2024. június 26. 18:00
Szlovákia
Románia
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 26. 18:00
Ukrajna
Belgium
StuttgartArena III. forduló
2024. június 26. 21:00
Georgia
Portugália
Arena AufSchalke III. forduló
2024. június 26. 21:00
Csehország
Törökország

ATV: Még a héten eldőlhet, visszalép-e Szentkirályi Alexandra

2024.05.27. 15:49
Legkésőbb június elsejéig, a Békemenet időpontjáig dönti el a kormány, hogy Szentkirályi Alexandrát, a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltjét visszaléptetik-e Vitézy Dávid, az LMP jelöltjének a javára – számolt be róla az ATV.

Ahogy az Index beszámolt róla, két és fél héttel a választások előtt a Republikon Intézet közzétette legújabb közvélemény-kutatásának eredményeit. A felmérésből kiderült, hogy Karácsony Gergely támogatottsága 34 százalék. A második helyezett Szentkirályi Alexandra, aki 25 százaléknyi szavazatra számíthat, míg az LMP támogatását élvező Vitézy Dávid 21 százalékkal csak a harmadik helyet szerezte meg.

A felmérés eredményeit tekintve, az ATV arról érdeklődött a kormánypárti politikusoknál, hogy reális opció lehet-e Szentkirályi Alexandra visszaléptetése. A múlt heti Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy a kormányülésen nem tárgyalnak önkormányzati választási ügyekről, de örülne, ha Budapestnek fideszes polgármestere lenne.

Az ATV munkatársát arról tájékoztatta egy kormányközeli forrás, hogy Szentkirályi Alexandra és Vitézy Dávid esetleges visszalépésére is vannak mérések. A csatorna úgy tudja, hogy 

A Békemenet napjára, június elsejére – amelyen Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond – bizonyosan eldől, hogy visszaléptetik-e Szentkirályi Alexandrát. 

Korábban Vitézy Dávid és Szentkirályi Alexandra is határozottan cáfolta a visszalépés lehetőségét.

Karácsony Gergely többször reális lehetőségként beszélt a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltjének visszalépéséről. A főpolgármester nemrég egy interjúban azt állította, hogy tudomása van olyan felvételről, ami bizonyítja Szentkirályi Alexandra visszalépésének mérését.

A budapesti városvezető korábban a főpolgármester-jelölti vitáról is úgy fogalmazott: megvárná, hogy a fideszes Szentkirályi Alexandra visszalépjen Vitézy Dávid javára, mert szerinte „akkor lesz egy fair verseny”.

A választások egyik legkeményebb csatáját vívják Budapest vezetéséért

A közelgő önkormányzati választáson az egyik legkeményebb csata a főpolgármesteri címért zajlik majd. A június 9-i voksoláson induló jelölteket emiatt arra kértük, mondják el az Index olvasóinak, miért tartják magukat a legalkalmasabb személynek Budapest vezetésére, hogyan látják a főváros jelenlegi helyzetét, és megválasztásuk esetén milyen tervekhez kérik a választópolgárok felhatalmazását. 

Sorozatunk első, keddi részében Szentkirályi Alexandra, a Fidesz–KDNP jelöltje beszélt fővárosi terveiről, szerdán Grundtner András, a Mi Hazánk jelöltje ismertette Budapesttel kapcsolatos elképzeléseit. Csütörtökön Vitézy Dávid, az LMP főpolgármester-jelöltje osztotta meg terveit az Index olvasóival, végül Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd – Zöldek, a DK és az MSZP közös jelöltje osztotta meg lapunkkal az elképzeléseit.