2024. június 17. 15:00
Románia 3
Ukrajna 0
Fussballaréna München I. forduló
2024. június 17. 18:00
Belgium
Szlovákia
Frankfurt Arena I. forduló
2024. június 17. 21:00
Ausztria
Franciaország

A DK eljárást indítana a köztársasági elnökkel szemben

ZS 1942
2024.05.26. 13:19
Ismét kamerák elé állt Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője, majd bejelentette, arra kérte fel pártja, az MSZP és a Párbeszéd képviselőit, indítsák el Sulyok Tamás köztársasági elnökkel szemben a megfosztási eljárást – céljuk, hogy a köztársasági elnököt elmozdítsák pozíciójából.

Az elmúlt napok megmutatták, hogy Sulyok Tamás alkalmatlan köztársasági elnöki tisztségre, mert alkotmánybíróként egy külföldi érdekeket szolgáló osztrák földmaffiás cég ügyvédjeként és megbízottjaként járt el – ezzel a szavakkal jelentette be Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője vasárnap, hogy pártja megfosztási eljárást kezdeményez Sulyok Tamás köztársasági elnökkel szemben.

Mint a DK EP-képviselője arra kérte pártja, illetve a vele szövetségre lépő MSZP és Párbeszéd képviselőit, indítsák el az eljárást – ezt egyébként a képviselők ötödének az aláírásával lehet, ugyanakkor az elmozdításhoz már a képviselők alkotmányos többségének, azaz kétharmadának kellene azt megszavaznia, így túl sok realitása nincs, hogy a párt kezdeményezése sikerrel járna.

Dobrev Klára vasárnapi  videóközleményében  elmondta, hogy az elmúlt napokban több helyen is kezdeményezett a köztársasági elnökkel szemben a jogi eljárásokat – szombaton például törvénymódosítást  jelentett be  –, azonban mint fogalmazott, „célunk nemcsak jogi, hanem erkölcsi és politikai természetű”.

Ha igaz – már pedig igaz –, hogy nem lehet Magyarország köztársasági elnöke egy pedofilokat és segédeiket mentegető politikus, akkor az még inkább igaz, hogy nem lehet Magyarország köztársasági elnöke egy köztörvényes bűnöző

– véli Dobrev, aki ezután ismét azzal vádolta meg Sulyokot, hogy ügyvédként korában egy osztrák cégnek segített átjátszani magyar földeket.

Dobrev vádol, Sulyok szerint rágalmazás

A Demokratikus Koalíció EP-képviselője a héten egy sajtótájékoztatón azzal vádolta meg Sulyok Tamást, hogy „a csongrádi földmaffia” egyik kulcsfigurája – ezt szerinte az ügyészségnek átadott iratokkal is tudja bizonyítani.

Dobrev Klára azt állította, hogy Sulyok Tamás még praktizáló ügyvédként törvényellenesen, vélhetően bűnszervezetben, pénzért játszhatott át magyar termőföldeket külföldieknek, amit szerinte bizonyítani is tud. Az ügylet állítása szerint strómanokon és zsebszerződéseken keresztül zajlott, nagyjából ezer hektárt érintett.

A DK EP-képviselőjének a vádjára a Sándor-palota is reagált. A köztársasági elnöki hivatal közleményben azt írta, Sulyok ügyvédi tevékenysége során mindig a hatályos jogszabályoknak és az ügyvédi esküjének megfelelően járt el, törvénybe ütköző szerződés megkötésében pedig soha nem működött közre.

„Az államfő a mesterségesen felkorbácsolt politikai hangulat ismeretében nem lepődik meg a személyét ért támadáson, egyúttal az elhangzott rágalmakat a választási kampány részének, mindazonáltal rendkívül tisztességtelennek tartja, és határozottan visszautasítja” – fogalmaztak a közleményben, hozzátéve, hogy „a rágalmazóval szemben a Sándor-palota megteszi a megfelelő jogi lépéseket”.

(Borítókép: Dobrev Klára 2024. március 8-án. Fotó: Szollár Zsófi / Index)