Vitézy Dávid: Karácsony Gergely vehemens támadást intézett a BKK-rendészet ötlete ellen

2024.04.05. 10:14
Karácsony Gergely pénteken egy interjúban mondta el véleményét Vitézy Dávidról és az általa kezdeményezett BKK-rendészet létrehozásáról. Az LMP színeiben induló főpolgármester-jelölt a közösségi oldalán reagált. Mint írta, egész életében azt hallgatta, hogy mit miért nem lehet megcsinálni.

Karácsony Gergely főpolgármester a 444-nek adott pénteki interjújában többek között arról is beszélt, hogy szerinte Szentkirályi Alexandra nem fogja végigcsinálni a kampányt, vissza fog lépni Vitézy Dávid javára.

Úgy fogalmazott: „Látom, hogy a kormányzati propaganda inkább szól Vitézy Dávidról, mint Szentkirályi Alexandráról, és fideszes politikusok ajnározzák Vitézy Dávidot, az Orbán-kormány egykori államtitkárát, tehát én azt gondolom, hogy ő a Fidesz első számú jelöltje.” Hozzátette, szerinte az LMP nem ellenzéki párt, hanem egy „proxy-Fidesz”. Arról is szót ejtett, hogy bárkivel szívesen vitatkozik, függetlenül attól, hogy lesz-e visszalépés. 

A lap arról is megkérdezte Karácsonyt, hogy szerinte mit kellene kezdeni a 4-es, 6-os villamoson utazó hajléktalan, esetleg beteg emberekkel, akik undort keltenek az utazóközönségben – Vitézy Dávid ugyanis azzal kampányol, hogy muszáj tenni ez ellen valamit. A főpolgármester azt mondta, hogy Vitézy összemossa a hajléktalanokat az erőszakos emberekkel, és ő nem szereti ezt a hangulatkeltést. Bár politikailag lehet népszerű, de a kijelölt hajléktalanmentes övezet egy iszonyatosan káros, a lelkek legmélyébe belehatoló és pusztító propaganda – fogalmazott. 

„Nagyon-nagyon szomorúan veszem tudomásul, hogy Dávid iszonyatosan politikusként viselkedik. Szerintem már nálam is politikusabb, pedig én 15 éve vagyok a placcon” – fogalmazott Karácsony Gergely, aki szerint a közbiztonsági kockázat valóban egy létező probléma, a kérdés csak az, hogy mi erre a jó válasz.

De azt az ígéretet, hogy ha megnyomok egy gombot, akkor kijön a rendőr… Nincs olyan közbiztonsági szakértő, aki ne mondaná azt, hogy ilyet veszélyes mondani, mert ezt nem lehet megcsinálni

– jelentette ki az interjúban a főpolgármester.

„Vehemens támadás”

Vitézy Dávid a közösségi oldalán reagált ezen kijelentésekre, az LMP színeiben elinduló főpolgármester-jelölt szerint ugyanis Karácsony Gergely vehemens támadást intézett a BKK-rendészet létrehozására vonatkozó programterve ellen.

„Főpolgármester úr! Egész életemben azt hallgattam, hogy mit miért nem lehet megcsinálni. 

  • 20 éve az ment, hogy nem lehet az éjszakai buszhálózatot kiterjeszteni minden kerületre. Aztán civil sikerként mégiscsak elértük. 
  • 15 éve az ment, hogy nem lehet Budapesten füves villamosvágányokat csinálni, mert ki fogja locsolni, nyírni stb. Aztán a BKK-ban megcsináltuk – még több kéne belőle.
  • 10 éve az ment, hogy a budai fonódó villamost nem lehet megcsinálni, ilyen állat nincs, hogy a Margit híd alatt egy sáv helyén megy a villamos két irányba, úgyse fog működni. Ott van, működik, sikeres, máig büszke vagyok rá.”

Hozzátette, hogy a közösségi közlekedésre figyelő kivonuló rendészeti szolgálat a legtöbb európai nagyvárosban működik, és arra is számos példa van – például Stockholmban –, hogy lehet az appon keresztül hívni rendészeti segítséget. Mint írta, ő sose tagadta, hogy rengeteg ötlete más európai városokból származik, amiket aztán sikerrel valósítottak meg Budapesten. Szerinte ugyanis Budapest egyedi szépségű város, de a problémái nem egyediek, és nem szégyen tanulni másoktól.

Úgy véli, szükség van a BKK-rendészetre, nap mint nap kap visszajelzést a budapestiektől, hogy egyre több antiszociális jelenséggel találkoznak a közösségi közlekedésen. „Nem mosom össze a hajléktalanságot az erőszakkal, de a tömegközlekedés nem lehet hajléktalanszálló, nem lehet szervezett koldusbandák munkahelye, nem lehet a zaklatók szabad terepe. Senki nem állította, hogy ezek azonos csoportok vagy problémák, ez a szavaim kiforgatása” – fogalmazott. 

Nem elfogadható, hogy szülők ne merjék a gyerekeiket egyedül felengedni este a hármas villamosra vagy egy éjszakai buszra. Ebbe nem lehet beletörődni, és nem is fogok. A BKK-rendészetet létre fogjuk hozni, amint 2024 októberétől munkához látunk

– tette hozzá Vitézy Dávid.