Vitézy Dávid: Nem fogok visszalépni, minden támadásra felkészültem

2024.03.23. 08:59
Vitézy Dávid kedden hivatalosan is bejelentette, hogy indul a főpolgármester-választáson, így ő lesz Szentkirályi Alexandra mellett a jelenlegi városvezető, Karácsony Gergely kihívója. A főpolgármester-jelölt exkluzív interjút adott, amelyben elmondta, milyen fejlesztésekre lenne szükség Budapesten, és hogy milyen kapcsolatban van jelenleg Orbán Viktorral.

Van bennem egy erős csalódottság, hogy a főváros egy pártpolitikai csatatérré vált, és az ügyek nem haladnak előre – hangsúlyozta Vitézy Dávid a Blikknek adott, pénteken megjelent interjújában.

A főpolgármester-jelölt többek között arról is beszélt, hogy

  • Azért csak most jelentette be az indulását, mert „le kellett zárnia a korábbi életét”.
  • Van benne egy erős csalódottság, hogy Budapest „pártpolitikai csatatérré vált”, és a térség nagyvárosai fejlődnek, miközben a főváros sehol sem tart.
  • A fővárosban rengeteg teendő lenne a közösségi közlekedéssel, főpolgármesterként többek közt létrehozná a BKK-rendészetet, de kiemelte, hogy a közutak állapotát, a kerékpárutakat és az egészségügyet is javítani kell.
  • Meg kell oldani a főváros lakhatási problémáit, és ugyan a Karácsony-féle Lakásügynökséggel véleménye szerint lehet próbálkozni, de ez nem oldja meg rendszerszinten a problémát.
  • A várospolitika magára hagyta a körúton túli Budapestet, és szeretné, hogy azokról a kerületekről is szó legyen, ahol nincs számottevő fejlesztés, hiszen „nem kell minden pénzt a budai Várban elkölteni”.
  • Ez a választás közte és Karácsony Gergely között fog eldőlni, de nem fél sem a jelenlegi főpolgármestertől, sem Szentkirályi Alexandrától.
  • „Akinek felhőtlen a viszonya Lázár Jánossal, az nem akar jót Budapestnek.” Megjegyezte, hogy az építési és közlekedési miniszter olyan politikus, aki a legmélyebben hisz abban, hogy Budapestet nem szabad fejleszteni, és minden pénzt vidékre kell irányítani. Szerinte azonban Budapest fejlesztése az egész ország érdeke, és ez ügyben mindig ki fog állni Lázár Jánossal szemben.
  • Vitézy Dávid nem tartja jónak, ha egy politikus közéleti célokra használja fel a családját. A magánéletéről ugyanakkor annyit megjegyzett, hogy az állatok szeretetét képviselni fogja, és szeretné, ha Budapest sokkal többet tenne az elesett állatok védelméért.
  • Orbán Viktorral annyira távoli rokonságban állnak, hogy arra már a magyar nyelvnek nincs is szava, nem szoktak találkozni családi rendezvényeken, kizárólag munkakapcsolat volt köztük.
  • Vitézy Dávid azt is leszögezte, hogy nem fog visszalépni, és minden támadásra felkészült.

Lehetett sejteni

Kedden hivatalosan is bejelentette Vitézy Dávid, hogy indul a főpolgármester-választáson, amit eddig csak sejteni lehetett.

A politikus már szerdán jelezte, hogy  levelet küldött  többek között Szentkirályi Alexandrának és Karácsony Gergelynek is arról, hogy hivatalosan is vállalják, hogy „tisztességes kampányt” folytatnak majd. 

A VOLT KÖZLEKEDÉSI ÁLLAMTITKÁR SZERINT JELENLEG MINDENT ÁTSZŐ A KÉT POLITIKAI OLDAL HÁBORÚJA, ÁM Ő VALÓDI VÁROSFEJLESZTÉST KÍNÁL.

A volt közlekedési államtitkár álláspontja az, hogy öt súlyos problémával kell szembenézni Budapesten: 

  1. nincs elég megfizethető lakás és drága az albérlet,
  2. nem elég jó a közösségi közlekedés a külső kerületekből és az agglomerációból, emiatt van ennyi dugó, és emiatt rossz a levegő,
  3. az egészségügyi ellátás színvonala egyre csak romlik, elavultak, lerobbantak a kórházaink, rengeteget kell várakozni, és teljes osztályok zárnak be személyzet híján,
  4. a köztereink nem elég otthonosak, nincs elég zöldfelület és sétálóutca,
  5. a körúton túli Budapestet, ahol a budapestiek háromnegyede él, magára hagyták, minden fejlesztési forrás a turistabelvárosba jut.

