket biztosítani nem tudják.

Tudják maguk azt, hogy sok autista vagy egyéb módon sérült gyermek 14-16 évesen se tud egyedül közlekedni? Mindenhova kísérni kell? Van, aki tömegközlekedésre sem tud felszállni, mindenhova autóval kell vinni? Maguknak fogalmuk sincs, mit tettek közel 300 gyermekkel, a családjukkal és azokkal a tanárokkal, akik az életüket tették fel ezeknek a gyermekeknek a tanítására, oktatására, nevelésére!

– nevezték meg a problémákat a petíció megfogalmazói. 

A szülők azt szeretnék elérni, hogy a kormányhivatal bírálja felül a határozatát, vagy találjon olyan megoldást, amellyel a két érintett intézmény folytathatja a működését. 

11:35

Véget ért a fővárosi kormányhivatal elé szervezett keddi demonstráció.

11:28

Molnár Áron a tüntetés zárásaként többek között azokat az influenszereket kérte kiállásra, akik korábban gyermekvédelmi demonstrációt szerveztek. A színész kijelentette: „Ennek a rendszernek takarodnia kell.”

11:20

Végül visszatért a színpadra Iványi Júlia, aki előtte bevitte a petíciót a kormányhivatal épületébe. Az intézményvezető elárulta, a hivatal elköltözött, csak még nem javították a címet, ezt az őr jelezte neki, aki átvette a petíciót. Az őr ígéretet tett arra, hogy a dokumentumot eljuttatja a megfelelő helyre. Iványi Júlia azt is bejelentette, hogy azonnali jogvédelmet kérnek.

11:17

A következő felszólaló Simkó Edit pedagógus volt, beszédében kifejtette: a Wesley egyik osztályának a falán három sárkány van, de csak az egyik készült el teljesen. A diákoknak az volt a reményük, hogy ezekkel a sárkányokkal együtt tanulhatnak ebben az évben.

Azok, akik nem vagytok itt, akik csak elméleti szolidaritást vállaltok, álljatok ki, hogy elkészülhessen az a sárkány

– fogalmazott Simkó Edit, hozzátéve, mindig lesz, akit el akarnak tüntetni, ha nem mondják, hogy elég volt.

11:10

Novákné Finta Csilla a szülői közösség nevében elmondta: péntek óta remeg a lába, péntek óta elkeseredve, sírva hívják a szülők, hogy most mik a lehetőségeik. Szegeden azonnal próbáltak lépéseket tenni, demonstratív jelleggel megtartották az évnyitót az ottani kormányhivatal előtt.

11:00

Staudt Eszter és gyermekei – egy érintett család – is színpadra állt. Az édesanya elárulta, miután közölték velük az iskola bezárását, kaptak egy listát, hogy mely intézmények közül választhatnak, de azok közül egyiket sem ismerik. Staudt Eszter úgy látja, olyan pedagógusokat kényszerítenek egy új helyzetbe, akik erre nem készültek. Az egyik érintett diák kijelentette: „Nemcsak az iskolánkat, hanem a másik otthonunkat is elvették. El a kezekkel az iskolánktól!”

10:50

Palugyai Sára színésztanuló az érintett szülők leveleiből olvasott fel a színpadon, majd Erdős Virág a saját, Szóljatok című versét adta elő.

10:40

Iványi Gábor is felszólalt az eseményen. A lelkész hangsúlyozta, hogy az iskoláik nem egyszerűen oktatási helyek, hanem a családot és az otthont is pótolják. A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség alapítója kiemelte: húsz év alatt megszámlálhatatlanul sok gyerek tanult náluk, töltötte hasznosan az idejét, és kapott napi háromszori étkezést. Iványi Gábor úgy látja, embertelenséget és érzéketlenséget engednek meg maguknak olyan hivatalnokok, akik nem képzelik magukat a helyzetbe.

Azt kell megkérdezni, ha Jézus főispán lenne, mit tenne, vagy ha oktatásért felelős belügyminiszter lenne, mit csinálna?

– tette fel a kérdést a lelkész. Iványi Gábor szerint nem tisztességes vezetők azok, akikkel most szemben állnak, és megfontolja, hogy feljelentést tegyen a főispán és a belügyminiszter ellen.

10:25

Molnár Áron volt az első, aki beszédet mondott. A színész, aktivista többek között hangsúlyozta, hogy a fővárosi kormányhivatalban született az a határozat, „amely 300 gyermeknek és családnak törte ketté az életét” néhány nappal az iskolakezdés előtt. Molnár Áron ezt undorítónak tartja.

Iványi Júlia, a Wesley intézményvezetője úgy látja, hogy jogtalan, ami történt, és igazságot szeretnének a gyerekeknek, tanároknak.

10:10

A menet megérkezett a fővárosi kormányhivatalhoz, ahol egy kisebb színpadon hamarosan többen is beszédet mondanak, majd megpróbálják átadni petíciójukat Sára Botond főispánnak.

10:00

A tüntetők ezekben a percekben vonulnak keresztül a Kálvin téren.

9:50

Döme Zsuzsanna ferencvárosi alpolgármester, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt társelnöke is részt vesz a tüntetésen. A politikus lapunk kérdésére kijelentette: „Valójában ellentüntetni érkeztem. Szeretném, ha bátrabb lenne a kormány, nem lépésenként kell korlátozni az oktatáshoz való jogot és az iskolai autonómiát, egyszerűen mindenkorra tiltsuk be az oktatást.”

9:25

A demonstrálók továbbra is az Üllői úton vonulnak, néhányan énekelnek, többen beszélgetnek. Felcsendült a Szuronyomat abba döföm, aki a nép ellen vezényel engem… szövegű spanyol katonadal is. 

9:05

A tüntetők a Népligetnél járnak, az aluljárón átkelve a Groupama Aréna mellett vonulnak el.

9:00

Jámbor András a helyszínen lapunk kérdésére úgy fogalmazott, józsefvárosi és ferencvárosi képviselőként – itt találhatók ugyanis a szóban forgó intézmények – alapvetés, hogy jelen kell lennie a demonstráción.

A tanévkezdés előtt három munkanappal értesítettek az iskolák bezárásáról olyan szülőket, akiknek nagyon nehéz elhelyezniük a gyerekeiket

– hangsúlyozta a politikus.

A Párbeszéd parlamenti frakciójának és a Szikra Mozgalomnak a tagja arra hívta fel a figyelmet, az iskoláknak szeptember közepéig kell leadniuk, hogy hány olyan diák van, aki után plusztámogatásra jogosultak a más módszertanú oktatás miatt. „Ha most át is veszik a gyerekeket, határidőre nem tudják elvégezni az adminisztrációt. Az érintett gyerekek és szülők lényegében egy fekete lyukba estek” – vélekedett Jámbor András.

8:45

A menet elején egy „itt megyek, másképp nem tehetek” feliratú kartonpapírt visznek. Részt vesz a demonstráción többek között Jámbor András, a Párbeszéd – Zöldek országgyűlési képviselője is.

8:35

A néhány tucat résztvevőt számláló menet az Üllői úton, a járdán, néhány rendőr kíséretében megindult a kormányhivatalhoz.

8:10

A tüntetők egyelőre nem indultak el a fővárosi kormányhivatalhoz. A résztvevők 8 óra után is az iskolánál gyülekeznek.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)