A Fővárosi Törvényszék helyt adott Iványi Gáborék kérvényének, de a kormányhivatalt ez nem nagyon érdekli

2024.09.17. 21:38
Budapest Főváros Kormányhivatalának közleménye szerint a Magyar Evangéliumi Testvérközösség fővárosi intézményeinek működése továbbra sem biztosított, ezért az érintett tanulók más intézményekbe iratkoztak át. Mindemellett tiszteletben tartják a Fővárosi Törvényszék azon döntését, hogy helyt adott a MET azonnali jogvédelmi kérésének.

Ahogy arról beszámoltunk, a kormányhivatal visszavonta a MET iskoláinak és óvodájának működési engedélyét azok köztartozásai miatt. Az Iványi Gábor alapította közösség a bíróságon támadta meg a határozatot, ám ez a diákokon nem segített, akiknek két nap alatt kellett volna új intézményt találniuk – ráadásul úgy, hogy a legtöbben speciális igényűek.

Budapest Főváros Kormányhivatala tiszteletben tartja a Fővárosi Törvényszék döntését, amely helyt adott a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség azonnali jogvédelmi kérvényének. Az érintett oktatási és nevelési intézmények bezárásának indokai továbbra is fennállnak, ezért a tanulók biztonságos oktatása, nevelése nem biztosított.

A felhalmozott több tízmilliós tartozások továbbra is ellehetetlenítik az intézmények működésképességét és az állami támogatásokhoz való hozzáférését, fizetésképtelenséget okozva.

A felhalmozott közműtartozások miatt ezekben az intézményekben a gyerekek víz-, villany- és fűtésszolgáltatás nélkül maradhatnak. Minden érintett tanuló számára rendelkezésre áll hely az állami intézményekben, túlnyomó többségük már el is helyezkedett más intézményekben.

Mindemellett a MET lelkésze, Ónódi István az Alkotmánybíróságon támadta meg a Fővárosi Törvényszék azon ítéletét, amelyben elutasította az adóhatóság határozata ellen benyújtott keresetét. A lelkész még 2020-ban felajánlotta egyháza javára az előző évi személyi jövedelemadójának egy százalékát, de a NAV érvénytelenítette a felajánlását, mert az egyház technikai száma nem szerepelt a hivatalos listán. Ónodi szerint sem az állam, sem annak valamely intézménye nem jogosult vallásszabadságához fűződő jogának csorbítására. 

Az Alkotmánybíróság azonban érdemi vizsgálat nélkül visszautasította a Magyar Evangéliumi Testvérközösség lelkészének alkotmányjogi panaszát. Az alkotmánybírák szerint az egyén vallásszabadsághoz való jogából önmagában nem következik sem az, hogy adója egy százalékát az adózó vallási szervezetnek felajánlja, de az sem, hogy olyan vallási szervezetnek ajánlja fel, amely az ahhoz szükséges, törvényben foglalt feltételeknek nem felel meg.