Vitézy Dávid azt is közölte, hogy kész tervei vannak a város további fejlesztésére. Úgy véli, új parkokra és közterekre, a HÉV-ek és a vasút megújítására, újabb villamosvonalak fejlesztésére, a rozsdaövezetek helyén pedig megfizethető lakások építésére van szükség.

Karácsony szerint Vitézy betolakodó

Karácsony Gergely elsőként reagált a hírre. A budapesti főpolgármester azt írta: „Főpolgármesterré választásom után szakmai feladatra kértem fel Vitézy Dávidot. Azt mondta, nem tudja vállalni, mert nem engedte meg neki Orbán Viktor, és ő nem szeretne olyan katona lenni, aki Észak-Koreából menekül Dél-Koreába, de hátulról lelövik az övéi.”

Szakmai feladatra nem engedték, most politikaira küldik. Sebaj. A szabad Budapest a menekülőket befogadja, a betolakodókat legyőzi

– írta posztjában a főpolgármester.

Karácsony Gergely azt is elmondta, hogy „nagyon szívesen állna ki” egy nyilvános főpolgármester-jelölti vitára, feltéve, hogy az összes szavazólapra felkerülő jelölt részt venne rajta. Már van is néhány kínos kérdése Vitézy Dávidnak arról, hogy mit nem csinált az elmúlt években.

Volt Vitézy Dávidnak eddig egyetlen szava arra, hogy az Orbán-kormány 250 milliárd forintot vont el Budapesttől az elmúlt években?

– tette fel a kérdést Karácsony Gergely.

Vitézy Dávid minderre reagálva elmondta, hogy a főpolgármestertől és Szentkirályi Alexandrától is azt kérte, a kampányban tartózkodjanak a személyeskedéstől, ugyanakkor a főpolgármesteri vitát jó ötletnek tartja.

Vitézy érdeklődéssel követi Magyar Pétert

Vitézy Dávid a Partizán szerda esti adásában elmondta, hogy korábban nem ismerte Magyart Pétert, de jelenleg nagy érdeklődéssel követi a munkásságát.

Hozzátette, hogy néha olyan érzése van, mint Pottyondy Edinának, így míg az egyik nap érti a jogászt, a másik nap már annál kevésbé.

Arra a kérdésre, hogy folytat-e tárgyalásokat Magyar Péterrel egy esetleges együttműködésről, elmondta, hogy nem szeretne konkrétumokról beszélni, így sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudta az értesülést. 

A választók javaslatait is várja

Vitézy Dávid a választók segítségét is kérte, hogy milyen pontok szerepeljenek a programjában. 

„Szeretnéd, hogy a megállókban legyen hová beállni az erős napsütés és az eső ellen?” – kezdi a főpolgármester-jelölt legújabb Facebook-videóját. De ha valakinek valahonnan hiányzik egy lift vagy mozgólépcső, ha akadálymentes közlekedési csomópontokat szeretne, akkor is tárt karokkal várja a közlekedési és városmobilitási szakértő.

Programját számos szociális, kulturális, egészségügyi, városfejlesztési és közlekedési szakemberrel dolgozta ki, viszont nem akarja kihagyni belőle a lakosságot sem, mert semmilyen választási program nem lehet teljes, ha a megalkotásából éppen azok maradnak ki, akikről szól: a budapestiek – véli a korábbi közlekedési államtitkár. 

A javaslatokat, hogy mi szerepeljen még Vitézy Dávid programjában, a honlapján kitölthető kérdőíven keresztül várja. 

Republikon Intézet nemrég közzétett felmérése szerint Karácsony Gergely 55 százalékos támogatottsággal bír, Vitézy Dávid 22, míg Szentkirályi Alexandra 17 százalékon áll. Mindez Fidesz-jelölt nélkül annyiban változik, hogy a jelenlegi főpolgármester a szavazatok 53 százalékát szerezné meg, legesélyesebb kihívójának támogatottsága 12 százalékponttal, 34 százalékra emelkedne, ahogy a Mi Hazánk Grundtner Andrása is 3 százalékpontot nyerne, amivel 9 százalékos eredményt érhetne el.