2024. június 16. 15:00
Lengyelország
Hollandia
Volksparkstadion I. forduló
2024. június 16. 18:00
Szlovénia
Dánia
StuttgartArena I. forduló
2024. június 16. 21:00
Szerbia
Anglia

Karácsony Gergely szerint nincs szükség külön rendészetre a tömegközlekedési járműveken

2024.05.22. 19:49
A budapesti kampányban vita alakult ki arról, kell-e külön rendészet a tömegközlekedési járműveken az utasok és a járművezetők védelme érdekében. Vitézy Dávid ígéretet tett rá, hogy megválasztása esetén létrehozza a BKK-rendészetet, Karácsony Gergely szerint azonban vetélytársa összemossa a hajléktalanokat az erőszakos emberekkel. Mindkettőjüket kérdeztük: Vitézy Dávid készséggel válaszolt, Karácsony Gergelyt épphogy elcsíptük egy budapesti utcafórumon.

Keddi budapesti, Örs vezér téri sajtótájékoztatóján az Indexnek nyilatkozva Vitézy Dávid visszautasította, hogy hajléktalanellenes lenne a BKK-rendészet létrehozására vonatkozó ígérete.

A főpolgármester-jelölt lapunknak kifejtette: gyakran előfordul, hogy emberek rossz higiéniai állapotban, testnedvekkel borított ruhában utaznak a tömegközlekedésen. Ezzel közvetlenül nem zaklatnak senkit sem, mégis zavarják a többi utast, hiszen például beszennyezik az üléseket. Vitézy szerint a rossz higiéniai állapotban lévő embereket segíteni kell, zuhanyzási lehetőséget és tiszta ruhát kell nekik biztosítani a szociális ellátórendszerben. Ugyanakkor arról is beszélt, egyre gyakrabban fordul elő olyan eset a tömegközlekedési eszközökön, hogy drogos és ittas állapotban lévő személyek zaklatják az utasokat.

Hogy hajléktalanok vagy nem hajléktalanok, ezt én nem akarom elemezni, de olyan személyek, akik egyszerűen nem tartják be az utazási szabályokat

– fogalmazott a főpolgármester-jelölt.

Azt is mondta, hogy a BKV statisztikái szerint a konfliktusos esetekből 60-70 is történik havonta.

BKV-soktól majdnem mindennap hallok olyan történeteket, hogy járművezetőket zaklattak, és megpróbálták betörni a járműveik szélvédőjét, mert be akarták tartatni az első ajtós szabályokat. Máskor meg ittas, drogos állapotban lévő személyek zaklatják, fogdossák az utasokat, vagy megpróbálják elvenni a telefonjaikat

hívta fel a figyelmet a főpolgármester-jelölt, aki azt is hozzátette, hogy Karácsony Gergely városvezetése alatt 30 százalékkal csökkent a Fővárosi Önkormányzati Rendészet létszáma.

Vitézy Dávid ígérete az, hogy nemcsak helyreállítaná a fővárosi rendészet létszámát, hanem 200 fővel növelné is a BKK-rendészet létrehozásával.

A BudapestGo applikációt segélyhívó gombbal és chatfunkcióval bővítjük annak érdekében, hogy ne csupán a járművezetők, hanem az utasok is közvetlenül jelezhessék a BKK-rendészetnek, ha valami nincs rendben a járművön vagy a megállóban

– olvasható a főpolgármester-jelölt programjában.

Többek között szerettük volna megkérdezni Karácsony Gergelyt, hogy főpolgármesterként milyen visszajelzéseket kapott a tömegközlekedési járműveken utazóktól, illetve tud-e hasonló járművezetői panaszokról, mint amelyekről Vitézy Dávid beszámolt.

Karácsony Gergely rövidre zárta

Szerda délután Budapest XVII. kerületének főterén tartott utcafórumot Karácsony Gergely; a szocialista Lukoczki Károly mellett kampányolt (az MSZP–DK–Jobbik–LMP–Párbeszéd–Zöldek polgármesterjelöltje). A fórum után próbáltunk beszélni a főpolgármesterrel, aki amikor meghallotta, hogy a BKK-rendészet témájában szeretnénk kérdezni, közölte, az Vitézy Dávid kampányígérete, amellyel kapcsolatban már mindent elmondott. Végül azt is hozzátette, hogy a fővárosi rendészet tudja kezelni a tömegközlekedésen előforduló problémákat.

Korábban Karácsony Gergely kijelentette: „Amikor azt mondja Vitézy Dávid, hogy a közösségi közlekedés nem hajléktalanszálló, akkor én elküldöm a fenébe.” A BKK-rendészet létrehozását elutasítva egy interjúban azt is mondta, hogy nem szereti a hangulatkeltést, és úgy vélekedett, Vitézy Dávid összemossa a hajléktalanokat az erőszakos emberekkel. Veszélyesnek is nevezte vetélytársa javaslatát, mert Karácsony Gergely szerint nem lehet megcsinálni, hogy amikor valaki megnyom egy gombot a tömegközlekedésben, akkor kijön a rendőr.

Egy április elejei Facebook-bejegyzésében Vitézy Dávid azt írta, a közösségi közlekedésre figyelő kivonuló rendészeti szolgálat a legtöbb európai nagyvárosban működik, és arra is számos példa van, hogy lehet az appon keresztül hívni rendészeti segítséget, például Stockholmban.

Nem mosom össze a hajléktalanságot az erőszakkal, de a tömegközlekedés nem lehet hajléktalanszálló, nem lehet szervezett koldusbandák munkahelye, nem lehet a zaklatók szabad terepe. Senki nem állította, hogy ezek azonos csoportok vagy problémák, ez a szavaim kiforgatása

– közölte a főpolgármester-jelölt.

Az LMP kezdettől fogva támogatja Vitézy Dávid jelöltségét, Ungár Péter a zöldpárt társelnöke egy nemrégiben közzétett Facebook-bejegyzésében arról írt, hogy az alkoholbeteg, drogfüggő vagy mentális betegségekkel elő emberek ritkábban tartják be a közösségi közlekedés alapvető viselkedési szabályait.

És igen, a hajléktalanok körében nagyon nagy arányban találhatóak meg ilyen emberek. Ezeket a problémákat ugyanakkor nem azzal kell megoldani, hogy azt mondja a főpolgármester a BKV-n utazóknak, hogy tűrniük kell a részegen taperoló, ordító embereket. Ha van fedél a fejük fölött, ha nincs, ha holland turisták, ha a magyar pszichiátriai rendszer csődjének az áldozatai. Attól még joga van az utazóknak a békéhez és a biztonsághoz

fogalmazott Ungár Péter.