Orbán Viktor megérkezett Kötcsére, játékpénzt szórtak rá a tüntetők

DSC0583
A 23. kötcsei piknikre Orbán Viktor miniszterelnök délután fél 2 után érkezett meg. Az ellentüntetők megafonon lejátszott Bödőcs-előadásokkal és különböző molinókkal vonultak a Dobozy-kúriához. A kormányfő a tüntetők ellenére megtartotta sajtótájékoztatóját.

Szeptember 7-én, szombaton tartja szokásos évi kötcsei piknikjét a Fidesz és holdudvara a Dobozy-kúriánál, ahol a legnagyobb eseménynek hagyományosan az számít, amikor Orbán Viktor miniszterelnök beszédében kijelöli az elkövetkezendő időszak politikai és gazdasági stratégiáit, irányelveit. Arról, hogy milyen kérdésekre várhatnak választ a miniszterelnöktől a kötcsei résztvevők, ide kattintva olvashat.

Pénteken még Olaszországban szólalt fel a kormányfő egy gazdasági fórumon, ahol arról beszélt, hogy az Európai Unión belüli politikai egységet el kell felejteni, a legfontosabb a versenyképesség – amelynek érdekében tevékenykednek a féléves soros magyar elnökség alatt –, és hogy „Magyarországon nincsenek migránsok”, szemben Európa nyugati részével.

Szombaton viszont már Kötcsén van jelenése Orbán Viktornak, ahol az év egyik legfontosabb eseményének számító pikniken elmondja, hogy merrefelé kormányozná Magyarország hajóját az elkövetkezendő hat-tizenkét hónapban. Ám Orbán Viktor még meg sem érkezett a helyszínre, az ellentüntetők már gyülekeznek a környéken. Kötcsére megérkezve helyszínen lévő kollégáink elmondták, hogy a „haza eladó – vedd meg Viktortól” feliratú táblák fogadják a már ott lévőket.

A Dobozy-kúria felé haladva „pedofidesz”, valamint „Magyarország diktatúra” feliratú molinókkal lehet találkozni.

A megafon segítségével egy Bödőcs Tibor-előadást lejátszó ellentüntetővel szemben a biztonsági őrök intézkedtek, miközben valaki egy másik megafonba azt kiabálta, „nehogy már magyarázkodni kelljen, hogy miért használ valaki megafont egy véleménynyilvánításon”.

Érkeznek az esemény kulcsfigurái

Kollégánk jelentése szerint megérkezett a helyszínre Takács Péter egészségügyi államtitkár, akinek az egyik ellentüntető „kötcsei licit” névre keresztelt játékpénzt próbált átadni.

Szintén megjelent Kötcsén Nemcsák Károly színművész, a József Attila Színház ügyvezető igazgatója, Révész Máriusz kormánybiztos, Zsigmond Barna Pál államtitkár, valamint Mátrai Márta, az Országgyűlés háznagya is.

Helyszíni tudósítónk szerint megérkezett Kötcsére Ferencz Orsolya országgyűlési képviselő és kormánybiztos, Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter, Bencsik Gábor újságíró, valamint Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője is.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is megérkezett a helyszínre, egy tüntető „kötcsei licit” feliratú papírpénzt szórt fölé. Tuzson Bence igazságügyi miniszter is Kötcsén van már, de a tárcavezetők az autó és a sajtó elől lezárt terület között csak néhány métert tesznek meg, azt is sietősen.

Szentkirályi Alexandra a közösségi oldalán tudatta követőivel, hogy Kötcsén már „rotyog a halászlé”.

Tizenkét óra előtt néhány perccel megérkezett Kövér László is. A házelnököt szállító autó közvetlenül az esemény bejáratánál állt meg, az újságírókat a biztonságiak sorfala választotta el Kövér Lászlótól, aki egy kérdésre sem válaszolt. A tüntetők kitartóan várják Orbán Viktort, az egyikük addig is valamennyi érkezőnek egy megafon segítségével azt a kérdést teszi fel, hogy „mennyire éri meg Orbán-segget nyalni?”. Közben órák óta zene szól a piknik bejáratánál.

Kollégánk jelentése szerint Orbán Viktor délután fél 2 után érkezett meg Kötcsére, ahol játékpénzt szórtak rá a Demokratikus Koalíció ifjúsági szervezetének, a Demokratikus Lendületnek a tagjai, akik később kiadott közleményük szerint az ellen tiltakoztak, hogy „a kormány kiárusítja az országot a kínai gigahitellel”. Hozzátették, hogy Gyekiczki Márton, a DK fiatal politikusa azért ment Kötcsére, hogy szembesítse ezzel Orbán Viktor, és ezért is szórt pénzt a miniszerelnök elé, mert „az az egy legalább érdekli”.

A kormányfőt a bejáratnál tüntetők fogadták, de a így is megtartotta rögtönzött sajtótájékoztatóját, amelyen az egészségügyről és a gazdaságról is beszélt.

(Borítókép: Orbá n Viktor kötcsei pikniken 2024. szeptember 7-én. Fotó: Tövissi Bence / Index)