Vitézy Dávid elmondta, hogy tárgyalnak-e Magyar Péterrel az együttműködésről

2024.03.20. 22:07
Vitézy Dávid közlekedési és városmobilitási szakértő a Partizán adásában beszélt arról, hogy sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudja, hogy tárgyalásokat folytat Magyar Péterrel. A volt közlekedési államtitkár bírálta Karácsony Gergely főpolgármestert, majd arról is beszélt, hogy Budapest vezetőjeként hogyan kínálna jobb alternatívát.

Mint írtuk, kedden hivatalosan is bejelentette Vitézy Dávid, hogy indul a főpolgármester-választáson, így a kormánypárti Szentkirályi Alexandra mellett ő lehet a jelenlegi városvezető, Karácsony Gergely egyik legkomolyabb kihívója. A volt közlekedési államtitkárt a Vitézy Dáviddal Budapestért egyesület és az LMP indítja a választáson.

A politikus már szerdán jelezte, hogy levelet küldött többek között Szentkirályi Alexandrának és Karácsony Gergelynek is arról, hogy hivatalosan is vállalják, hogy „tisztességes kampányt” folytatnak majd. 

Vitézy Dávidot a Partizán szerda esti adásában arról kérdezték, hogy Orbán Viktor miniszterelnök vagy Karácsony Gergely főpolgármester politikai bűne-e, hogy Budapest nem tudott megfelelően fejlődni az elmúlt öt évben. 

A volt közlekedési államtitkár azt válaszolta: szerinte mindkettejüknek megvan a felelőssége ebben, de azért ennél jóval több embernek is. Szerinte „Demszky Gábor főpolgármesterségétől kezdődően, legalábbis az utolsó éveitől Tarlós István főpolgármesterségén át általánosságban igaz az, hogy Budapest egyre inkább az országos pártpolitikának a játszóterévé vált.” Mint mondta, az elmúlt öt év vezetésében ez különösen igaz volt.

Hozzátette, hogy a felelősség túlnyomó része Karácsony Gergelyt terheli, mivel neki még kormányzati keretek között is lett volna lehetősége előrelépni. Emellett úgy látja, nem lehet odáig leegyszerűsíteni az ügyet, hogy ki a konkrét felelős.

Vitézy Dávid nagy érdeklődéssel követi Magyar munkásságát

Vitézy Dávid elmondta, hogy korábban nem ismerte Magyart Pétert, de jelenleg nagy érdeklődéssel követi a munkásságát. Hozzátette, hogy néha olyan érzése van, mint Pottyondy Edinának, így míg az egyik nap érti a jogászt, a másik nap már annál kevésbé.

Arra a kérdésre, hogy folytat-e tárgyalásokat Magyar Péterrel egy esetleges együttműködésről, elmondta, hogy nem szeretne konkrétumokról beszélni, így sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudta az értesülést. 

Vitézy Dávid felidézte, hogy Karácsony Gergely 135 ígéretéből 93-at nem teljesített, ami szerinte brutális arány, pedig szerinte ezek között olyanok is vannak, amelyek nem igényelnének anyagi forrást. Hozzátette, hogy Karácsony a DK listáját vezeti és Gyurcsány Ferencék frakcióvezetője lesz.

A politikus arra is kitért, hogy Karácsony Gergely betolakodónak nevezte, és azzal vádolja őt, hogy a Fidesz embere. A volt államtitkár elmondta, hogy a főpolgármestertől és Szentkirályi Alexandrától is azt kérte, a kampányban tartózkodjanak a személyeskedéstől, ugyanakkor a főpolgármesteri vitát jó ötletnek tartja.

A teljes interjú itt megtekinthető: