2024. június 17. 15:00
Románia
Ukrajna
Fussballaréna München I. forduló
2024. június 17. 18:00
Belgium
Szlovákia
Frankfurt Arena I. forduló
2024. június 17. 21:00
Ausztria
Franciaország

Dobrev Klára: Ne tartsuk el életük végéig a bukott köztársasági elnököket!

DSC7824
2024.05.25. 11:19
Elvenné a Demokratikus Koalíció azon köztársasági elnököknek élete végéig járó juttatásokat, akik mandátumuk kitöltése előtt valami okból lemondtak a pozíciójukról. A DK emiatt törvénymódosítást fog benyújtani, amit Dobrev Klára jelentett be.

Törvénymódosítást fog benyújtani a Demokratikus Koalíció, aminek célja, hogy a jövőben a megbukott vagy lemondott köztársasági elnököknek ne járjanak az életük végéig járó juttatások, amelyek összege évente akár 100 millió forint is lehet – mindezt a párt EP-képviselője, egyben EP-listájának vezetője jelentette be szombaton egy videóban.

Novák Katalin lemondott köztársasági elnök élete végéig legalább ötmillió forintos fizetést fog kapni a magyar adófizetőktől, ami ráadásul minden évben automatikusan emelkedik majd a bruttó átlagkereset növekedésével megegyező mértékben – mondta Dobrev Klára, aki hozzátette, ezenkívül még jár szolgálati lakás, titkárság, sofőr, ingyenes, kiemelt egészségügyi eljárás, valamint évente 70 millió forintot jótékonykodhat el.

Hiába nem fogjuk soha elfelejteni, hogy Novák Katalin milyen méltatlanul és milyen okból hagyta el hivatalát, mindez élete végéig akkor is járni fog neki, és nem ő az Orbán-rendszer egyetlen bukott köztársasági elnöke

– fogalmazott Dobrev, aki ezután visszautalt a héten robbantott botrányára, amikor a Novákot követő Sulyok Tamást azzal vádolta meg, hogy a földmaffia tagja volt. A DK EP-képviselője szerint a botrány robbantása után többen is aggódva azzal keresték meg, hogy egy újabb, mandátumának lejárta előtt távozó köztársasági elnököt kell majd fizetni. 

„Úgy gondolom, jogos ez a félelem, és jogos ez a felháborodás, hogy a magyaroknak olyan politikusokat kell eltartani életük végéig, akik méltatlanná váltak köztársasági elnöki pozíciójukra – jelentette ki, aki ezután kifejtette, hogy a törvényjavaslat célja, hogy az idő előtt távozó köztársasági elnököknek ne járjanak ezek a juttatások. A DK EP-képviselője egyetlen kivételnek azt engedné meg, ha valaki egészségügyi okokból kénytelen idő előtt távozni a pozíciójából.

A Sándor-palota a legmagasabb közjogi méltóság munkahelye, nem pedig egy örök, luxusélethez vezető ugródeszka

– zárta gondolatait Dobrev, aki egyúttal arra kért „minden parlamenti, demokratikus ellenzéki pártot”, hogy támogassák kezdeményezését.

Dobrev vádol, Sulyok szerint rágalmazás

A Demokratikus Koalíció EP-képviselője a héten egy sajtótájékoztatón azzal vádolta meg Sulyok Tamást, hogy „a csongrádi földmaffia” egyik kulcsfigurája – ezt szerinte az ügyészségnek átadott iratokkal is tudja bizonyítani.

Dobrev Klára azt állította, hogy Sulyok Tamás még praktizáló ügyvédként törvényellenesen, vélhetően bűnszervezetben, pénzért játszhatott át magyar termőföldeket külföldieknek, amit szerinte bizonyítani is tud. Az ügylet állítása szerint strómanokon és zsebszerződéseken keresztül zajlott, nagyjából ezer hektárt érintett.

A DK EP-képviselőjének a vádjára a Sándor-palota is reagált. A köztársasági elnöki hivatal közleményben azt írta, Sulyok ügyvédi tevékenysége során mindig a hatályos jogszabályoknak és az ügyvédi esküjének megfelelően járt el, törvénybe ütköző szerződés megkötésében pedig soha nem működött közre.

„Az államfő a mesterségesen felkorbácsolt politikai hangulat ismeretében nem lepődik meg a személyét ért támadáson, egyúttal az elhangzott rágalmakat a választási kampány részének, mindazonáltal rendkívül tisztességtelennek tartja, és határozottan visszautasítja” – fogalmaztak a közleményben, hozzátéve, hogy „a rágalmazóval szemben a Sándor-palota megteszi a megfelelő jogi lépéseket”.

(Borítókép: Dobrev Klára 2024. május 23-án. Fotó: Tövissi Bence / Index)