Megszólalt az LMP Vitézy Dávid főpolgármester-jelöltségéről

2024.03.16. 17:44
Ki kellene szabadítani Budapestet a „szellemi polgárháborúból″ – jelentette ki az LMP frakcióvezető-helyettese szombaton sajtótájékoztatón Budapesten. Kiemelték, hogy a helyzet megoldását Vitézy Dávid főpolgármesterré választásában látják.

Kanász-Nagy Máté azt mondta, az egyik politikai oldal azt hangoztatja, hogy a főpolgármester-választáson valójában Orbán Viktor ellen kell küzdeni, a másik azt, hogy Gyurcsány Ferenc ellen, pedig nem valami ellen, hanem valamiért kell küzdeni – adta hírül az MTI.

Az LMP szerint az elmúlt években Budapest a pártpolitikai csatározások színhelyévé vált, és sajnos mind a két főpolgármester-jelölt – Szentkirályi Alexandra és Karácsony Gergely – személye is ezt erősíti.

Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott: azzal, hogy a Fidesz Szentkirályi Alexandrát indítja, egyértelművé tették, hogy azt szeretnék, hogy „Budapest legyen a kormánynak a szócsöve”. Szerintük megválasztása esetén a fideszes főpolgármester azt tenné, amit a miniszterelnök mond neki.

Az LMP Vitézy Dávidban látja a megoldást

Közölte: az LMP szeretné kiszabadítani a fővárost ebből a „szellemi polgárháborúból”, amihez egy harmadik útra és egy harmadik személyre van szükség.

Ennek a helyzetnek a megoldását Vitézy Dávid megválasztásában látják.

Kanász-Nagy Máté rámutatott arra is, Karácsony Gergely a nemzeti ünnepen „olyan szerepben tűnt fel, mintha az ellenzék vezetője, ismét miniszterelnök-jelölt szeretne lenni”.

Az önkormányzati választások arról szólnak, kit bízzunk meg azzal, hogy Budapest ügyeit intézze, és jobbá tegye ezt a várost – tette hozzá.

Kanász-Nagy Máté a feladatok közül kiemelte egyebek mellett a lakhatás, a zöldfelületek, a munkahelyteremtés, a közlekedésszervezés, az egészségügy és a szociálpolitika erősítése, valamint a RákosDubaj-beruházás kérdését.

Vitézy Dávid legkésőbb március végéig ígért választ

Mint írtuk, a Republikon Intézet legutóbbi budapesti kutatásában azt vizsgálták, milyen támogatottsággal rendelkeznek a pártok Budapesten, hogyan alakulhat a főpolgármester-jelölti küzdelem, ha Vitézy Dávid szállna versenybe Karácsony Gergellyel. 

A kutatás szerint Vitézy nagyszámú fideszes szavazó „B opciója” volna arra az esetre, ha a kormánypártok nem indítottak volna jelöltet, és még úgy is hajlandóak volnának a volt közlekedési államtitkárt és BKK-vezért támogatni, hogy egy ellenzéki párt jelöltjeként szerepel a szavazólapon. Azóta viszont már hivatalossá vált, hogy a Fidesz budapesti választmánya Szentkirályi Alexandra kormányszóvivőt támogatja főpolgármester-jelöltként Budapesten.

A leendő főpolgármester-jelöltekről Závecz Tibor, a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet elnöke és Kiszelly Zoltán, a Századvég politikai elemzési igazgatója is kifejtette véleményét. 

A Századvég elemzője szerint Karácsony Gergely bizonyos esetekben leváltható. 

Kiszelly Zoltán szerint a Fidesz jelöltje akár győzelmet is hozhat.

Vitézy Dávid nemrég közölte, hogy legkésőbb március végéig dönt arról, hogy ringbe száll-e Budapest főpolgármesteri tisztségéért.

Tarlós István szívesen segítene Szentkirályi Alexandrának

Tarlós István szerint Szentkirályi Alexandránál jobb jelöltet nem indíthatna a Fidesz a főpolgármesteri címért. Az Indexnek nyilatkozó volt fideszes főpolgármester úgy látja, Vitézy Dávid a közlekedésen kívül semmihez sem ért, Karácsony Gergely pedig csak jajveszékel.

Tarlós István ugyan nem egyeztetett a Fidesz vezetőivel, de nagyon örül Szentkirályi Alexandra jelölésének. „Én ugyan nem beszéltem a Fidesz vezetőivel, azt lehet mondani, hogy valamikor én találtam őt ki, de most a Fidesz jelöltje, az más kérdés, hogy én örülök neki, és úgy látszik, ebben a Fidesz vezetőinek és nekem egyformán járt az eszünk.”

Véleménye szerint Szentkirályi Alexandra indításával szerezheti a legtöbb szavazatot a Fidesz Budapesten. Az Indexnek arról is beszélt, hogy szívesen segítene neki a kampányban.