Dézsi Csaba András szerint Borkai Zsolt miatt bukta el Győrben a polgármesteri széket

2024.10.17. 15:35
A leköszönt polgármester szerint az MSZP, az LMP és a Momentum alkotta baloldal megegyezhetett a magát Fidesz-kompatibilis jelöltnek hirdető Borkai Zsolttal, aki így szavazatokat vitt el tőle – ezzel magyarázta vereségét Dézsi Csaba András a 24.hu-nak adott interjúban, de arról is beszélt, meglátása szerint ő miben hibázott.

Dézsi Csaba András arra is kitért, miért véli úgy, hogy utódja mögött építési vállalkozók állhatnak, de azt is megmagyarázta a 24.hu-nak, miért nem szavazta meg a Pintér Bence jogköreit csorbító SZMSZ-módosítást. 

Győr távozó polgármestere az alábbi témákról beszélt az interjúban:

  • „Jól taktikázott az MSZP, az LMP és a Momentum alkotta baloldal. Megegyeztek Borkai Zsolttal. Mivel ő tudatosan és taktikusan Fidesz-kompatibilis jelöltnek hirdette magát, elvitt tőlem annyi szavazatot, amennyi elég volt a baloldal civilnek álcázott polgármesterjelöltjének, hogy megnyerje a választást” – ezzel magyarázta, hogy néhány száz szavazattal ellenfele, Pintér Bence nyert Győrben a június 9-ei önkormányzati választáson
  • Mint említette, az önkormányzati szociális bérlakásoknál húsz év után bérleti díjat emeltek, bár utólag belátja, szerencsésebb lett volna bővíteni a szociális hálót. „Voltak olyan hangok, hogy nem voltam szociálisan érzékeny. Ez terjedt el az emberek között, holott már csak a szakmám miatt is az vagyok, ez mégsem jött át, tehát itt valahol a kommunikáció elcsúszott” – nevezte meg hivatalában töltött ideje során a legnagyobb hibaként, ahogy a parkolási díjakkal kapcsolatban is hasonló történt. Szavai szerint igazat mondtak, de nem hittek nekik az emberek. 
  • Arra a kérdésre, hogy közrejátszhatott vereségében az akkugyár feltételezett telepítése Győrszentivánra, úgy reagált: „Kezdettől azt mondtam, hogy olyan gyár nem fog Győrbe kerülni, ami az emberek egészségét károsíthatja. [...] Hazugságokat terjesztve megijesztették a győri lakosságot.”
  • „Nagyon sokan elhitték Pintér Bencének azt a füllentését is, hogy én akarom a marcalvárosi kiserdőt kiirtani. Holott kiderült: akik őt támogatták, azok az építési vállalkozók kezdték el irtani a kiserdőnek a széleit” – említette, hozzátéve: a zöldterület megóvása érdekében nyilvánították védetté a kiserdő 97,5 százalékát, a fennmaradó területtel pedig a Szent Anna idősotthon bővítésének kívántak kedvezni. 
  • Arra a kérdésre, mivel tudja alátámasztani, hogy építési vállalkozók támogatták ellenfelét, kifejtette: a helyi ingatlanfejlesztő „Szabó Ákos több helyen elmondta, hogy neki köze van az Ugytudjuk.hu-hoz [a fideszes városvezetést gyakran támadó regionális hírportálhoz, ahol Pintér Bence főmunkatárs volt], de más építési vállalkozók is mondták, hogy nekik az Ugytudjuk.hu-val anyagi kapcsolatuk van”.